Piejūras brīvdabas muzejā no 6. līdz 31. janvārim iespējams apmeklēt jaunu muzejpedagoģisko programmu “Kas ir Teņa diena?”.

Katram zvēram un kukainim vajag savu aizstāvi, pat cūciņām. Tāpēc latviešiem 17. janvāris ir cūku aizbildņa Teņa diena. To mēdz saukt arī par Tanīša, Tuņņa, Tenīsa, cūkaušu un kuņģa dienu.

 

Ar Teņa dienu sākas ziemas vidus.Tā kā Tenis latviešiem ir cūku patrons, šajā dienā daudz jārūpējas par cūkām.Ēdienkartē obligāta ir cūkas gaļa – auss, pusgalva vai kājiņas. Vairākas šīs dienas paražas saskan ar Meteņu dienas tradīcijām. Teņa dienā jāvizinās ar ragaviņām no kalna, lai nākamajā gadā labi sivēni izdodas un ir laba linu raža. Teņa dienā daudz jādejo, lai nākamajā gadā būtu žirgti sivēni, tāpēc muzejpedagoģiskās nodarbības laikā varēs apgūt latviešu tradicionālo rotaļdeju „Cūka driķos”. Teņa rītā, kamēr vēl cūkas nav barotas, visi nomazgājas un saģērbjas, pēc tam iet uz cūkkūti. Cūku gans uzkāpj ar zvanu uz kūts un zvana, pārējie dzied: "Ak tu, cūku Tenīsiņ", tāpēc nodarbības laikā tiks dziedāts un Piejūras brīvdabas muzejs ieskandināts ar pašdarinātiem mūzikas instrumentiem.

 

Tiem, kuri apmeklēs nodarbību, būs iespēja nogaršot tikko vārītu tradicionālo latviešu ēdienu – zīdeni. Līdzi jāņem rotaļlieta – ruksītis.

 

Piejūras brīvdabas muzejs piedāvā vēl citas muzejpedagoģiskās programmas: Sveču darināšana; Senie sadzīves priekšmeti un rīki; Pazudis un atradies muzejā; Svari un mēri; Kā top krāsaina dzija; Sviesta ķērne; Maizes ceļš. Pieteikšanās nodarbībām pie muzejpedagoģes Zanes Pavariņas 27188532.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: