Sestdien plkst.12:00 Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī notiks draudzīgs Novusa turnīrs Par bildi ar sudraba kausu.

Pilīs ir ierasti cīnīties par princesēm ar zobeniem, bet šoreiz muzejs, sadarbībā ar Ventspils Novusa klubu, piedāvā cita veida cīņu- novusa turnīru- Par bildi ar sudraba kausu.

Sudraba kauss ir viens no muzeja jaunieguvumiem, un atceļojis no Amerikas – no ASV Ņūdžersijas un Ņujorkas štatos dzīvojošiem diviem kādreizējiem ventspilniekiem – Kārļa Salmiņa un Freda Krūmiņa. Abi bijušie ventspilnieki aktīvi darbojušies trimdas latviešu organizācijās, iedibinājuši gandrīz vai ikgadējus novusa turnīrus, kas norisinājušies laikā no 1973. līdz 2003. gadam, kā arī organizējuši tos dažādās vietās ASV un Kanādā. Protams, spēlējuši arī paši.

Par turnīru norisi, vietu, laiku un uzvarētājiem liecību sniedz uz kausa pamatnes piestiprinātās plāksnītes ar datiem. Vecākajai trimdas paaudzei pamazām aizejot, šīs aktivitātes norimušas, un abi novusa fani nolēmuši, ka kausam vieta viņu dzimtās pilsētas muzejā.

Šis Amerikas trimdas latviešu novusa turnīru ceļojošais kauss ir kas vairāk nekā tikai sporta trofeja. Tā ir liecība par Otrā pasaules kara nestā posta rezultātā izkliedētās tautas daļas centieniem saglabāt savu vienotību, savu nacionālo apziņu, sekmēt trimdas latviešu pulcēšanos.

Tā ir liecība tam, ka abi Ostgala puiši, kuri reiz dzīvoja zvejnieku namiņos Smilšu ielā un novusu sāka spēlēt turpat blakus - Ventspils Zvejnieku biedrības namā Kroņa un Loču ielas stūrī - savu dzimto pilsētu nekad nav aizmirsuši. Un šajā nedēļas nogalē ikviens var savukārt pierādīt, ka nav aizmirsis novusa spēles iemaņas vai arī, apgūstot tās, nostiprināt draudzīgu kopābūšanu ar citiem Ostgala, Pārventas, Lielā prospekta vai Gāliņciema iemītniekiem.

Turnīrs notiks sestdien, 29.janvārī no plkst.12, un iesāksies ar īsu spēles noteikumu izklāstu un paraugspēli, ko demonstrēs Ventspils Novusa kluba biedri. Pēc paraugspēles visi spēlētgribētāji tiek aicināti pietiekties spēlēm. Muzeja Izglītības centrā virtuālā veidā būs iespēja iepazīties ar novusa vēsturi, gan Latvijā, gan Ventspilī, kā arī iesildīties spēlei.

Spēles uzvarētāju noteiks Novusa kluba biedri un uzvarētājam būs iespēja nofotografēties ar sudraba kausu, uz vietas arī saņemot fotogrāfiju no Jura Presņikova.

Turnīrā var pieteikties gan individuāli, gan komandās – ceturtdien (no plkst.9-17 ) un piektdien līdz plkst.12 pa tālr.63621309.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: