18. septembrī plkst. 17.30 Galvenā bibliotēka aicina uz Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstītā projekta „Spēka pieturzīmes” trešo pieturzīmi - tikšanos un sarunu „Par balto un baltiem” ar etnogrāfu, mītologu un valodnieku Austri Grasi.

Austri Grasi var uzskatīt par latvisko tradīciju kopēju, kas pārbauda, kuras no senajām tradīcijām ir dzīvotspējīgas, un cenšas tās atdzīvināt. Viņa izpaušanās notiek arī caur citu skološanu, caur citu apziņas paplašināšanu, kur zināšanām ir svarīga loma. Viņam ir savi skolnieki un sekotāji – ļaudis, pārsvarā jaunieši, kuri tiecas pēc mitoloģiskām, tradicionālām un folkloras zināšanām.

 

„Vislielāko interesi par senajām tradīcijām izjūtu no jauniešu puses. Viņi arī mani uzvedināja uz domām rīkot baltās stundas, kad mēs pārrunās spriežam par mājas svētību un gariem, senajām dievībām un gadskārtām,” tā īsi savu darbību raksturo Austris Grasis.

 

Daudzi, protams, Austri pazīst pēc viņa mūzikas. Muzicējis kopā ar brāli Uldi, Juri Kronbergu, Pāvilu Johansonu un Jāni Zālīti, bet vislabāk mēs pazīstam Brāļu Grašu duetu. Viņu dziesma Zeme, zeme, kas tā zeme kļuva par vienu no Atmodas laika populārākajām dziesmām.

 

2000. gadā Austris Grasis iegādājās īpašumu Skaņkalnes pagastā, tieši uz Skaņākalna, - 1895. gadā celto lauku sētu Ģenderti, lai veidotu latviešu kultūras centru, kur kopt un pilnīgot latviešu tradicijas, gadskārtas un godus.

 

Pasākums „Par balto un baltiem” notiks Baltu Vienības dienas priekšvakarā. Šo dienu 22. septembrī kā apliecinājumu baltu tautu uzvarai Saules kaujā no 2000. gada oficiāli atzīmē Latvijā un Lietuvā.

 

Saules kaujā senbaltu pēcteči, tagadējās Lietuvas un Latvijas teritorijās dzīvojošās baltu tautas - augštaiši, lietuvji un zemgaļi, pilnībā iznīcināja un sagrāva vācu „Zobenbrāļu Ordeni”. Tolaik, iepriekš vienojoties, Pilnmēnesī, Rudens saulgriežos, vēsturiskās kaujas priekšvakarā, ļaužu pulki sanāca no malu malām un iededza ugunis – kā zīmi citiem „Mēs esam!”. Tā bija savas pasaules kārtības, savas dievestības un brīvestības apliecinājums.

 

Ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: