Ar dziesmām, ziedu klēpjiem un jautriem atmiņu stāstiem otrdien Galvenajā bibliotēkā nosvinēta Rūdolfa Liedaga dzejas izlases Pasaulē zem Saules atvēršana.

Vēl cauri dzīvībai eju es.

Ēnas plaiksnīt plaiksnī pār seju.

Man jāceļ Saule virs pasaules

ar sirdi, nerviem un dzeju.

„Cienītā, vai pārāk ilgi neuzturaties ūdenī?”

Grāmatu apgāda Zvaigzne ABC izdotā Ventspils dzejnieka Rūdolfa Liedaga jeb īstajā vārdā Rūdolfa Staprāna (1936-1988) dzejas izlase dienasgaismu ieraudzīja jau pagājušā gada izskaņā. Nule omulīgā gaisotnē atzīmēta grāmatas atvēršana. Pasākumā par muzikālo noformējumu rūpējās komponists Andris Jansons un mūziķi Rolands Ūdris jeb Ūdrītis un Ilona Balode, bet jaukos atmiņu stāstos par dzejnieku, viņa dzīvi un poētisko dabu dalījās Ventspilī iemīļotā literatūras un latviešu valodas skolotāja Aija Bumbiere, kura apkopojusi Liedaga dzeju jaunākajā krājumā. Viņa atminas, ka pirmais dzejnieka darbs iznācis 1969. gadā un tas tolaik maksājis smiekla naudu – 22 kapeikas. Ar dzejnieku Rūdolfu Liedagu skolotāja iepazinās 1971. gada vasarā Ventspils pludmalē, kad, pēc skolotājas teiktā, dzejnieks pie viņas atjājis uz jūras viļņa un koķeti vaicājis, vai viņa par ilgu neuzturas ūdenī.

Jūrnieks ar dzejnieka dvēseli un milzu mīlestību pret dabu

Dzejnieks Rūdolfs Liedags kopš 18 gadu vecuma strādājis par zvejnieku, un aiz vīrišķīgās ārienes – tumši lokainajiem matiem un jūras vētru skartās sejas, ko dažbrīd rotāja tikpat melna bārda, slēpās dzejnieka būtība. Dzejnieks savos darbos visvairāk mīlēja aprakstīt jūru un dabu. Skolotāja Bumbiere stāsta, ka dzejnieks prata dabā saskatīt skaistumu un tādas nianses, kas katram nebija pa spēkam. Interesanti, ka Liedags dzejā vārdu saule vienmēr rakstīja ar lielo burtu. Dzejnieks jūrā juties kā zivs ūdenī, un skolotāja Bumbiere izteicās, ka nekad nevienu nav redzējusi tā peldam, kā to darīja Liedags.

Dzeja saved kopā ar domubiedriem

Kad slimība izdzēsa tobrīd 51 gadus vecā dzejnieka dzīvi, dzejoļi un manuskripti tika nodoti Aijai Bumbierei. Izrādās, ka dzejnieka dzīves laikā iznāca tikai viens dzejas krājums, bet tagad jau nosvinēta ceturtā dzejas krājuma iznākšana. Skolotāja uzsver, ka galvenā jaunākā dzejas krājuma Pasaulē zem Saules izveides vaininiece ir Ilona Balode. Turklāt pavisam veiksmīgi izdevās atrast arī finansiālu atbalstu šai iecerei.

Grāmatas atvēršanas pasākumā Liedaga dzeju lasīja arī skolotājas kādreizējie audzēkņi – Zigurds Znotiņš, Ainārs Kukulītis un citi, kuri jau skolas gados iepazinuši šī dzejnieka darbus.

Dziesmas krita virsū

Liedaga dzeja uzrunājusi komponistu Andri Jansonu, kurš jau 20 gadus Liedaga dzeju atdzīvina mūzikā. Patlaban komponists Liedaga dzejai radījis arī mūziku akadēmiskajā žanrā, un autors stāsta, ka kompozīcijas savu pirmatskaņojumu vēl tikai piedzīvos.

Pateicoties Ilonai Balodei, ar Liedaga dzeju iepazinās Rolands Ūdris, kurš par pirmo sastapšanos ar dzejnieku grāmatas lapaspusēs stāsta: „Dziesmas burtiski krita virsū. Vienā vakarā uzreiz uzrakstīju sešas dziesmas. Labi, ka uznāca miegs, citādi būtu uzrakstījis 16.” Latvijā zināmais mūziķis atklāj, ka tas ir viņa personīgais rekords, un piebilst: „Liedagam ir tādu vārdu krājums, kāds mūsdienās vairs netiek izmantots, un tas mani fascinēja.”

Jauniznākušai grāmatai pievienotas arī notis un ģitāras akordi gan Ūdra, gan Jansona sarakstītajām dziesmām ar Liedaga vārdiem.

Plāno Liedaga eksportu ārpus Ventspils

Trijotne Ilona Balode, Andris Jansons un Rolands Ūdris Ventas Balsij atklāja, ka izveidojuši muzikālu kopprojektu, kura mērķis ir Liedagu eksportēt ārpus Ventspils robežām plašāk Latvijā un izdot arī mūzikas albumu, bet patlaban radošā ideja atdūrusies pret slēgtām fondu seifa durvīm un birokrātiskajiem projektu prioritāšu labirintiem.

Aija Bumbiere uzskata, ka ventspilnieki nepietiekami novērtē vietējo dzejnieku un rakstnieku daiļradi un radītos darbus, vēl būtu daudz literāru dārgumu, ko apkopot grāmatās.

Fotogrāfijas no grāmatas atvēršanas pasākuma var apskatīt ŠEIT.

Rolanda Ūdra dziesmu „Paminu minot” ar Liedaga dzeju var noklausīties ŠEIT.

Ventspils bibliotēkas veidotais videomateriāls par grāmatas atvēršanas pasākumu (1.daļa):

2. daļa

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: