Būtiski valsts autoceļu uzlabojumi šogad Ventspils novadā nav plānoti. Novada vadības optimisms nesaskan ar atbildīgās ministrijas plāniem.

Pēc tam, kad saistībā ar Ances pamatskolas slēgšanu Ventspils novada iedzīvotāji aktualizēja jautājumu par ceļa posma Ance–Blāzma, kur drīzumā ik rītu kursēs skolēnu autobuss, pārvadājot mazos ančiņus uz Puzes skolu, slikto stāvokli, Ventas Balss 12. aprīlī vērsās ar jautājumiem pie Satiksmes ministrijas, kuru šobrīd vada Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Vitenbergs. Līdztekus vēlējāmies noskaidrot arī par citiem plānotajiem valsts ceļu uzlabojumiem novadā, par ko jautājumus ministrijai Ventas Balss nosūtīja jau pagājušā gada decembrī – īsi pēc esošās valdības deklarācijas parakstīšanas. Arī Usmas un Ugāles iedzīvotāju iniciatīvas grupas ierosinājums rakstīt ministrijai vēstuli par reģionālā autoceļa Ugāle–Zlēkas slikto stāvokli mudināja laikrakstu pievērst varas vīru uzmanību šai problēmai un informēt iedzīvotājus par aktuālo situāciju. Laikrakstu uzmanīgu darīja publiskie informatīvie ziņojumi, kur valsts autoceļu sakārtošanas plānos tuvākajam laikam daudzi novadam būtiski ceļu remontdarbi netiek iekļauti.

Taču atbildes no ministrijas saņēmām tikai 18. maijā kopā ar skaidrojumu, ka mūsu vēstule bija «paslīdējusi garām nepamanīta». Iespējams, tikai sakritība, taču, kamēr laikraksta jautājumi tika ignorēti, Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (Latvijas Zemnieku savienība) un viņa vietnieks Andis Zariņš (Nacionālā apvienība) viesojās pie satiksmes ministra Vitenberga, sociālajos tīklos pavēstot, ka kopā risina novada iedzīvotājiem svarīgos ceļu jautājumus. Tam sekoja 16. maija pašvaldības oficiālā izdevuma Ventspils Novadnieks numurs, kam uz vāka Mucenieks, Zariņš un Vitenbergs «sola rīkoties, lai tiktu uzsākti ceļu remontdarbi». Vietējie politiķi skaidro, ka vēlējušies izteikt savas bažas par to, ka 2023. gada valsts plānā nav iekļauts neviens novada ceļa posms, bet vizītes rezultātā panākuši, ka tomēr jau šogad tiks sākti būvdarbi ceļa posmā Ance–Dundaga septiņu kilometru garumā, sākot no Bušnieku krustojuma. Tāpat esot panākta vienošanās, ka tiks sākti darbi uz Kolkas ceļa, posmā no Rīgas šosejas līdz Liepenei. Politiķi arī izsaka cerību, ka viņu vizītes rezultātā izdosies panākt, ka tiek atjaunoti un nostiprināti ceļu Ance–Blāzma un Ugāle–Zlēkas posmi.

Iespējams, atkal sakritība, bet īsi pēc oficiālās publikācijas Novadniekā arī Ventas Balss jautājumi ministrijā atradās un saņēmām oficiālās atbildes. Taču tik daudzsološas kā novada politiķu apgalvojumi ministrijas atbildes nav. Ministrijā skaidro, ka autoceļu remonta plānā prioritāte dota reģionālajiem ceļiem, kas savieno valstspilsētas vai novadu administratīvos centrus vai nodrošina pārrobežu savienojumus, kur ir augsta satiksmes intensitāte. Ceļš P123 jeb Zlēkas–Ugāle neatbilstot valsts reģionālā ceļa un pat valsts vietējā autoceļa statusam. «Faktiski ceļš P123 atbilst pašvaldības autoceļa statusam.» Līdz ar to būtiskus darbus uz šī ceļa valsts neplāno, paredzēti vien uzturēšanas darbi atbilstoši C klasei.

Ministrija informē par Ventspils novadā uz valsts ceļiem līdz 2027. gadam plānotajiem remontdarbiem. Paredzēta asfaltbetona seguma atjaunošana uz Rīga–Ventspils šosejas no 145. līdz 164. kilometram. Plānota Ventspils–Kolkas ceļa pārbūve posmā no Rīgas šosejas līdz 9. kilometram. Plānā iekļauts Valdemārpils–Pope ceļa posms no 40. līdz 43. kilometram, kur paredzēta asfaltbetona atjaunošana. Ministrija apliecina, ka pārbūve plānota arī Ventspils–Dundaga ceļam no 7. līdz 13. kilometram, taču šogad noslēgsies tikai tā projektēšanas darbi, bet pārbūvi veiks tad, kad būs pieejams finansējums. Savukārt par ceļu, kur brauks skolēnu autobuss no Ances uz Blāzmu, ministrija atbild: «Ugāle–Blāzma–Ance nenodrošina primāro pagasta centra savienojumu ar novada centru, un tas nav iekļauts valsts reģionālo un vietējo autoceļu būvniecības stratēģijā līdz 2027. gadam», līdz ar to pašlaik šī ceļa atjaunošanas darbi nav plānoti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: