Sestdien, 30. novembrī, Ugāles Tautas namā "Gaisma" notiks deju kolektīva "Spiekstiņi" desmit gadu jubilejas koncerts ""Spiekstiņi" – laimes nesēji".

2003. gada 7. oktobrī Ugāles Tautas namā uz pirmo mēģinājumu sanāca ugālnieki, kuri atsaucās deju kolektīva vadītājas Lāsmas Milleres aicinājumam. Tautas nama direktore Vera Berga atceras, ka Lāsma Millere ierosinājusi pulcēt dejotājus, sakot: "Šī niša Ugālē ir brīva, un tā ir mana īstā vieta!" Pirmais koncerts, kurā dejotāji sevi parādīja Ugāles ļaudīm, notika 18. novembrī, pirmās apgūtas etnogrāfiskās tautas dejas –"Ačkups" un "Gatves deja". Lai piedalītos skatē, vajadzēja tautastērpus. Meitām tos aizdeva Piltenes Kultūras nams, bet puiši izmantoja Ugāles pūtēju orķestra tērpus. Pie saviem tautastērpiem "Spiekstiņi" tika pēc trim gadiem.

 

Kopš pirmās dienas "Spiekstiņos" dejo Rolands Millers, savukārt trīs citi ilggadējie dejotāji – Dzintra Mieze, Jana Ostrovska un Andis Viļums – pievienojās 2004. gada aprīlī. Desmit gadu laikā kolektīvs ir piedalījies visās rajona un pilsētas deju kolektīvu skatēs, vidējās paaudzes deju kolektīvu svētkos Bauskā un Valmierā, Kurzemes novada deju svētkos Aizputē un Ventspilī, festivālā "Soļi smiltīs" Salacgrīvā, festivālā Čehijā, Lietuvā, arī lielajos Dziesmu un deju svētkos Rīgā 2008. un 2013. gadā. Ugālnieki ieguvuši jaukus deju draugus Ventspilī un novadā, Elejā un Vilcē, Priekuļos un Liepā, Laidzē un Valdemārpilī, arī Džūkstē, Rīgā un Skrīveros.

 

Kolektīva nosaukumu ugālnieki izvēlējās no vairākām Tautas nama vadītājas Veras Bergas piedāvātajām idejām. Dejotāju vadītāja Lāsma Millere saka: ""Spiekstiņi" skanēja neierasti, tas bija nedzirdēts vārds; šķita, mums piestāv nosaukums, kādā senākos laikos Talsu pusē dēvēja Meteņu dejotājus. Pie kolektīvā paplašinātā nosaukumā – ""Spiekstiņi" – laimes nesēji" – tikām šāgada Deju svētkos. Un tā mēs arī jūtamies – laimīgi, ka esam kopā ikvienā mūsu satikšanās reizē."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: