Vakar katlu mājā Brīvības ielā 38 otram no diviem jaunajiem ar biomasu kurināmiem katliem atveda un uzstādīja galveno - ūdenssildāmo daļu. Abu katlu kurtuves daļas tika uzstādītas jau vasarā.

Katlus varēs iedarbināt 2013. gada februāra sākumā, bet līdz tam tiks veikti nepieciešamie katlu ieregulēšanas darbi. Jaunie katli tiek uzstādīti projekta „Ventspils pilsētas centralizētās siltumapgādes siltumavotu Ventspilī, Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69, rekonstrukcija, pārejot uz citu kurināmo – biomasu (koksni)” ietvaros. Tie maksimāli spēj saražot katrs 10MW siltumenerģijas. Katli ražoti Slovēnijā, rūpnīcā „KIV”.

 

Iegūtais efekts no jauno katlu darbināšanas pilnībā būs jūtams pēc katlu mājas Brīvības ielā 38 rekonstrukcijas darbu pabeigšanas. Pateicoties tam, ka siltumenerģijas ražošanas process turpmāk nebūs atkarīgs no mazuta cenu krasajām svārstībām, tarifu būs iespējams uzturēt vienmērīgāku un pēc iespējas zemākā līmenī. Šobrīd PSIA „Ventspils siltums” ar šķeldu saražo ap 16% siltumenerģijas, bet pēc abu katlu māju rekonstrukcijas ar šķeldu tiks saražots ap 80% no kopējā siltumenerģijas daudzuma. Veicot rekonstrukciju, samazināsies katlu mājas ietekme uz gaisa kvalitāti, īpaši SO2 (sēra dioksīds) izmešu līmenis, kas ir ļoti svarīgi, jo katlu māja atrodas dzīvojamo māju rajonā.

 

Paralēli katlu uzstādīšanai notiek arī šķeldas padeves noliktavas būvniecība. Katlu mājā Brīvības ielā 38 personālam šoruden nācās strādāt īpašos apstākļos, gandrīz atklātā būvlaukumā, jo tik vērienīgi rekonstrukcijas darbi nav paveicami īsā laikā. Biomasas katla ražošana rūpnīcā vien ilgst 5 mēnešus. Rekonstrukcijas laikā nepieciešamo siltumu ražo ar esošo šķeldas katlu, jauno pīķa slodzēm domāto dīzeļdegvielas katlu, pagaidu pārbūvētu esošo mazuta katlu uz dīzeļdegvielu, kā arī pārvietoto moduļu katlumāju. Pēc rekonstrukcijas ražošanu pilsētas katlu mājā nodrošinās 3 biomasas katli – divi jauni un viens esošais.

 

Jau esam informējuši, ka projekta ietvaros abos siltumavotos (Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69) tiks uzstādīti jauni, ekonomiski, patērētāju siltumslodzei atbilstošas jaudas biomasas katli un nepieciešamās palīgiekārtas (kurināmā padeves iekārtas, kurināmā noliktavas, ūdens ķīmiskās sagatavošanas iekārtas, elektroiekārtas, atbilstošie pieslēgumi u.c).

 

Projekta kopējās plānotās izmaksas 12,5 milj. LVL bez PVN, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums 6 milj. LVL (50% no kopējām uz projektu attiecināmajām izmaksām).

 

Projekta plānotais ieviešanas laiks – 30 mēneši.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: