Šodien plkst.18 Dundagas novada Mazirbē, Lībiešu tautas namā, notiks šaursliežu dzelzceļa jubilejas pasākums "Mazbānītim 100". Pasākumā būs apskatāma izstāde "Seno dienu fotostāsts", notiks prezentācija "Mūsu bānītis" un tiks stāstīti atmiņu stāsti pie jubilejas kliņģera.

Pasākumu organizē biedrība "Mazirbes draugu kopa", kas ir sākusi darbu pie Kurzemes kultūras mantojuma objektu apzināšanas programmas, pētot Mazirbes jūrskolas būvniecības vēsturi un vācot materiālus par Mazirbes skolas ēku būvniecības vēsturi. Taču biedrības skatījumā viens no svarīgākajiem kultūras mantojuma objektiem ir mazbānītis jeb 1916.gadā izveidotais Ventspils-Mazirbes-Stendes lauku šaursliežu dzelzceļu tīkls, tā dzelzceļa stiga un bijušo staciju vietas no Ventspils līdz Mazirbei.

Senāk tika uzstādīti laukakmeņi ar iekaltiem staciju nosaukumiem Mazirbē, Sīkragā un Miķeļtornī. Šo ceļu ar staciju zīmēm bijušajā dzelzceļa posmā no Mazirbes līdz Miķeļtornim labprāt izmanto aktīvā tūrisma cienītāji, kājāmgājēji un velotūristi. Ir savākti informatīvie materiāli un pierakstīti atmiņu stāsti par dzelzceļa laikiem līvu krastā.

Stendes-Ventspils lauku dzelzceļi bija 600 milimetru sliežu platuma dzelzceļu tīkls, kas pastāvēja no 1916. līdz 1963.gadam, kad tas tika slēgts un demontēts. Dzelzceļš savienoja Kurzemes ziemeļu piekrastes ostas un ciemus ar Ventspils un Stendes platsliežu dzelzceļa stacijām. Maksimālais dzelzceļa kopgarums tā pastāvēšanas laikā sasniedza 280 kilometrus. Maksimālais vilcienu kustības ātrums bija 20 kilometri stundā. Vēlāk mazbānīša līnijas izmantoja arī pasažieru pārvadāšanai, un ilgu laiku tas bija vienīgais satiksmes līdzeklis gar Kurzemes jūrmalas ciemiem. Neliels šaursliežu dzelzceļa posms ir atjaunots Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, kur mazbānītis vizina muzeja apmeklētājus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: