Piltenē atklātas pilsētas muzeja jaunās telpas. Tagad iestāde atrodas Lielajā ielā 2a.

Šī ir jau ceturtā vieta, kurā Piltenē iekārtots muzejs. Pēdējā no tām bija Kultūras namā. Sākotnēji iestādei bija dota laikmeta garam atbilstīgs nosaukums – Ventspils rajona Piltenes vidusskolas kaujas slavas muzejs. To atklāja 1967. gada 7. novembrī. Daudzus gadus Piltenes muzeja vārds bija saistīts ar enerģiskā un erudītā vēstures skolotāja Gunāra Daudzes vārdu. Viņš ne tikai pats apkopoja dažādas liecības, bet arī uzrunāja vietējos iedzīvotājus, lūdzot atvēlēt muzejam gan materiālas, gan nemateriālas lietas – arī stāstus un liecības.

 

Pirms vairākiem rudeņiem, kad Gunārs Daudze aizgāja mūžībā, rosība muzejā pieklusa, bet pirms gada pie darba ķērās Jānis Freimanis, kuru arī vienmēr saistījusi vēsture. Muzeja vadītājs jau sagaidījis pirmās ekskursantu grupas, kurām stāstīts par ļoti seniem laikiem un arī mūsdienām. "Paldies pašvaldībai un pagastam par piešķirtajām telpām, bet, godīgi sakot, te trūkst vietas, lai parādītu visus muzeja eksponātus. Nekas, ar laiku domāsim, ko var darīt lietas labā," saka Jānis Freimanis.

 

Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks muzeja jauno telpu atklāšanas pasākumā uzsvēra, cik svarīga nozīme ir fantastiskiem un fanātiskiem cilvēkiem. Tāds savulaik bija Gunārs Daudze, bet tagad – Jānis Freimanis. Pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Zane Pamše rosināja padomāt par muzeja darbības formu dažādošanu, tādējādi piesaistot tūristus vienai no skaistākajām Kurzemes mazpilsētām, kurai ir, ar ko dižoties.

 

Muzeja jaunās mājvietas iekārtošanā Jānim Freimanim ar padomu praktiski palīdzēja Aivars Līvmanis un Valentīns Klešniks. Divas telpas atvēlētas muzeja ekspozīcijai, trešā domātā izstāžu rīkošanai. Tagad tajā apskatāmas Tālivalža Šeptes Āfrikā tapušās fotogrāfijas.

 

Piltenes muzejs ir atvērts otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst. 17 līdz 19. Ekskursijas var pieteikt, zvanot 26566315.

 

Foto: Dainis Veidemanis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: