Teātra namā „Jūras vārti” ar unikālas Viļņas fotogrāfiju izstādes atklāšanu un plašu Lietuvas kino programmu no 1. līdz 5. oktobrim noritēs Lietuvas dienas Ventspilī.

Izstādes un kino programmas atklāšanā viesosies Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis, kā arī kino režisors Raimunds Baņonis un kino festivālu organizators Arturs Jevdokimovs.

 

Viļņas fotogrāfiju kolekcija atgriež atpakaļ zudušo tradicionālo senās pilsētas izskatu. 1930. –1940. gados Boļeslavas un Edmunda Zdanovsku fotogrāfētie Viļņas skati ir pilsētas – daudzveidīgā vēstures attīstībā formētas parādības – būtības liecība. Panorāmiski skati, arhitektūras vai dabas etīdes – tie ir ne tikai fotodokumenti, kas Viļņas fenomenu pasargā no aizmiršanas, bet arī elēģijas, kas izdzīvotas ļoti personiski, liriski un sakrāli. Abi mākslinieki ir Viļņas fotogrāfijas skolas pārstāvji un savu stikla negatīvu izlasi, kuru sastāda 439 pilsētas skatu un arhitektūras negatīvi, fotogrāfi atstāja pilsētai – nodeva Lietuvas Mākslas muzejam. Izstāde būs apskatāma arī Ventspils Augstskolā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā.

 

Četru Kino dienu ietvaros būs iespēja noskatīties 8 pēdējos gados Lietuvā tapušas filmas. Atklāšanas seansā tiks izrādīta Raimonda Baņona filma „Bērni no „Amerikas viesnīcas””, un skatītājiem būs iespēja klātienē tikties ar režisoru. Filmas darbība norisinās 1972. gadā, kad pusaudži slepeni klausās Luksemburgas radio un sapņo par nākotni, bet par viņu darbību sāk interesēties KGB.

 

Savukārt pārējos seansos 2., 4. un 5.oktobrī kinomīļiem būs iespēja redzēt filmas „Kolekcionāre” rež. Kristina Božite, „Zero 2” rež. Emilis Vēlīvis, „Tads Blinda: leģendas sākums” rež. Donats Ulvīds, „Aurora” rež. Kristina Božite, „Eirāzijas Aborigēns” rež. Šarūns Barts, „Barzakh” rež. Mants Kvedaravičs un „Trīs dienas” rež. Šarūns Barts.

 

Lietuvas kino dienu ietvaros savu līdzdalību ir pieteikusi arī kafejnīca „Kupfernams”, kurā visi tās apmeklētāji ēdienkartē pamanīs īpašo lietuviešu gardumu – cepelīnus.

 

Plašāku informāciju var iegūt, ielūkojoties mājas lapā www.jurasvarti.lv.

 

Ieeja uz visiem kino seansiem bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: