12. decembrī plkst. 18 teātra nama "Jūras vārti" mazajā izstāžu zālē mākslinieces Ženijas Knāviņas 85 gadu jubilejas izstāde „Veltījums” atklās akvareļa poētisko un dinamisko dabu.

Mākslinieces īpašais rokraksts atklājas ziedu glezniecībā un netveramu impresiju atainošanā ainaviskajā glezniecībā. Darbi iepriecina skatītājus ar emocionālo piesātinājumu un skaisto kolorītu. Tie ir mainīgu noskaņu caurstrāvoti, liriski un veltīti mirkļa zūdošai vērtībai.

 

Ženija Knāviņa (īstajā vārdā Jevgenija Knāviņa) dzimusi 1928. gada 28. augustā, Latvijā. Tekstilmāksliniece, kas visu savu mūžu veltījusi mākslai. Zīmēt sākusi ļoti agri, kopš 4 gadu vecuma, tāpēc jūtot mākslas aicinājumu, apgūst izglītību Rīgas mākslas arodskolā.


Gandrīz 10 gadus Ženija pavadīja izcilā mākslinieka, Kurta Fridriksona vadītajā akvareļu studijā Rīgā, tur viņa veidojās kā patstāvīga, radoša personība. Kopš tā laika savu darbību ir saistījusi ar akvareļu glezniecību un tekstilmākslu. Viņas ceļš mākslā ir bijis veiksmīgs. Daudz darbu, kas ir ne tikai Latvijas publikas iemīļoti, bet atrodas vairākās pasaules valstīs -  Vācijā, Kanādā, ASV, Izraēlā, Krievijā, Francijā u.c.

 

Radošo pieredzi glezniecībā ikdienā māksliniece attīstīja un pilnveidoja, vadot plašu mākslinieku kolektīvu tekstiluzņēmumā „Rīgas audums”, to skaitā minamas -  Ilona Ceipe, Ieva Zaļkalne, Aina Muze, Ērika Iltnere, Ruta Bogustova.

 

Paralēli savam tiešajam darbam tekstiluzņēmumā, Ženija Knāviņa darinājusi vairākus lielformāta pasūtījuma darbus sabiedriskajām telpām Petrozovodskā, Krasnojarskā, Rīgā un citās Padomju savienības pilsētās.

 

Izstādēs Ženija Knāviņa piedalās kopš 1958. gada, no kurām vairākas ir personālizstādes. Kopš 1967. gada viņa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, bet no 1987. gada strādā kā brīvmāksliniece un visu savu laiku velta akvareļiem, tušas zīmējumam, batikām un izstāžu dzīvei.

 

Ventspilī māksliniece jau viesojusies 2008. gadā, kad uzņēmumā “Ventspils nafta” tika sarīkota viņas 80 gadu jubilejas izstāde.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: