Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra pētnieki izstrādājuši jaunu tehnoloģiju kuģu raidīto automātiskās identifikācijas sistēmas (AIS) signālu uztveršanai satelītā.

31.oktobrī noslēdzies VeA Inženierzinātņu institūta "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs" realizētais projekts "Programmvadāma (SDR) satelītkomunikācijas modeļa izstrāde", kura īstenošanas gaitā tika pētīti veidi, kā programmvadāmu tehnoloģisko risinājumu izmantošana ļauj paaugstināt satelītkomunikāciju efektivitāti, it sevišķi apstākļos, kad satelīts jau darbojas orbītā.

Projekts tika sākts 2010.gada novembrī, tā gaitā tika izstrādāta tehnoloģija un izveidoti uz programmvadāmiem principiem bāzēti laboratorijas maketi, demonstrējot iespēju satelītam uztvert uz Zemes bāzēta AIS raidītāja signālus, kā arī pārraidīt savas misijas gaitā iegūtos datus uztverošajiem dienestiem. Tika izvēlēta un iegādāta aparatūra, kas ļāva veikt reālu AIS signālu uztveršanu, to turpmāku apstrādi un datu dekodēšanu, rezultātā iegūstot raidošo kuģi identificējošu informāciju. Izmantojot šādi iegūtos datus, tika izstrādāta sistēma kuģu atrašanās vietu vizualizācijai vairākās kartogrāfiskajās vidēs.

Projekta izpildes gaitā tika izmēģināta iespēja Zemei tuvajā orbītā esošam satelītam uztvert interferējošus AIS signālus, tos pārvērst digitālā formā un noraidīt Zemes bāzes stacijai, lai veiktu turpmāku pēcapstrādi. Lai šādi iegūtus datus varētu pārraidīt Zemes bāzes stacijai, ir izstrādāts jaunākās paaudzes satelītkomunikācijās izmantojamās digitālās modulācijas un demodulācijas risinājums.

Projekta dalībnieki apmeklējuši vairākas Latvijā un ārvalstīs organizētas zinātniskās konferences, kurās snieguši ziņojumus par pētījumu rezultātiem. Rezultāti arī publicēti zinātniskajos žurnālos.

Projekta kopējais budžets ir 139 003 lati, no kuriem 92,50% finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: