Zūru pamatskolas sporta zāles grīdā, kas ieklāta tikai pirms sešiem gadiem, pateicoties pagasta vadītāja pareizajai politiskajai orientācijai, iemetusies mitruma sēne, un dēļi satrunējuši. Lai apturētu postažu, tiek meklēti pagaidu risinājumi.

Postažas iemesls, kā izpētījusi Ventspils novada domes pieaicinātā būvfirma Lota-M, meklējams celtnieku neprasmē vai steigā. Iztrunējušais posms liecina par to, ka starp betonu un grīdas dēļiem nav ne mazākās ventilācijas. Tas radījis labu augsni mitruma sēnei, kas ieperinājusies grīdas dēļos un tos sabojājusi.

Pieaicinātie eksperti izsprieduši, ka jārīkojas nekavējoties, citādi līdz pavasarim būs bojāta visa zāle. Šobrīd izplēsti dēļi aptuveni 50 m² platībā. Sporta zāles grīdas ieklāšana 2004. gada rudenī uzticēta firmai Ventceltnieks. Sporta skolotājs Aivars Čaklis atceras, kā sākotnēji vīri strādājuši lēnām un rūpīgi, bet vēlāk acīmredzot sākuši spiest termiņi. Čaklis domā, ka pirms dēļu ieklāšanas būvnieki nav grīdu precīzi nolīmeņojuši – zāles malā, visticamāk, starp betonu un dēļiem atstāta brīva vieta, bet, liekot tālāk, lai grīdu saglabātu taisnu, nācies dēļus likt tieši uz betona. Bijušais pagasta padomes priekšsēdētājs Arturs Cīrulis atceras, ka jau vecajā zālē bijušas ventilācijas problēmas, un arī tā sabojājusies mitruma dēļ. Naudu sporta zāles grīdai toreiz iedevusi partija Jaunais laiks.

Čaklis atceras, ka par to nācies krietni pacīnīties. Kad partijas pārstāves Silva Bendrāte un Ingrīda Circene viesojušās Vārves pagastā, Čaklis joka pēc izmetis, ka varētu jau atbalstīt Jauno laiku, ja vien justu reālu labumu, un ievedis dāmas apskatīt zāli. Tolaik 30 gadus veco grīdu rotājuši pāris ielāpi un celtnieki ķibinājuši ciet vēl dažus caurumus. Politiķes apņēmušās palīdzēt ar finanšu gādāšanu, un pēc neatlaidīgiem zvaniem un vairākkārtējiem un atgādinājumiem tas arī izdevies.

Toreiz ne vien salabota sporta zāles grīda, bet arī atrasts finansējums strītbola laukuma asfaltēšanai un skrejceļam, kā arī pāris mācību kabinetu remontam. Pagasta pārvaldes grāmatvedībā noskaidrojām, ka tieši grīdas ieklāšana izmaksājusi Ls 20 293. To, vai objektam bijis arī būvuzraugs, neatceras ne Cīrulis, ne Čaklis, ne pagasta grāmatvede. Dokumenti, kas varētu par to precīzi liecināt, rūpīgi noglabāti arhīvā.                     

Domes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Libkovskis, ko Ventas Balss sastapa Zūru skolā apsekojam sporta zāli, stāsta, ka būvfirma, kas darbus veica, krīzes laikā jau izputējusi un atbildību nav, no kā prasīt. Tā kā garantijas laiks ir pagājis, dokumentu cilāšana tāpat vairs neko nevar mainīt. Izrādās gan, ka SIA Ventceltnieks darbojas joprojām. Firmas vadītājs Vasīlijs Pavļuks, protams, saka, ka nevar uzņemties atbildību pēc līgumā noteiktā garantijas laika beigām.          

Pašvaldība jau pasūtījusi materiālus un nolīgusi firmu (to pašu, kas veica objekta apsekošanu un skādes novērtēšanu), celtnieku kļūdas labošanai. Tas tiks izdarīts tuvākajās dienās. Aprēķināts, ka bojātās daļas salabošanai nepieciešams 4 m³ materiāla un aptuveni 1,5 tūkstoši latu. No vienas puses, varbūt lietderīgāk būtu uzreiz ķerties pie atkal jaunas grīdas ieklāšanas, jo kas zina, cik liela postažu dēļi vēl paslēpuši – varbūt dažus kvadrātmetrus, bet varbūt trešdaļu zāles.

No otras puses, visu dēļu noņemšanai un ieklāšanai nepieciešama liela nauda, bet brīvu līdzekļu pašvaldībai nav. Bez tam pamatīgs remonts ilgu laiku atstātu Zūru skolas bērnus bez sporta zāles. Kamēr laika apstākļi atļauj, viņi sporto ārā. Zāle ir pietiekami liela, tāpēc lietainā laikā arī iespējams sportot, izmantojot to zāles daļu, kas nav sabojāta.     

Naudas jautājumā pašvaldībai šī objekta sakarā prātā vēl kāds nodoms. Novada dome nav aizmirsusi Ugāles iedzīvotāja Edgara Krama reiz izteikto mudinājumu pašvaldībai pacīnīties par uzņēmuma Latvijas Valsts meži naudu, ko tā dāsni atvēl sporta nozarei.

Viņaprāt, tā kā liela daļa koksnes iegūta novada teritorijas mežos, valsts uzņēmumam jāatbalsta arī vietējais sports. Domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks domā, ka ir īstais brīdis un situācija jautāt pēc finansiāla atbalsta, un apliecina, ka pašvaldība gatavo vēstulei minētajam uzņēmumam.

Foto: Juris Ģigulis     

Zūru pamatskolas puišiem līdz sabojātās grīdas salabošanai jāiztiek bez futbola. Pašvaldība sola rīkoties nekavējoties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: