Jūlija beigās norisinājās Plenērs Rozentāla pilsētā, kas šogad bija veltīts trīs Kurzemes muižām un to kultūrvēsturiskajam mantojumam.

Starptautiskajā plenērā ventspilnieki kopā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas skolu audzēkņiem un skolotājiem zīmēja, gleznoja un fotografēja deviņpadsmitā gadsimta muižu arhitektūru, interjeru un parku ainavas. Nedēļas laikā plenēra dalībnieki apceļoja Reņģes, Vadakstes un Jaunauces muižas, iedvesmojoties no to bagātās vēstures un arhitektūras, iepazīstot viens otra prasmes un tehnikas un, protams, iegūstot arī jaunus draugus un kontaktus.

Plenērā Ventspils Mākslas skolu pārstāvēja ceturtā kursa audzēknes Danuta Andersone, Zane Krūmiņa un skolotāja Anda Mendriķe. Lai arī plenērā bija dalībnieki no deviņām skolām un trīs valstīm, tā dalībnieki ātri atrada kopīgu valodu. Plenēra specifika paredz, ka visi dalībnieki tajā strādā kopā – līdz ar mākslas skolu audzēkņiem zīmē un glezno arī pasniedzēji. Visražīgāk dalībnieki strādāja vienā no pēdējām plenēra dienām Jaunauces muižā, kad jaunajiem māksliniekiem pozēja modeļi vēsturiskajai videi atbilstošos tēlos.

Šogad plenēra virsuzdevums bija pievērst sabiedrības uzmanību lauku muižām, kas vienmēr ir bijušas savu rajonu sabiedriskie centri ar uzdevumu gādāt par ēku kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu. Šo uzdevumu apgrūtina iedzīvotāju skaita samazināšanās lauku rajonos. Arī plenērā apceļotās Jaunauces un Vadakstes muižās ir slēgtas pamatskolas, kas tajās darbojās kopš to nacionalizācijas laika, liekot tagad meklēt jaunu pielietojumu vēsturiskajām celtnēm.

Plenēra noslēgumā tika izveidota ceļojoša izstāde ar visu dalībnieku labākajiem darbiem. Tā atspoguļo dažādo mākslinieku interpretāciju par Jaunauces, Vadakstes un Reņģes muižu kultūrvēsturiskajām vērtībām. Šobrīd izstāde ir apskatāma Saldū no 1. augusta līdz 11. septembrim Kapelleru namā, tālāk tā dosies uz Paidi Igaunijā un citām dalībnieku pilsētām. Plānots, ka Ventspilī izstādi ar Kurzemes muižās tapušajiem darbiem varēs apskatīt nākamā gada maijā.

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: