Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis rosina samazināt mājasdarbu apjomu skolēniem. Kā šodien, informējot par aktualitātēm jaunajā mācību gadā, sacīja ministrs, mācību slodze skolās ir ļoti liela.

"Mums ir pārāk liela mācību slodze nedēļā visās klašu grupās. Ja mēs saprotam, ka pieaugušajam pēc darba jāatpūšas, tad skolēnam pēc skolas vēl ir interešu izglītība un tad vēl mājasdarbi," skaidroja Šadurskis.

Līdz ar to ministra ieskatā lielai daļai mājasdarbu slodzes būtu jābūt pārnestai uz skolu. Šadurskis arī norādīja, ka sestdienās un svētdienās mājasdarbiem nebūtu jābūt.

"Sestdienās un svētdienās nē. Tas ir laiks ar ģimeni, atpūtai. Nabaga bērnam nav jāraksta esejas vai jārisina uzdevumi sestdienā, tam ir citas nedēļas dienas," sacīja ministrs.

Savukārt, runājot par pašreizējo mājasdarbu slodzi, ministrs sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nav nekādas ietekmes uz to, cik daudz vecāki palīdz bērniem pildīt mājasdarbus.

"Mīļie vecāki, palīdziet, bet dariet to pedagoģiski. Nepildiet mājasdarbus savu bērnu vietā," aicināja ministrs.

Politiķis gan nenorādīja, kad šādu iniciatīvu varētu ieviest.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    Inese Mala 31.08.2016, 15:29:27

    Tad nu gan! Šadurska kungs tikai tagad pamanīja šo slodzi?! Un mazo skolēnu mugursomu smagumu vēl nav pamanījis? Varbūt mazuļiem draudzīgā pilsēta var kaut ko darīt, lai no 1. klases sākot bērni nebojātu stāju ar smagajām mugursomām? Ne visiem bērniem vecāki vai vecvecāki iet pretī uz skolu un palīdz tās supersmagās somas nest.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 02.09.2016, 09:22:47

    Labdien, Inese!
    Ministru kabineta noteikumi Nr. 610 „Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” nosaka, ka somas piepildījuma svars, kas atbilst maksimālajām pārnēsājamo priekšmetu smaguma normām attiecīgajā vecuma grupā izglītojamajiem, kas ir jaunāki par 9 gadiem — 2,5-3,5 kg, 9-11 gadus veciem izglītojamajiem — 3,5-4 kg, 12-13 gadus veciem izglītojamajiem — 4-4,5 kg, 14-15 gadus veciem izglītojamajiem — 4,5-5 kg un 16 gadus veciem un vecākiem izglītojamajiem — 5 kg un vairāk.
    Aicinām vecākus kopā ar izglītības iestādes vadību un klases audzinātāju risināt iespēju tos mācību līdzekļus, kas nav nepieciešami mājasdarbu izpildei, atstāt skolā, lai skolas somas svars būtu pēc iespējas mazāks.

  • 0
    norge 31.08.2016, 21:34:46

    varbut vajadzetu ka vecos laikos atjaunot 6 dienas macibu nedelu skolas un tad ari slodze nebutu un visadas mulkibas galvas nenaktu

  • 0
    reku 31.08.2016, 21:58:07

    Laba doma.Un vecāki arī vismaz pusi dienas varēs sestdienās atpūsties gan no darba,gan no bērniem.
    Nekāda vaina nebija mācīties sestdienās,kurš vispār bija tas pārgudrais,kas savulaik pārkārtoja ?

  • 0
    Latvija pāri visām! 31.08.2016, 22:10:16

    Rosināt un tukšmuldēt šie āksti var jebko...
    Ja reiz esi ministrs, tad izdod rīkojumu!

  • 0
    X5 31.08.2016, 22:52:46

    DIEVS DOTU pienemt so likumu! Savadak man tada sajuta ka nevis berns iet skola bet es nevis es esmu mamma bet skolotaja!visus gdus sezu un palidzu pildt berniem majas darbus nevis ka vini pasi negrib macities bet tapec ka nesaprot un ir loti daudz uzdots ikdienaa ,bet ja es vel stradatu darbaa tad atnakot no darba vakara kaa jau tas ir bijis plk 20 man vel jaizsezas pie uzdoto jauztaisa vakarinas jasagatavo nakamam ritam beri uz skolu un eju 24 gulet !Mans uzskats prieks tam ir skola ,skolotaji macibu stundas kur butu jamacas jaiemaca un javeic uzdevumi nevis uzvelt uz vecaku pleciem un ja nav izpildits m.d tad berns sanem nv,vai 2 bet to ka vecaki strada un velu parnak no darba un nespej savreiz bernam palidzet izpildit m.d par to skolotajas neiedomajas ka tas ir vinu pienakums macibas palidzet nevis vecaku !mes vecaki varam atbalstit ieteikt un dot padomus bet sedet vakaros ar nogurusam acim vel pie jusu uzdota m.d mums pa to algu nemaksa!!!!!!

  • 0
    norge 01.09.2016, 01:19:24

    to ANNA , tapec vecaki nem privat stundas un vel piemaksa par slikti padaritu pedagoga darbu un maksa no 5 lidz 10 eu stunda no berna . ta ka piemaksa menesi savacas neslikta par to kas jadara darba laika

  • 0
    Lainese 05.09.2016, 12:34:15

    Vienkārši ir par lielu slodze; ārzemēs bērni tikpat kā mājas darbus nepilda; ja pilda tad maz...
    bērnam visu dienu bāž galā un tad vēl vakarā līdz viņš nespēj uzņemt neko-runā bet bērns vairs nereaģē-pareizāk viņa smadzenes.. un tas ātri vai vēlu noved pie spēku izsīkuma, imunitātes zuduma.. utt...

  • 0
    Artūrs 05.09.2016, 23:10:28

    Kads Ari kautko rosina

  • 0
    Artūrs 05.09.2016, 23:20:01

    Sadurskis varetu ierosinat sakartot valsts ekonomisko pusi kas Ari darba tirgu. Strasdnieku IR daudz darba maz. Maksat velme nevienam nau.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: