Galvenajā bibliotēkā ir apskatāma izstāde “Es atkal neatvados”. Tā veltīta Imanta Ziedoņa spēcīgajai un daudzšķautņainajai personībai, kas atstājusi nospiedumu uz dzejnieka līdzgaitniekiem un sabiedrību līdz pat mūsdienām.

“Izstādē aicinām cilvēkus uz atkalsatikšanos ar Imantu Ziedoni, kurā esam akcentējuši tieši Imanta Ziedoņa personību, atklājot plašākai sabiedrībai viņa dažādās izdarības, rakstura šķautnes un izpausmes, par kurām liecinājuši viņa laikabiedri un paziņas,” pauž Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite.

Imants Ziedonis kādā no epifānijām raksta par stereotipiem, par vērtībām, par sabiedrības uzspiestu viedokli un paradumiem. Viņš cilvēku raksturo kā afišu stabu, kuru mūždien aplīmē ar dažādiem viedokļiem, sludinājumiem, aicinājumiem vai sūdzībām. Viens no izstādes elementiem ir butafors afišu stabs, uz kura salīmēti Imanta Ziedoņa laikabiedru stāstījumi par viņa neordināro un daudzšķautņaino personību. Šajā izstādē var gūt ieskatu Ziedoņa idejās un pasaules skatījumā, kas izpaudies ne tikai dzejnieka darbos, bet arī bezbēdīgos, smieklīgos, traģikomiskos, amizantos, pat neticamos atgadījumos. Muzeja komanda aicina izstādes apmeklētājus domāt par to, ko uz afišu staba par sevi rakstītu mēs paši vai mūsu tuvākie cilvēki, darba kolēģi vai laikabiedri.

Izstādē iekļauti materiāli no Ērika Hānberga un Ziedoņa muzeja kopīgi atlasītajiem laika biedru stāstiem no grāmatas “Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis”. Izstādi papildina līdz šim neredzēti Ziedoņa muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli, kā arī materiāli no privātpersonu arhīviem.

Izstāde būs apskatāma līdz 14. martam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: