Pēdējo gadu tendences rāda, ka noziedzība Latvijā mazinās. Arī Ventspils pilsētā un novadā pirmajā pusgadā  noziedzīgo nodarījumu skaits samazinājies par aptuveni 25%. 

Tas ir lielākais kritums Kurzemē.


Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Normunds Grūbis preses konferencē atskaitījās par policijas padarīto pirmajā pusgadā. Ventspilī un novadā šogad reģistrēti 460 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 122 mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Tai skaitā ir valsts policijas, finanšu policijas, KNAB un citu represīvo iestāžu reģistrētie nodarījumi.

Viens no noziedzības samazināšanās faktoriem ir tas, ka daudzi cilvēki ir aizbraukuši no valsts. Vienlaicīgi rodas jautājums, vai policija nav sākusi reģistrēt mazāk iesniegumus. Taču tā neesot. Ir bijušas sūdzības par policistu darbu, taču tās parasti nav saistītas ar iesniegumu nereģistrēšanu, apgalvo Grūbis.

Ventspils pusē no visiem noziegumiem 29 bijuši sevišķi smagi, bet 167 klasificēti kā smagi un tas kopumā ir par 45 mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Visā Kurzemes reģionā ir notikusi viena slepkavība un tā pati Ventspilī. Tāpat Ventspils novadā bijušas 10 laupīšanas (+2), no tām atklātas piecas. Saistībā ar nelegālu narkotiku apriti reģistrēti 10 noziegumi.

Taču visvairāk ir reģistrētas zādzības - 199, no tām atklātas 44. Tai skaitā 15 zādzības bijušas no dzīvokļiem un tikai viena no tām atklāta. Citur Kurzemē ar dzīvokļu zādzību atklāšanu veicas krietni labāk.

Interesanti, ka Liepājā strauji pieaudzis zādzību skaits no tirdzniecības vietām. Liepājā par šīm zādzībām ierosināti 117 procesi, kas ir par 94 vairāk kā pērn, bet Ventspilī ir pretēja tendence – reģistrēti 24, kas ir par 11 mazāk. No automašīnām Ventspils pusē notikušas 19 zādzības (+9), no tām atklātas divas, kā arī nozagtas četras automašīnas (nav atklātas), pērn neviena.

Ventspils iecirknis 126 gadījumos šogad ir pieņēmis lēmumus atteikt kriminālprocesa uzsākšanu. Proti, iedzīvotājs ir vērsies policijā ar iesniegumu par noziedzīgu nodarījumu, taču policija kriminālprocesu neuzsāk. Jāuzsver, ka Ventspilī šajā ziņā ir stipri atšķirīga situācija nekā citos Kurzemes novados. Piemēram, Liepājas pusē atteikts ierosināt lietas 1300 gadījumos. Grūbis skaidro, ka katrā Kurzemes iecirknī atšķiras mantiskā kaitējumu lielums, par kuru tiek ierosināts process. Ventspilī procesu rosina, ja kaitējums nodarīts 10% apmērā no minimālās algas un vairāk. Savukārt Liepājā ir jānodara krietni lielāks zaudējums, lai uzsāktu kriminālprocesu. Grūbis gan nevēlējās žurnālistiem atklāt, kāda ir šī summa Liepājā. Tomēr visi gadījumi tiekot skatīti individuāli. Var gadīties, ka miljonus pelnošam uzņēmumam arī vairāki simti latu ir niecīgs nodarījums, bet pensionārei būtisks zaudējums būs nozagtie divi lati, ar kuriem bija jāiztiek līdz pensijai, tādēļ procesu ierosina.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: