Svētdien, 14. aprīlī, plkst. 18.00 koncertzālē “Latvija” izskanēs jauna un neierasta garīgās mūzikas programma “Mūžīgā gaisma”, ko izdziedās tenors Aleksandrs Antoņenko un kamerkoris “Blagovest”.

Koncertā piedalīsies arī Larisa Carjkova (ērģeles), Uģis Krišjānis (klavieres), Edgars Saksons, Uģis un Ivo Krūskopi (sitaminstrumenti), diriģenti Aleksandrs Brandavs un Jānis Kokins.
Aleksandrs Antoņenko ir starptautiski atzītākais Latvijas tenors, kuru angažē lielākie pasaules operteātri, bet Rīgas pareizticīgo kamerkoris “Blagovest” ir viens no labākajiem Latvijas koriem, kurš jau 34 gadus ieņem unikālu, nozīmīgu un atpazīstamu vietu Latvijas kultūrtelpā.  

Koncerta programmā iekļauti brīnišķīgi, bet nepelnīti reti atskaņoti latviešu mūsdienu garīgās mūzikas skaņdarbi – Artura Maskata (1957) “Lieldienās” (“Na Strastnoi”) un Pētera Butāna (1942-2020) oratorija korim, ērģelēm un sitaminstrumentiem “Lux aeterna”, par kuru komponists saņēmis Lielo Mūzikas balvu, kā arī citas pareizticīgās mūzikas pērles A. Antoņenko un kora sniegumā.

Izteiksmīgais Artura Maskata tenoram Aleksandram Antoņenko veltītais skaņdarbs “Lieldienās” (Na Strastnoi), Borisa Pasternaka dzejas iedvesmots, ir – komponista paša vārdiem runājot – piepildīts ar “augšāmcelšanās brīnumu, tā spēku un varenību”.

Pētera Butāna vienlaicīgi ekspresīvā un meditatīvā oratorija “Lux aeterna” (tulkojumā no latīņu valodas – Mūžīgā gaisma) apvieno dažādus garīgos tekstus, kuros rodama mūžīgās gaismas klātbūtne – gan kanonisko rekviēma jeb mirušo piemiņas mesas tekstu, gan Vecās derības 5. Psalma un Mozus grāmatas pantu tekstus senslāvu valodā, gan latviešu dzejnieces Aspazijas dzejas rindas.

Koncerti tiek rīkoti ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: