Ventas Balss jau iepriekš apskatīja, kā par politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 14. Saeimā, balsojuši Kurzemē, Ventspilī un novadā. Šajā reizē kārta partijām – Latvija pirmajā vietā, Progresīvie un Stabilitātei!, kā arī ieskats, kā mūspusē balsots par vienu no iepriekšējo vēlēšanu līderēm – Konservatīvajiem.

Saeima ieguvusi jaunpienācējus, bet Petraviča turpina pārstāvēt Kurzemi, šoreiz no cita politiskā spēka.

Buntavnieks Zelderis tiek Saeimā

Partija Progresīvie Ventspilī ieguvusi 4,16% vēlētāju atbalsta, bet novadā mazliet mazāk – 3,36%. No Ventspils un novada 14. Saeimas vēlēšanās neviens šajā sarakstā nekandidēja, toties viens no Kurzemes Progresīvo līderiem bija kaimiņu – Talsu – novada domes deputāts, partijas Mēs – Talsiem un novadam vadītājs, advokāts Edgars Zelderis. Lai arī Zelderim bija otrais kārtas numurs un Progresīvie vēlēšanu rezultātā ieguva tikai vienu deputāta mandātu Kurzemē, tas pienākas Zelderim. Liene Gātere, kura kandidēja ar pirmo numuru, neizturēja konkurenci ar Zelderi un palika otrā. Gātere ir politikas pētniece, bijusī sabiedrības par atklātības Delna direktore. Taču gan Ventspilī, gan novadā Gātere saņēmusi lielāku vēlētāju atbalstu nekā Zelderis. Gāterei 131 plusiņš un 6 svītrojumi pilsētas iecirkņos, kas kopā ir 766 balsis no ventspilniekiem. Novadā viņas vārdam un uzvārdam plusiņu ievilkuši 27 balsotāji, bet svītrojuši – 6. Novadā Gātere saņēmusi 189 balsis. Taču kopējo Kurzemes balsojumu pamainījis Talsu novads, kurā Zelderis pazīstams kā aktīvs opozīcijas deputāts, kas izvērtis cīņu ar Nacionālās apvienības (NA) un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātiem Talsu novada domē. Zelderis kandidēja uz tiesībsarga amatu, taču līdzšinējais tiesībsargs Juris Jansons ieguva vairāk balsu. Tāpat Zelderis savulaik aktīvi iestājies pret noteikumiem, kas ierobežoja aptieku atvēršanu, iesniedzot pat pieteikumu Satversmes tiesā un mēģinot novērst aptieku monopolu valstī. Partija Progresīvie Zelderi izvirzījusi arī kā kandidātu tieslietu ministra amatam. Zelderis Ventspils iecirkņos saņēmis 79 plusiņus, 9 svītrojumus, kas kopumā dod viņam 711 balsis, bet novadā – 27 plusus, 6 svītrojumus un 189 balsis. Kurzemes vēlēšanu apgabalā kopumā Progresīvie šajās vēlēšanās ieguvuši 4,8% kurzemnieku balsu.

Kā pēdējā no partijām, kas pārstāvēs Kurzemes vēlēšanu apgabalu Saeimā, ir Aināra Šlesera vadītā Latvija pirmajā vietā. Partija Kurzemē iegūs vienu deputātu mandātu, ko tai nodrošina 4,27% balsis vēlēšanu apgabalā.

Šlesera vedekla trešā

Ventspilī par Šlesera sarakstu nobalsoja nedaudz vairāk nekā Kurzemē kopumā jeb 4,42% ventspilnieku, savukārt novadā mazliet mazāk – 3,64% vēlētāju. Pirmā Kurzemes vēlēšanu apgabalā no partijas Latvija pirmajā vietā startēja sākotnējā Artusa Kaimiņa politiskā līdzgaitniece, 13. Saeimā no partijas Kam pieder valsts ievēlētā, vēlāk par labklājības ministri kļuvusī Ramona Petraviča. Savu līderpozīciju sarakstā Petraviča noturējusi arī vēlēšanu rezultātā un garantējusi sev deputāta vietu arī 14. Saeimā. Tiesa, Ventspils vēlēšanu iecirkņos Petraviču mazliet apsteigusi vietējā aktīviste, kura cīnās par dabiskas ģimenes tiesībām un Kurzemes sarakstā kandidēja kā otrā, – Natālija Magazeina. Viņai ventspilnieki ievilkuši 200 plusiņus un 12 reizes svītrojuši, nodrošinot 868 balsis Ventspils vēlēšanu iecirkņos. Savukārt Petravičai no ventspilniekiem doti 190 plusiņi un 38 svītrojumi, kas kopā ir 832 balsis un otrā vieta Ventspilī. Trešajā vietā ventspilnieki ierindojuši nevis sportistu, liepājnieku Māri Šveiduku, kas bija trešais Kurzemes sarakstā, bet gan Aināra Šlesera vecākā dēla Ričarda dzīvesbiedri, kuras saknes meklējamas Ventspilī, – Danu Šleseri. Viņai sarakstā sākotnēji 9. kārtas numurs. Savukārt Ventspils novadā, tāpat kā pilsētā, visaugstāk novērtētā partijas Latvija pirmajā vietā sarakstā ir Natālija Magazeina. Novadā Magazeina saņēmusi 49 plusiņus un 5 reizes svītrota, rezultātā – 226. Petravičai novadā vairāk plusiņu – 51, bet vairāk arī svītrojumu (13). Novadā Šlesera saraksta pirmais trijnieks arī palicis nemainīgs, jo trešais augstākais balsu skaits novada iecirkņos ticis Mārim Šveidukam.

Peterei atbalsts nepietiekams

14. Saeimā iekļūst arī politiskā partija Stabilitātei!, taču Kurzemes vēlēšanu apgabalā tā nav ieguvusi pietiekamu vēlētāju atbalstu, un līdz ar to mandātu no kurzemniekiem šī partija neiegūst. Kopumā par Stabilitātei! Kurzemē nobalsojuši vien 2,17% vēlētāju, taču Ventspilī šim politiskajam spēkam ir labākais rezultāts Kurzemē – 5,22% balsis. Pat Liepājā, kur arī tradicionāli noturīgs elektorāts partijām, kas vērstas uz krievvalodīgo kopienu Latvijā, procentuālais atbalsts Stabilitātei! ir mazāks nekā Ventspilī. Liepājnieki par šo partiju atdevuši 4,76% balsu.

Saraksta līdere Kurzemē bija arī ventspilniekiem labi zināmā uzņēmēja, sabiedriskā aktīviste, kura ar entuziasmu iesaistījās arī palīdzības sniegšanā Ukrainas civiliedzīvotājiem, kad sākās karadarbība, – Sanita Petere. Partija Peteri piedāvā kā kandidāti labklājības ministra amatam. Taču, neskatoties uz to, Petere nav noturējusi savu pirmo vietu Kurzemes sarakstā. Vēlēšanu rezultātā viņa palikusi otrā, saņemot no Kurzemes vēlētājiem 741 plusiņu un 30 svītrojumu, kas kopā dod 3198 balsis Kurzemē.

Par partiju Stabilitātei! balsojušie arī Ventspils iecirkņos Peteri tomēr nav novērtējuši visaugstāk sarakstā. Viņa saņēmusi 219 plusiņus un 18 svītrojumus, un 1005 balsis Ventspils iecirkņos. Peteri apsteidzis Vjačeslavs Ciganovs no Liepājas, kurš piedalījās arī priekšvēlēšanu debatēs. Viņam Ventspilī 247 plusiņi, 17 svītrojumi un 1034 balsis.

Toties Petere ir pirmā Ventspils novada balsošanas iecirkņos. Novadā par partiju Stabilitātei! balsis atdevuši gan tikai 0,7% vēlētāju. Centrālā vēlēšanu komisija norāda, ka par šo partiju novada iecirkņos saskaitītas 35 vēlēšanu zīmes. 16 zīmēs Peterei pievilkts plusiņš, svītrojuma nav neviena, bet Ciganovam ir divi plusiņi un astoņi mīnusi.

Jāpiebilst, ka, lai arī no Kurzemes Stabilitātei! nevienu mandātu neiegūst, Saeimā to pārstāvēs 11 deputāti.

Konservatīvo bastions sašķobās

Lai arī šoreiz partija Konservatīvie, kas iepriekšējās Saeimas vēlēšanās startēja zem nosaukuma Jaunā konservatīvā partija, parlamentā vietas neieguva, Ventas Balss ielūkojās Centrālās vēlēšanu komisijas statistikā, lai noskaidrotu, kā Ventspils iecirkņos veicies partijai, kas iepriekšējās vēlēšanās guva otru augstāko atbalstu gan pilsētā, gan novadā. Arī šajās vēlēšanās no tās kandidēja vietējie politiķi.

Kurzemes vēlēšanu apgabalā Konservatīvie ieguva 2,89% balsu, bet Ventspilī – 2,84%. Novadā par šo partiju nobalsoja 2,94% vēlētāju. Līdz ar to partijai šīs vēlēšanas neveiksmīgas un pārstāvniecība 14. Saeimā nav iegūta.

No Ventspils Konservatīvo sarakstā kandidēja vairāki pārstāvji, bet zināmākais no tiem ir Ventspils domes deputāts Bruno Jurševics un viņa dzīvesbiedre Andželika Jurševica. Lai arī abi aktīvi darbojušies kā Aivara Lemberga opozicionāri, šādas aktivitātes nav palīdzējušas iegūt pietiekami augstu rezultātu arī Ventspilī.

Balsojums Ventspils vēlēšanu iecirkņos liecina, ka Jurševicam nav izdevies apsteigt arī Konservatīvo saraksta līderi, vienu no aktīvākajiem Konservatīvo 13. Saeimas deputātiem Krišjāni Feldmani. Jurševics no Ventspils vēlētājiem saņēmis 117 plusiņus un 32 svītrojumus, kas kopvērtējumā viņam dod 523 balsis. Jāatgādina, ka Jurševics Konservatīvo sarakstā Kurzemē bija iekļauts kā 4. pēc kārtas un šādu pozīciju saglabāja arī vēlēšanu rezultātā. Ventspils vēlētāju vērtējumā Jurševics palicis otrais, jo ventspilnieki Feldmanim devuši 156 plusiņus un 15 svītrojumus. Līdz ar to Feldmanim vairāk – 579 – balsu arī Ventspilī.

Novadā Konservatīvo vēlēšanu biļetens izņemts no 147 aploksnēm. Arī novadā visvairāk balsu ieguvis Krišjānis Feldmanis. Viņam 44 plusiņi no novada vēlētājiem un neviens svītrojums. Savukārt Jurševics pozitīvu vērtējumu saņēmis no 32 novada iedzīvotājiem un tikai vienu reizi svītrots. Kā trešā populārākā Konservatīvo sarakstā novadā bijusi Andželika Jurševica. Viņai 18 plusiņi un viens svītrojums. Savukārt pilsētas vēlēšanu iecirkņos Jurševicai 58 plusiņi un 41 svītrojums. Ventspils iecirkņos viņa bijusi trešais visvairāk plusotais kandidāts Konservatīvo sarakstā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    reku 12.10.2022, 12:16:10

    https://tautastribunals.eu/?p=60703

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: