Trešdien pulksten 11  svinīgi tika atklāta rekonstruētā slimnīcas reanimācijas nodaļa. Vienlaicīgi tas bija Eiropas Savienības ERAF atbalstītā projekta 1. kārtas noslēguma pasākums.

Apskati foto no atklāšanas pasākuma!

 

Veselības ministre Ingrīda Circene atklāšanā atzina, ka slimnīcas paveiktais darbs ir apbrīnas vērts. Viņa uzskata, ka Ventspilī finanšu plūsma veselības nozarei ir sakārtota, un nu ir atjaunota arī pati slimnīca. «Mēs redzam, ka nauda tiek tērēta efektīvi un tieši pacientu labā,» pasākumā sacīja ministre.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atklāšanā atcerējās, ka pirms 20 gadiem pilsētas slimnīca bija milzu problēma ar nesaprotamu nākotni. Kad sākās Latvijas neatkarības gadi, valsts šo nozari faktiski pameta likteņa varā. Tomēr pašvaldība uzsāka vērienīgu veselības aprūpes jomas reorganizācijas un renovācijas programmu, un šobrīd, pēc 20 gadiem, var teikt, ka slimnīca efektīvi strādā ne tikai ventspilnieku labā, bet spēj parūpēties arī par Talsiem. «Pašvaldības uzdevums – kā kapitālsabiedrības īpašniekiem – ir nodrošināt materiāli tehnisko bāzi, lai mediķi varētu normāli strādāt un būtu apmierināti arī pacienti,» sacīja Lembergs, visus apsveicot ar to, ka tas veiksmīgi izdevies.

Ar jauko notikumu klātesošos uzrunā sveica arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kurš atgādināja, ka darbs pie slimnīcas sakārtošanas nekad nebeigsies. «Esmu pārliecināts, ka pēc dažiem gadiem Ventspilī atkal tiks grieztas atklāšanas lentītes un mēs teiksim: redz cik labi, ka ventspilnieki atkal kaut kur ir dabūjuši naudu, kaut ko labu ir uztaisījuši un mēs ar to lepojamies,» sacīja Apinis.

Tikmēr Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova atgādināja par padarīto pēdējo septiņu gadu laikā, kopš ir iespēja piesaistīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu. Šo septiņu gadu laikā slimnīcas sakārtošanā ieguldīti 8,5 miljoni latu. Šobrīd var teikt, ka slimnīca ir pilnībā sakārtota, un ar reanimācijas nodaļas rekonstrukciju ir uzsākta slimnīca atjaunošanas otrā kārta, jo reanimācijas nodaļa pirms 15 gadiem bija pirmā, kas tika izremontēta. Tagad nodaļa ir ieguvusi jaunas, daudz plašākas telpas, kas atbilst ES prasībām un ir pielāgotas gan darbinieku, gan pacientu vajadzībām.

 

«Attīstoties tālāk, mēs rūpēsimies par to, lai gan slimnīcas infrastruktūra, gan pakalpojumu kvalitāte atbilstu arvien augstākiem standartiem un mūsu pacienti būtu apmierināti,» uzsvēra Širova. Jāuzsver, ka Ventspils slimnīca ir vienīgā reģionālā slimnīca, kas ir pilnībā sakārtota.

 

Rekonstrukcijas rezultātā Reanimācijas nodaļā notikušas ievērojamas pārmaiņas. No ārstēšanas viedokļa nodaļa kļuvusi daudz ērtāka, bet uz piebūves rēķina – arī plašāka. Iepriekš pacienti tika ievietoti vairākās palātās, bet pēc rekonstrukcijas visi pacienti atradīsies vienā plašā intensīvās terapijas zālē, lai mediķiem būtu ērtāk novērot viņu dzīvības funkcijas. Tā kā personālam nemitīgi jābūt pacientu tuvumā, ir izveidots gan pārredzams māsu postenis, gan ārstu istaba. Atsevišķi izveidota arī reanimācijas zāle, kurā pacientiem tiks veikti reanimācijas pasākumi.

 

Nodaļa ieguvusi arī jaunas mēbeles, iekārtas un medicīnisko aprīkojumu, tai skaitā par Ventspils pilsētas domes piešķirto finansējumu iegādāta jauna un mūsdienīga monitorsistēma, mākslīgās plaušu ventilācijas iekārta un funkcionālās reanimācijas gultas. Tā kā katra reanimācijas pacienta ārstēšanā tiek pielietotas vairākas medicīniskās tehnoloģijas, katra no pacientu gultām ir aprīkota ar speciālu konsoļu sistēmu. Tā ir nodrošināta ar skābekļa, saspiestā gaisa un elektrības padevi. Šajā sistēmā iekļaujas arī citas medicīniskās tehnoloģijas, tai skaitā mākslīgās plaušu ventilācijas sistēma, perfuzori un citas nepieciešamās iekārtas.

 

Pateicoties piebūvei, mainījies arī slimnīcas ārējais veidols no Inženieru ielas puses. Rekonstrukcijas darbus veica SIA Vindbūvserviss.

 

Vienlaicīgi renovācijas ietvaros pie slimnīcas Uzņemšanas nodaļas izveidota arī pacientu novērošanas palāta ar vairākām gultas vietām. Uzņemšanas nodaļā nereti nonāk tādi pacienti, kuriem nav nepieciešama diennakts uzraudzība. Piemēram, ar veselības saasinājumu nodaļā nonāk hroniski pacienti, kuriem palīdzības saņemšanai slimnīcā nepieciešams atrasties vien četras līdz sešas stundas, un pēc tam viņi var doties mājās. Ja konstatēs, ka pacientam tomēr ir nepieciešama ilgstošāka uzturēšanās slimnīcā, viņu pārvedīs uz attiecīgo nodaļu.

 

Līdz ar Reanimācijas nodaļas rekonstrukciju ir noslēgusies ES ERAF projekta 1. kārta. Tās ietvaros ir rekonstruēta slimnīcas Bērnu nodaļa, Ginekoloģijas nodaļa, Acu slimību nodaļa, kā arī Ausu, kakla un deguna slimību nodaļa. Ir uzcelta ēka Pataloģiskās anatomijas nodaļai, kuras sastāvā ir morgs, kā arī izstrādāts slimnīcas Talsu filiāles jaunās ēkas būvniecības projekts un uzsākti celtniecības darbi.

 

Sākotnēji projektā Reanimācijas nodaļas rekonstrukcija nebija ieplānota, taču veiksmīgo iepirkumu rezultātā izdevās ieekonomēt finansējumu un varēja īstenot arī šo objektu. Kopējās projekta 1. kārtas izmaksas ir 3,048 miljoni latu, 85% sedz ERAF. Projekta 2. kārtas ietvaros paredzēts uzbūvēt Talsu jaunās slimnīcas ēku. 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: