Ventspils Digitālais centrs uzsācis jau projekta realizāciju, kura laikā tiks izveidoti un praksē aprobēti jauni, uz modernām informācijas un komunikāciju tehnoloģijām balstīti pakalpojumi.

Šie pakalpojumi ir iedzīvotāju, kuriem veselības stāvokļa dēļ ir nepieciešama uzraudzība mājās, dzīves kvalitātes uzlabošana un attālināta mājokļa uzraudzība un pārvaldība. Ar attālinātās aprūpes pakalpojuma palīdzību radinieki, kuri nevar būt ik mirkli līdzās saviem tuviniekiem, kuriem ir nepieciešama aprūpe, attālināti varēs tos uzraudzīt un izsaukt palīdzību, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Tādējādi cilvēkiem, kuri vairs nav spēka pilni, kuriem ir problēmas ar veselību vai dzīves gaitā iegūtas dažādas traumas, varēs droši pārvietoties, zinot, ka vienmēr pa rokai būs trauksmes poga, kuru varēs izmantot, ja būs nepieciešama palīdzība. Signāls, ka nepieciešama palīdzība automātiski tiks nosūtīts arī tad, ja cilvēks ilgstoši atradīsies nekustīgā stāvoklī vai būs nokritis.

Attālinātās aprūpes nodrošināšanai mājās tiks novietoti īpaši sensori, kā arī ierīce sensoru signālu uztveršanai un trauksmes paziņošanai, izmantojot pieslēgumu Interneta tīklam.

Savukārt mājokļa attālinātās uzraudzības un pārvaldības sensori spēs noteikt, vai mājā notikusi ūdens noplūde, ugunsgrēks, temperatūras paaugstināšanās vai pazemināšanās. Īpaša ierīce uztvers sensoru signālus un iedzīvotājs trauksmes gadījumā savā mobilajā telefonā vai e-pastā saņems ziņu, kā arī varēs vizuāli pārliecināties par to, ka mājās viss ir kārtībā, izmantojot mobilo videonovērošanas sistēmu.

Šis pakalpojums ļaus iedzīvotājam bezrūpīgi strādāt savā darba vietā, doties ceļojumā vai vienkārši bez satraukuma ielaist svešus cilvēkus mājā, kuri veic remontu vai uzkopšanu.

Projekta ietvaros tiks veikta arī inovatīvo risinājumu centra izveide Ventspilī un radīti e-pakalpojumi uzņēmējiem, lai atvieglotu izmēģinājumus un pārbaudes, kas nepieciešamas informāciju un komunikāciju tehnoloģiju produktu un pakalpojumu izstrādei un attīstībai.

Iedzīvotājiem pieejamo mūžizglītības iespēju paplašināšanai, tiks izveidota e-mācību sistēma (apmācību vadības sistēma), ļaujot mūžizglītību saņemt plašākai mērķa grupas auditorijai, sniedzot iespēju iedzīvotājiem nepieciešamās zināšanas apgūt viņiem vēlamajā laikā un vietā.

Projekts tiek finansēts ar Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) Centrālās Baltijas jūras reģiona INTERREG IV A programmas atbalstu. Projekta partneri ir ACREO (Zviedrija), Institute of Baltic studies (Igaunija) un Ventspils Digitālais centrs (Latvija).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: