No z/s Bitnieki dravas zagļi nozaguši medu un izdemolējuši divus stropus. Dravnieki pieļauj, ka medus zagļiem bijis vajadzīgs kandžas dzīšanai.

Alita Grugule stāsta, ka pirms notikušās nelaimes viņa ar vīru šajā dravā bijusi pirmdien no rīta, bet otrdien ap pusdienlaiku tur ieraudzījuši postažu. No diviem stropiem visi rāmīši bijuši izņemti, bites samītas, jaunie peri aizgājuši bojā, abās saimēs pazudušas arī bišu mammas.

Šīs saimes praktiski ir gājušas bojā, zagļiem postažas radīšanā tonakt palīdzējis arī stiprais lietus. Trīs vai četrus rāmīšus zagļi paņēmuši līdz. Alita lēš, ka tajos varētu būt ap 30 kg medus. Policija informē par Ls 227 lielu zaudējumu. Teritorija, kurā notikusi zādzība, bijusi nožogota. Zagļu atstātās pēdas liecinot, ka viņi stropus apgāzuši, ņemot talkā dēli. 

Zaglis jau noķerts, stāsta Bitnieku saimniece, bitītes pašas parādījušas ceļu, kur to atrast. Alitas vīrs Ilmārs apjautājies dravai kaimiņos esošajā mājā, vai nav kas manīts, un tālāk kaimiņos, kas atrodas vien nepilnu puskilometru no dravas, patiešām redzētas lidināmies bites. Tad nu Gruguļi izsaukuši policiju, kas noreaģējusi ļoti operatīvi. Arī zaglis nav gulējis, rokas klēpī turēdams, jo bija paspējis iegūto mantu izskalot traukos, acīmredzot sagatavojies grādīgas dziras gatavošanai. Oficiālajā policijas paziņojumā teikts, ka, iespējams, ar šo zādzību saistīts kāds 1981. gadā dzimis vīrietis, ko noskaidros kriminālprocesā.

Šī nav pirmā reize, kad zagļi pabijuši Bitnieku saimniecībā. Bijis, kad nocelts kāds stropa jumtiņš, visticamāk, puišeļu nedarbs, stāsta Alita. Kopš Gruguļi nodarbojas ar dravniecību, kopumā zagļi viesojušies kādas četras reizes. Nopietnāk drava pēdējoreiz cietusi pirms 10-15 gadiem, kad apskādēti stropi Tērandē.

Toreiz zādzība notikusi ziemā, dienas laikā. Arī toreiz zaglis noķerts, un, tā kā viņam jau bija piespriests nosacīts sods, kāre uz svešo medu zaglim palīdzēja nokļūt aiz restēm. Arī toreiz saldais guvums zaglim bija nepieciešams kandžas dzīšanai. Bitnieku saimniece zina stāstīt, ka kolēģiem Talsu pusē medus savulaik nozagts ar visiem stropiem.                     

Policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse neatceras, ka Kurzemes pusē agrāk būtu reģistrētas zādzības no bišu dravām. Taču pavisam nesen Liepājas pusē konstatētas divas mājlopu zādzības. Vienā gadījumā no ganībām nozagtas četras aitas, otrā – divas govis, kas turpat lauka malā nogalētas, daļu kautķermeņu zagļi paņēmuši sev līdz.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: