Koncertprogrammas pamatā ir kamermūzika, kas balstās uz stīgu instrumentu saspēli ar akordeonu. Programmā iekļautais Artura Maskata skaņdarbs ir veltījums izcilākajai Latvijas akordeonistei Ksenijai Sidorovai, un tam līdzās - Astora Pjacollas un Rišāra Galjano mūzika tango noskaņās. Un visu papildina jaundarbs, ko sarakstījis Lietuvā dzīvojošais latviešu komponists Mārtiņš Viļums, kurš pats lieliski pārvalda akordeona spēli.

Raimonds Melderis, programmas autors un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieks: tas nebūs tradicionāls tango.

Koncertprogrammas nosaukums liek noprast divus komponistus un to, ka gaidāms tango. Pastāstiet vairāk!

– Nosaukums tango no vienas puses ir nosacīts. Tas nav tradicionāls tango, ko dzied un dejo. Tas ir tāds tango virziens tango nuevo (jaunais tango – no spāņu val.), ko iedibināja Astors Pjacolla (Astor Piazzolla). Pie tādas idejas viņš nonāca, mācoties Parīzē. Tas nav izklaides žanrs, bet ar daudz dziļāku jēgu. Skaņdarbus Piecas tango sajūtas Pjacolla uzrakstījis īsi pirms nāves. Izdomāju, ka būtu interesanti to Latvijā nospēlēt.

Programmā būs vēl arī citu autoru darbi.

– Jā, būs arī viņa skolnieka, drauga un kolēģa Rišāra Galjāno (Richard Galliano) skaņdarbs Opale Concerto. Viņš arī ir pasaulslavens podziņu akordeona spēlētājs. Diezgan daudz spēlējis kopā ar Pjacollu. Arturs Maskats savukārt iekļuva šajā programmā, jo nodomāju – vajadzētu šajā programmā arī latviešu mūziku spēlēt. Skaņdarbs saucas Midnight in Riga (Pusnakts Rīgā). Arī šajā darbā ir izvērsta tango tematika, tas ir sižetiski ļoti interesants skaņdarbs. Savukārt Mārtiņš Viļumspēc izglītības ir akordeonists, tādēļ nolēmām viņam pasūtīt skaņdarbu īpaši šim projektam. Viņš ir profesors Viļņas Mūzikas akadēmijā.

Kāpēc programmai izvēlēti tieši konkrētie mūziķi?

– Galvenais šī pasākuma mūziķis ir Artūrs Noviks, jo viņš spēlēs visos skaņdarbos. Ar Artūru jau vairāk nekā desmit gadu kopā spēlēju ansamblī Tango sin quinto. Pārējie mūziķi ir mani kolēģi no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra. Tas ir Sandis Šteinbergs, pirmā vijole, ar kuru esam arī kamerorķestrī Kremerata Baltica spēlējuši kopā. Ar altistu Arigo Štrālu esam ļoti daudz gan kamermūziku, gan seno mūziku kopā spēlējuši un ar čellistu Aināru Paukšēnu tas pats. Kontrabasists Raivo Ozols ir mans kursabiedrs, un mēs ikdienā strādājam Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. Neesam kompānija ikdienā, bet tuvu viens otram esam.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Tepatvien 01.09.2016, 20:25:23

    Interesanti. Vienīgi nekāda informācija kur tas notiks, un kad. Vismaz no uzrakstītā man neizdevās saprast. Afišas sadaļā arī neredzēju par šo koncertprogrammu.

  • 0
    SIA "Kurzemes filharmonija" 02.09.2016, 09:26:58

    Koncerts "PIAZZOLLA. GALLIANO. TANGO" notiks 7. septembrī plkst. 19:00 teātra namā "Jūras vārti".
    Vairāk info - http://jurasvarti.lv/content/koncertprogramma-piazzolla-galliano-tango

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: