Ziemassvētku gaidīšanas laikā Loreta un Reinis Pižiki Ances dabas mājā pirmoreiz apkārtnes iedzīvotājiem piedāvā Ziemassvētku brīnumnotikumu  īpašus svētku noskaņas pasākumus ģimenēm un draugu kompānijām, kā arī darba kolektīviem.

Pižiki šogad izveidojuši jaunu sociālo uzņēmumu, lai papildinātu Ances tūrisma piedāvājumu. Bijušajā skolas ēkā, kur šajā mācību gadā vairs nemācās skolasbērni, tapusi vieta svinībām. «Sadarbojoties ar Ventspils novada pašvaldību, kopīgi apsaimniekosim skolas ēkas, lai tās nepaliek tukšas. Mēs varam kopīgi darboties, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti,» stāsta Loreta, turpinot: «Sociālais uzņēmums ir tieši par to, ka mēs dalīsimies pieredzē gan sociālajos tīklos, gan atsevišķos pasākumos par to, kā tas ir – strādāt un veidot uzņēmumus no lielceļiem un dižpilsētām attālā vietā.» Viņa uzskata, ka, strādājot uzņēmumā attālā vietā, radot tur darba vietas un maksājot nodokļus, savā veidā mazliet jau pilda sociālo funkciju. «Bet pēc likuma tā neskaitās, tāpēc mūsu sociālā uzņēmējdarbība būs pieredze un dalīšanās pieredzē,» skaidro Loreta. Pižiki ir gatavi stāstīt, iedvesmot, rādīt realitāti, arī pateikt varbūt kaut ko priekšā, lai citi varētu mācīties no viņu kļūdām un arī pārliecināties, ka tas ir iespējams.

Ziemassvētku brīnumnotikums ieplānots tā, lai izdotos notvert Ziemassvētku sajūtu, baudot trīs kārtu svētku vakariņas ar gatavošanas un dekorēšanas elementiem, kā arī joku un prieka atmosfēru kopā ar Ziemassvētku vecīti. Brīvdienās uz pasākumiem aicinātas ģimenes un draugu kompānijas, bet darba kolektīvi var pieteikties Ziemassvētku noskaņas pasākumiem darba dienās. Dalībai pasākumā noteikti jāpiesakās Ances dabas mājas tīmekļa vietnē.

Loreta uzsver, ka piedāvājums visvairāk domāts tieši apkārtnes iedzīvotājiem, tāpēc aicina cilvēkus no tuvējām vietām atbraukt un izbaudīt piepildītu svētku notikumu visai ģimenei. Uzņēmēji parūpējušies par ģimenēm pieejamām cenām. «Gribējām, lai cilvēki var atbraukt, lai Ventspils novadā beidzot kaut kas notiek. Tas šoreiz ir tuvu, tepat: Ventspils – 40, Dundaga – 20, Pope arī 20, Ugāle – 30 kilometru,» uzskaita uzņēmēja. Viņa saprot, ka ziemā daudzi uztraucas par ceļiem un nokļūšanu, taču uzsver – vietējie sniegta tīrītāji ļoti cenšas, lai ceļi būtu izbraucami.

Svētdien jau uzņemti pirmie viesi. Ģimenes aktīvi kopā darbojušās, gatavojot konfektes, maisot rasolu un taisot svētku dekoru, ko var ņemt līdzi uz mājām. Bērniem bijis prieks par lielajām piparkūkām, kas atradušās Ziemassvētku vecīša maisā, bet vecītis gādājis par smiekliem un jautrību.

Īpašs pasākums būs vīnu degustācija meistarklase ar četru kārtu vakariņām Dižciltīgās sarkanās vīnogas ar Agati Lūsi 16. decembra vakarā. «Agate ir tiešām augsta līmeņa profesionāle, ar saknēm Kurzemē. Pašā Rīgas centrā, Elizabetes ielā, viņai ir Viesistaba, kur katru dienu nāk grupas un ir ēdiena un vīna meistarklases. Tāds cilvēks atbrauks pie mums uz Anci,» priecājas Loreta.

Ziemassvētku noskaņas radīšanā Ances dabas mājā līdz ar Pižikiem aktīvi piedalās vietējie cilvēki. Pasākums tapis, pateicoties daudzu brīvprātīgo rūķu iesaistei – komandā tikai daži ir darbinieki, pārējie pievienojušies, jo gribējuši būt klāt, palīdzēt un paši piedzīvot svētku brīnumu. «Pati biju pārsteigta, cik daudz mums pa šiem gadiem ir apkārt rūķu. Ļoti daudzi grib ar entuziasmu palīdzēt veidot šo vietu, lai viss izdodas,» stāsta Loreta. Telpās pārkrāsotas sienas, piesegtas griestos esošās dienasgaismas lampas, jo būs cits apgaismojums. Dekorēt palīdzēja divas floristes, puiši sagādājuši eglītes, bet vietējā bibliotekāre palīdzējusi izdomāt āra spēli. Vasarā strādājušās darbinieces nāk palīgā ēdiena gatavošanā. Palīgā atbrauks arī viena no darbiniecēm, kas dzīvo Rīgā un šovasar strādāja par viesmīli. «Es ļoti priecājos, ka viņi ir, jo viena no motivācijām mums ar Reini, kāpēc mēs gribējām šo sākt, ir – lai mēs foršajai vasaras komandai vismaz daļēji varam dot darbu arī ziemā,» stāsta Loreta. Arī pašiem esot vairāk laika, ko var veltīt darbam arī ziemā, jo bērni ir paaugušies. Pižikiem ir svarīgi, lai ciemā ir lielāka dzīvība, lai vietējā kopiena būtu aktīva.

Uzņēmums arī no 1. decembra ēdina Ances bērnudārza bērnus. «Tur ir 15 bērni. Mēs piedalījāmies cenu aptaujā un atradām risinājumu, kā pašvaldībai ietaupīt milzīgus līdzekļus, kas bija vajadzīgi bērnudārza virtuves izbūvei no jauna. Bērniem nekas nemainās – pavārs tas pats, produktus pasūtām turpat, ēdienkartes joprojām dod Puzes pamatskola,» skaidro Loreta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: