Biedrība “POPES MUIŽA” kopā ar vietējiem iedzīvotājiem un speciālistu atbalstu, gatavo sabiedrības virzītu Popes pagasta attīstības stratēģiju. Tās tapšanas procesā veikta arī Popes iedzīvotāju aptauja, kas apliecina, ka, lai arī popiņi ir gana kūtri savstarpējā komunikācijā, tie novērtē sava pagasta skaisto vidi un atklāj, ka ļoti nelapbrāt pārceltos uz dzīvi citviet.

Šovasar, gūstot atbalstu Sabiedrības integrācijas fonda NVO programmā un iegūstot finansējumu Vietējās sabiedrības virzītas Popes pagasta attīstības stratēģijas un Rīcības programmas izstrādei 4780 EUR apmērā, biedrība “POPES MUIŽA”, kas dibināta šogad pavasarī, sāka apzināt iedzīvotāju vajadzības, pagasta resursus un problēmas, aicināja ciemos dažādu jomu ekspertus, lai kopīgiem spēkiem meklētu risinājumus, kā šodien – laikā, kad lauku pagasti kļūst aizvien klusāki, kad globalizācijas grieži tik ļoti vēlas sasmalcināt lokālo identitāti un atbalsta metrapoļu kultūru, tomēr saglabātu vietējās kopienas sajūtu un atbildību. Ne tikai saglabātu, bet uzdrošinātos meklēt risinājumus dinamikai attīstības virzienā, neieslīgt rutīnā, bet iet līdzi laikam, cienot tradicionālās vērtības.

Diskusija par attīstības jautājumiem vērsta četros būtiskos virzienos: uzņēmējdarbība, kultūra, vide un izglītība. Kā atzīst iedzīvotāji, katrs no šiem četriem semināriem, kuros bija iespēja uzzināt ekspertu skatījumu un apjaust laikmetīgās iezīmes, deva impulsu, pamudinājumu skatīties uz pagasta un katra personīgajām iespējām no mazliet cita punkta.

Savukārt diskusijās jeb fokusgrupās izkristalizējās būtiskākie jautājumi, kuriem jāmeklē risinājumi, kā arī Popes resursi, starp, kuriem kā vieni no būtiskākajiem minami - Popes ainava, kultūrvēsturiskais mantojums, kā arī pagasta lokalizācija, kas nodrošina ērtu piekļuvi attīstības centriem. Iedzīvotāju aptauja apliecina, ka visvairāk popiņi lepojas ar dabas vidi un vēsturisko mantojumu, īpaši jāpiemin arī Popes brīvdabas estrāde, kas tiek novērtēta kā viens no būtiskākajiem pagasta resursiem. Taču kā problēma, kas popiņuprāt traucē dzīvot labāk, domāt tālāk un gaišāk, lielākoties minēta komunikācija gan pašu iedzīvotāju, gan iestāžu starpā. Tāpat Popes iedzīvotāju uzskata, ka būtiski domāt par dzīvojamā fonda attīstību, jo Popē dzīvot gribētāju ir, bet dzīvokļu piedāvājums – nav. Tāpat Popes iedzīvotāji izteikuši ierosinājumus Popes pagasta infrastruktūras sakārtošanai, kas kalpos par pamatu sarunās ar pašvaldības pārstāvjiem, domājot par investīcijām Popē turpmākajos gados.

Interesanti, ka liela daļa no Popes iedzīvotājiem atblatsa ideju par alternatīvās izglītības un novrzienu piedāvājuma veidošanu Popes izglītības iestādēs, jo būtiski ir piesaistīt jaunus skolēnus pamatskolai, kurai šbrīd grūti konkurēt ar Popei tuvu esošās Ventspils pilsētas piedāvājumu, īpaši interešu izglītības jomā. Savukārt Popes vide un skolas atrasašānās vieta tiek atzīta par piemērotu šādas idejas īstenošanai.

Uz jautājumu, kas no pakalpojumiem, infrastruktūras Popes iedzīvotājiem šobrīd pagastā pietrūkst, visbiežāk saņemta atbilde – sabiedriskā ēdināšana, aptieka un bankomāts.

Ņemot vērā, ka sabiedrības virzītā stratēģija un aptauja kalpos par pamatu, lai tālāk domātu par Popes, kā vietas tēla veidošanu, aptaujas laikā iedzīvotāji tika aicināti minēt tos bijušos vai esošos iedzīvotājus ar, kuru paveikto vai harizmu lepojas. Visbiežāk tika minēts jau aizsaulē esošais žurnālists, publicists – Jānis Teibe, kā arī joprojām popiņu cienītā literāte Velta Akmene. Tāpat starp šīm personībām pieminēts mūziķis Māris Sloka, izcilā mākslas pedagoģe Ingrīda Priekule Andersone un daudzi citi.

Aptauja apliecina, ka Pope tās iedzīvotājiem šķiet laba dzīves vieta un uz jautājumu: ja būtu izvēle, vai pārceltos uz dzīvi no Popes uz citu vietu, 43% iedzīvotāju apgalvo, ka ļoti nelabprāt pamestu Popi, bet 41% atklāj, ka visdrīzāk nepārceltos. Tikai 13% izvēles gadījumā pārceltos uz dzīvi citur.

Šonedēļ Popes iedzīvotājiem bija iespēja iepazīties ar aptaujas datiem, kā arī stratēģijas saturu. Pēc tam, kad tiks apkopoti tās apspriešanas laikā saņemtie ierosinājumi un labojumi, tā kalpos par pamatu gan turpmāku projektu pieteikumu sagatvošanā, gan kā pamats diskusijai ar pašvaldību par investīcijām Popes pagastā.

http://www.ventasbalss.lv/files/portrets_Interneta_E_aptaujai.jpg

http://www.ventasbalss.lv/files/grafiks_estrade.jpg

http://www.ventasbalss.lv/files/grafiks_Pope.jpg

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: