Noslēgumam tuvojas Piejūras brīvdabas muzeja jaunās ēkas būvdarbi, kurus plānots pabeigt līdz decembra beigām. Nākamā gada pavasarī muzejs piedāvās apmeklētājiem jauno ekspozīciju, kurā Ziemeļkurzemes tradicionālo dzīvesveidu atklās muzeja krājuma priekšmeti un mūsdienu tehnoloģijas.

Ēkas būvniecību SIA Warss+ plāno pabeigt decembra beigās. Būves nodošana ekspluatācijā paredzēta tuvāko pāris mēnešu laikā. Tikmēr turpināsies Piejūras brīvdabas muzeja jaunās ekspozīcijas iekārtošana, ko pilnībā varēs pabeigt pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. «Ekspozīcijas uzstādīšanas darbi jau ir sākušies, jo ir lietas, kas veicamas reizē ar būvdarbiem,» skaidro Ventspils muzeja direktore Solvita Ūdre. Martā muzeja darbinieki varētu sākt iekārtošanos jaunajās telpās. «Tad pamazām sāksies jaunās ēkas dzīve. Pavasarī atvērsim ēku un jauno ekspozīciju apmeklētājiem,» turpina Ūdre. Precīzs atklāšanas datums šobrīd vēl nav zināms.

Par to, lai jaunās ekspozīcijas Pie jūras un zemēs saturu, ko sagatavojuši muzeja speciālisti, interesantā un atraktīvā veidā piedāvātu apmeklētājiem, parūpējusies dizaina aģentūra SIA Dd studio. Jaunā ekspozīcija būs izvietota divos stāvos un iepazīstinās ar Ziemeļkurzemes tradicionālo dzīvesveidu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Apmeklētāji varēs izstaigāt zemnieku sētu, iepazīties ar zvejniecības tradīcijām, nokļūt kolhozu pirmsākumos un pabūt pierobežas zonā. «Pirmā stāva ekspozīcijā būs parādīta gan zvejnieku, gan zemnieku dzīve piekrastē, jo šīs divas sabiedrības grupas ir ļoti cieši savijušās. Arī lībiešu tradicionālais dzīvesveids tiks atspoguļots,» atklāj muzeja direktore. «Mēs stāstīsim un leposimies ar priekšmetiem, kas atrodas mūsu muzeja krājumā un līdz šim nav parādīti plašākai sabiedrībai tā iemesla dēļ, ka iepriekšējā Piejūras brīvdabas muzeja ēkā nebija iespējas šos krājuma priekšmetus izrādīt.» Apmeklētāji varēs iepazīt pirms gadsimta lietotus darbarīkus un sadzīves priekšmetiem – piemēram, lampas abažūru atgādinošu mušu ķeramo vai ar oglēm darbināmu gludekli. Ekspozīcijā tiks izmantoti arī interaktīvi elementi, modernās tehnoloģijas. «Mūsdienu ekspozīcijas tikpat kā nav iedomājamas bez tehnoloģijām. Piemēram, būs iespēja digitāli pielaikot tautas tērpus, interaktīvā pludmales smilšu kastē uzzināt informāciju par padomju militāro piekrastes zonu, kāda Ventspilī bija. Būs iespēja meklēt sadzīves priekšmetus uz krāsns sienas, arī ar zivīm un to kūpināšanu būs kaut kas interesants saistīts. Būs jānāk un jāskatās!» nelielu ieskatu topošajā ekspozīcijā sniedz Ūdre.

«Savukārt otrā stāva ekspozīcijā mēs apmeklētājus iepazīstināsim ar Ziemeļkurzemes floru un faunu, nedaudz arī ar biškopību. Ekspozīcijas pamatā būs Ziemeļkurzemes dzīvnieku izbāžņi, kurus mums dāvinājusi Lembergu ģimene. Mēs ļoti lepojamies ar šo kolekciju un piedāvāsim to apskatīt pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Daļa no šīs kolekcijas jau līdz šim glabājās Livonijas ordeņa pilī, bet turpmāk mēs to eksponēsim Piejūras brīvdabas muzejā, jo šī kolekcija lieliski raksturo Ziemeļkurzemes dabu,» turpina muzeja direktore.

Vēl līdz ekspozīcijas atklāšanai un apmeklētāju uzņemšanai Piejūras brīvdabas muzejā tiks iekārtotas krājuma telpas. Muzeja galvenā funkcija ir saglabāt nacionālo krājumu, un Piejūras brīvdabas muzejā ir ap 26 000 krājuma priekšmetu. Daļa no tiem – vairāk nekā 300 priekšmetu – tiks parādīti jaunajā ekspozīcijā, bet pārējo uzglabās krājuma zālēs. Piejūras brīvdabas muzeja krājuma glabāšanai ir paredzētas trīs zāles, kurās atgriezīsies krājuma priekšmeti, kas šobrīd ir izvietoti dažādās vietās muzeja teritorijā. «Pirmā stāva krājuma zālē glabāsies lielie etnogrāfijas priekšmeti, no koka darinātie. Otrā stāva krājuma telpā glabāsies jau nelielāki, dažādi sadzīvē izmantoti priekšmeti. Tāpat otrajā stāvā būs vēl viena krājuma telpa, kurā tiks glabāti dokumenti un fotogrāfijas. Katram no šiem priekšmetu veidiem ir noteikts klimats, kādā tie jāglabā, tādēļ zāles būs nodalītas pēc priekšmetu glabāšanas specifikas un apmeklētājiem tās netiks piedāvāts apskatīt,» skaidro muzeja direktore.

Īpaši liels gandarījums muzejam ir par vitrāžu Zvejnieks, kas ir saglabāta arī jaunajā ēkā. «Tā ir mākslinieka Egona Cēsnieka iepriekšējai brīvdabas muzeja ēka speciāli veidota vitrāža, ko mēs saudzīgi izņēmām un ievietojām jaunajā ēkā. Ejot uz otrā stāva ekspozīciju, šī vitrāža būs izgaismota, un domāju, ka piešķirs arī interesantu papildinājumu muzeja ēkai,» nobeigumā piebilst Solvita Ūdre.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Kurzemnieks - 23.12.2023, 09:10:45

    Jaunā ēka būtu visādi citādi glīta,ja vien...nebūtu tas pielipinātais "apendicīts" kreisajā pusē.

  • -3
    ventspilnieks 36,7 23.12.2023, 19:29:28

    Tas apendicīts izglābj no kārtējā betona šķūņa formas :D

  • 0
    Heinrich 23.12.2023, 20:53:30

    ventspilniekam 36,7
    No vienas puses-jā,taču taisnstūra paralēlskaldņa forma ēkai varētu liecināt par pamatīgumu,ilgmūžību,monumentalitāti.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 23.12.2023, 23:41:10

    Mūžīgas var būt arī ne tikai špickkastes :D
    https://www.arte.tv/de/videos/112812-000-A/neuschwanstein-ludwigs-traum-ludwigs-tragoedie/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: