Ventspils Augstskolas pārstāves - studiju prorektore, profesore Una Libkovkska un projekta koordinatore, kursu un prasmju attīstības vadītāja Kristiāna Balode viesojās Masačūsetas Tehnoloģiju Institūtā (Bostona, ASV), lai pārņemtu pasaules mērogā labāko praksi studiju īstenošanai.

Masačūsetas Tehnoloģiju institūts (MIT) ir pirmajā vietā QS Pasaules universitāšu reitingā un tas sniedz vienu no būtiskākajiem ieguldījumiem zinātnē un augstākajā izglītībā pasaulē.

Ventspils Augstskolā tiek īstenots Eiropas sociālā fonda projekts “Digitalizācijas iniciatīvas studiju kvalitātes pilnveidei augstskolu stratēģiskās specializācijas jomās” un viena no projekta aktivitātēm ir pasaules labās prakses pārņemšana, tāpēc tiek plānoti 2 pieredzes gūšanas braucieni, kas sniegtu ieskatu gan Amerikas, gan Eiropas labākajā praksē universitātēs, kuras ir soli priekšā mācību materiālu izstrādē “bleanded learning” jeb jaukta tipa studiju formā, kur studijas tiek īstenotas gan attālināti, gan klātienē.

Komandējuma laikā VeA pārstāves tikās ar MIT Mediju laboratorijas un MIT Tālmācības studiju departamentu speciālistiem, kā arī izmantoja Rīgas Biznesa skolas Izglītības Inovāciju laboratorijas sniegto iespēju piedalīties “J-WEL” (The Abdul Latif Jameel World Education Lab) izglītības programmas mācībās par studiju kursu izstrādi.

Mācību dalībniece Kristiāna Balode stāsta: “Nedēļas laikā tika iegūtas vērtīgas atziņas ne tikai no MIT kolēģiem, bet arī no pārējiem mācību dalībniekiem, kuri pārstāvēja Brazīlijas, Meksikas, Peru, Uzbekistānas un citu valstu universitātes. Klausījāmies MIT mācībspēku pieredzes stāstus un ieteikumus, diskutējām par vienotu izglītību ārpus valstu robežām, kā arī guvām ieskatu aktīvās mācīšanās metodē, iejūtoties studējošo lomā. Piemēram, interesanta bija Pētera Dormaškina (Peter Dourmashkin) lekciju “Hibrīdā studiju modeļa īstenošana MIT”, kur tika uzsvērts, ka tikpat būtiski, kā satura sagatavošana, ir arī telpas izkārtojums un citi apstākļi, kurā studējošais mācās. Iepazināmies arī ar video publicitātes menedžeri, MIT Youtube konta administratoru un raidieraksta par iedvesmojošu mācīšanu “Chalk Radio” autoru Bretu Paci (Brett Paci), kurš uzsvēra, ka mācību video daudz svarīgāk par kvalitatīvu attēlu, ir kvalitatīva skaņa.”

VeA pārstāves atzīst, ka komandējumā gūtas ļoti vērtīgas atziņas un priecājās par iespēju piedalīties aizraujošajās mācībās, gūstot iedvesmu no pasaulē vadošās universitātes pārstāvjiem. Studiju prorektore Una Libkovska atzīst: “Mums ir ļoti daudz ko mācīties no tik lielām un pasaulē vadošām universitātēm, noteikti varam daudz ko ieviest un īstenot arī Latvijas augstskolās, pilnveidojot un uzlabojot studiju kvalitāti”.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Krišs Daugulis 18.08.2023, 11:34:26

    Pirmā vietā ir Harvarda, otrā Stenforda un MIT trešā. Arī pagājšgad.
    Tas tā - informācijai!
    "Le zinat!", kā teic baronlielskungs

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: