Svetlanas Kuštanas ideja ražot vitamīniem bagātus diedzēto graudu izstrādājumus drīz tiks īstenota.

SIA Graliņi jau slēdz pirmos līgumus ar tirdzniecības tīkliem. Tiesa, pati Svetlana vēl nesteidz priecāties – līdz viņas graliņi nonāks veikalu plauktos vēl daudz darāmā. Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (VATP) Kaiju ielā viņai ir telpas, kurās jau šomēness uzsāks pirmo diedzēto graudu izstrādājumu ražošanu. Tomēr pirms tie nonāks pie pircējiem, jāpārbauda graliņu vitamīnu un citu vērtīgo vielu saturu.

Svetlana cer, ka jūnijā viņas ražojums būs jau nopērkams tīkla top! veikalos. Tie būs līdzīgi auzu pārslu cepumiem, taču ne gluži tādi, jo viņas graliņi netiks termiski apstrādāti. 100 gramu graliņu iepakojumā būs piecu dažādu veidu izstrādājumu, katrs no tiem svērs 20 gramus. Viens tāds iepakojums, kā uzskata Svetlana, saturēs cilvēka organismam nepieciešamo barības vielu nedēļas rezervi.  

Graliņu sastāvā nebūs neviena E. Sākumā graliņus ražos pati Svetlana. Uzņēmumam būs vajadzīgs menedžeris un grāmatvedis. Ar laiku, ja viss notiksies, kā iecerēts, SIA Graliņi pieņems darbā 6–10 cilvēku.

Ventas Balss seko līdzi tam, kā bezdarbniece pārtapusi par uzņēmēju. Svetlana Kuštana – mediķe un pārtikas preču tehnoloģe, zaudējusi darbu Pārtikas un veterinārā dienesta laboratorijā. Tāpat kā daudzi ventspilnieki, viņa reģistrējās darba biržā un kļuva par bezdarbnieci.

Līdzdalība Nodarbinātības valsts aģentūras un pilsētas domes organizētajos pasākumos bezdarbniekiem pamudināja Svetlanu izveidot savu biznesu. Viņas biznesa ideja guva valsts finansiālo atbalstu 4000 latu apmērā. Šā gada 20. janvārī viņa reģistrēja savu uzņēmumu SIA Graliņi, kuru februārī uzņēma VATP Biznesa inkubatorā. Uzturoties Biznesa inkubatorā, SIA Graliņi saņem 85% atlaidi nomas un konsultāciju maksai.

Valsts saņemto naudu uzņēmēja ieguldījusi iekārtā, taču ar šo naudu nepietika. Lai iepirktu visu tehnoloģisko iekārtu, sagatavotu ražošanas telpu, nodrošinātu iepakojumu materiāla izstrādei un iepirktu izejvielas, bija vajadzīgs bankas kredīts. Svetlanai paveicās – viņa nonākusi Altum programmā, kuru īsteno Hipotekārā banka, lai atbalstītu uzņēmējus iesācējus. Banka viņai izsniedza kredītu 9000 latu apmērā un grantu 35% apmērā no kredīta summas. Ievērojot visus kredītlīguma nosacījumus, kredīta izmaksas pirmā gada beigās banka var dzēst 20% aizdevumu.

Produkts, kas tiks ražots no diedzētiem graudiem bez termiskas apstrādes, tehnoloģija un ražošanas iekārtas ir Svetlanas izgudrojums. Pēc viņas projekta Ventspils uzņēmums SIA Metāls izgatavojis speciālu ratu, kurā tiks iestiprinātas īpašas vanniņas graudu diedzēšanai. Rīgas uzņēmums Mežuļi gatavo pēc viņas pasūtījuma iekārtas graudu smalcināšanai un gatavās produkcijas ražošanai.

Šajā ratā tiks diedzēti graudi – izejmateriāli vitamīniem un minerāliem bagātajiem graliņiem.Foto Ģirts Staris.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: