Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kura šodien paziņojusi par savas valdības demisiju, sekmīgi spēj turpināt valdības vadīšanu arī pēc Jaunā gada līdz jaunas valdības veidošanai, atzina Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Tādēļ, viņaprāt, valdības veidošanā iesaistītajām pusēm nav vajadzības sasteigt šo procesu.

"Valdības kodols no politiskā viedokļa nemainīsies. Straujuma var vadīt tehnisko valdību stabili arī pēc Jaunā gada. Ja vēl nebūtu pieņemts nākamā gada budžets, tad situācija būtu citādāka, taču šajā situācijā neredzu īpašu vajadzību milzīgi sasteigt valdības veidošanu. Vilkt garumā gan arī nevajag," atzina Lembergs.

Vaicāts, kurai partijai būtu jāuzņemas iniciatīva valdības veidošanā, Lembergs norādīja: "Visiem jāizvērtē, un, protams, arī ZZS jābūt gataviem." Vienlaikus Ventspils mērs norādīja, ka liela atbildība un iniciatīva, nosaucot premjera kandidātu, būs jāuzņemas Valsts prezidentam.

Tas, vai valdību veidotu esošās koalīcijas partijas vai arī koalīciju būtu iespējams paplašināt, būs atkarīgs no jaunā premjera, kam prezidents uzticēs valdības veidošanu, norādīja Lembergs. Lai valdība būtu stabila un spētu pildīt valdības darbības programmā un citos plānošanas dokumentos definētos mērķus un uzdevumus, tai ir vajadzīgs stabils Saeimas vairākums, uzsvēra Ventspils mērs: "Lai nebūtu tā, ka "uz papīra" ir 60 balsis, bet būtiskos jautājumos nav 50 vai pat 40 balsu." Pēc Lemberga teiktā, nākamo Ministru prezidentu gaida liels izaicinājums un izšķiršanās, kā izveidot stabilu valdību ar reālu parlamentāro atbalstu.

Savukārt, komentējot Straujumas paziņojumu par valdības demisiju, Lembergs norādīja, ka piepildījusies viņa iepriekš paustā prognoze, ka Straujumas valdības stabilitāte būs atkarīga no tā, cik viņa pati būs noskaņota turpināt darbu vai - citā variantā - no tā, cik to viņai ļaus partija "Vienotība", bet ne no ZZS. "To arī dzīve parādīja," atzina Lembergs. Ventspils mērs norādīja, ka Straujuma "Vienotībā" ir ienācēja un nav "savējā". "Straujumai integrēties "Vienotībā" un gūt atbalstu savam darbam bija ļoti grūti. "Vienotības" vadība uzskatīja, ka Straujumai ir jābūt paklausīgai, bet šajās priekšnieku un padotā attiecībās tā nenotika, pat vēl vairāk - Straujuma "nesaklausīja" viņai izteiktās "Vienotības" vēlmes, kas radīja spriedzes pieaugumu starp Straujumu un "Vienotības" politisko vadību, bet spriedzes avots bija "sponsoru" vēlmes," savu redzējumu pauda Lembergs.

Krīze Straujumas un "Vienotības" politiskās vadības starpā, pēc Lemberga domām, parādījusies aptuveni pirms gada, bet īpaši pastiprinājusies no šī gada pavasara. "Līdz ar to vai nu "Vienotībā" bija radikāli jāmainās vadībai, vai jāatkāpjas valdībai," rezumēja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: