Saeima sākusi izvērtēt 2024. gada valsts budžeta projektu. Arī Ventspils domē iezīmējas galvenā finanšu dokumenta, pēc kura dzīvosim visu nākamo gadu, aprises. Valdības pieņemto lēmumu rezultātā ievērojami pieaugs pašvaldību izdevumi, tai skaitā Ventspilī tie palielināsies par 3 miljoniem eiro.

Dažas pašvaldības nevarēs savilkt galus un ir spiestas runāt par savu iestāžu slēgšanu. Ventspilī situācija nav tik bēdīga, taču sabalansēta 2024. gada budžeta pieņemšana arī mūsu pilsētai ir nopietns izaicinājums. Ventspils vienmēr ir izcēlusies ar sabalansētu pieeju pašvaldības finanšu ienākumu un izdevumu plānošanā. Šāds princips saglabājies ar šajā pilsētas domes sasaukumā. Pateicoties tam, pat šajā sarežģītajā finansiālajā situācijā pilsētas dome šī gada beigās prognozē brīvo līdzekļu atlikumu budžetā vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā – tikai no pašvaldības naudas, neskaitot fondu līdzekļus. Neskatoties uz to, Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš atzīst, ka sabalansēts nākamā gada budžets pašvaldībai ir pietiekami liels izaicinājums.

Minimālās algas un pedagogu likmes pieaugums

Ventspils pašvaldības 2024. gada budžetu ietekmē valdības lēmumi, kas prasīs papildu tēriņus 3 miljonu eiro apmērā. Vispirms jau minimālās algas palielināšana no 620 līdz 700 eiro. Pēc sākotnējām aplēsēm, minimālās algas paaugstināšanai tikai pilsētas pašvaldības darbiniekiem būs nepieciešami papildu izdevumi pilsētas budžetā līdz 500 tūkstošiem eiro. «Runa ir ne tikai par minimālās algas paaugstināšanu. Ir nepieciešams izlīdzināt algas tiem pašvaldības darbiniekiem, kuri saņem mazliet vairāk par minimālo, lai nesanāktu, ka tehnisko darbinieku algas ir tādas pašas kā speciālistu algas,» skaidroja pilsētas domes priekšsēdētājs.

Otrs iemesls, kāpēc nākamgad pieaugs budžeta izdevumi, būs pedagogu minimālās algas likmes palielināšana. Skolu darbiniekiem algas maksā no valsts budžeta, bet pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem – no pilsētas kases. Šajā pozīcijā pilsētas pašvaldības izdevumi 2024. gadā pieaugs par 1,3 miljoniem eiro. Vēl viens papildu izdevumu postenis saistīts ar to, ka šogad noslēdzas daudzu gadu garumā īstenotais projekts Kurzeme visiem, no kura līdzekļiem tika finansēta Atbalsta centra ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš darbība. Turpmāk centra uzturēšanas izdevumi pilnībā gulsies uz pilsētas pašvaldības pleciem. 2024. gadā tie būs 400 tūkstoši eiro. Citās pašvaldībās šādu centru finansēšanai plānots piesaistīt vecākus. «Mēs pagaidām šādu variantu neplānojam,» apliecināja Vītoliņš.

Vairāk nekā miljons procentu maksājumos

Pilsētas budžeta izdevumu daļu iespaidos jaunais minimālo sociālo pakalpojumu grozs jeb tā sauktais mājokļa pabalsts. Pēc piesardzīgākajām Sociālā dienesta aplēsēm, lai pilnībā izpildītu jaunās sociālo pakalpojumu likuma normas, no pilsētas budžeta būs nepieciešami papildu izdevumi vismaz 200 tūkstošu eiro apmērā.

Tāpat kā visas pārējās pašvaldības, arī Ventspils ir saskārusies ar ievērojamu kredīta maksājumu pieaugumu palielinātās EURIBOR likmes dēļ. Lai gan Ventspilij ir vismazākās kredītsaistības no visām lielajām Latvijas pilsētām, kopējie kredītu procentu maksājumi gadā ir pieauguši par 700 tūkstošiem eiro jeb vairāk nekā divas reizes. Ja iepriekš pašvaldība procentos maksāja 400 tūkstošus eiro gadā, tad tagad nāksies maksāt vairāk nekā miljonu. «Grūti iedomāties, kādā situācijā ir nonākušas tās pašvaldības, kurām kredītportfelis ir daudz lielāks nekā mūsējais,» piebilda Vītoliņš. Tieši ievērojami pieaugušo kredītmaksājumu dēļ daudzas pašvaldības nevar savilkt kopā galus un ir spiestas paziņot par savu iestāžu slēgšanu. Nekas tamlīdzīgs Latvijā iepriekš nav piedzīvots.

Visbeidzot, vēl viens valdības uzliktais papildu slogs pilsētas budžetam būs atskurbtuvju atvēršana un uzturēšana. Šīs funkcijas pildīšanā pašvaldība sadarbojas ar ilggadēju partneri iedzīvotāju sociālajā aprūpē – Latvijas Samariešu apvienību.

Plānotās investīcijas nāksies apcirpt

Pieaugušie izdevumi budžetā neliks pašvaldībai apturēt iesāktos pilsētas infrastruktūras attīstības projektus, apliecināja domes priekšsēdētājs. Nākamgad tiks pabeigta Kuldīgas ielas posma rekonstrukcija pie jaunās Gāliņciema bibliotēkas, bērnudārza Margrietiņa teritorijas labiekārtošana, viena iekškvartāla labiekārtošana Pārventā. «Pilsētas dome turpinās līdzfinansēt iedzīvotāju iniciatīvas par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kas nav pašvaldības īpašumā, teritorijas labiekārtošanu,» apliecināja Vītoliņš.

Lai cik sarežģīts solās būt jaunais finanšu gads, pašvaldība turpinās izmaksāt palielinātos sociālos pabalstus pensionāriem un maznodrošinātajiem. Nākamā gada notikumu plānā paliek arī visi tradicionālie pilsētas svētki, solīja Vītoliņš.

Tomēr, veidojot pašvaldības 2024. gada budžetu, pilsētas dome ļoti rūpīgi izvērtē plānotās investīcijas. Domes priekšsēdētājam nākas atzīt, ka iestāžu un kapitālsabiedrību plānotās investīciju programmas nāksies būtiski apgriezt. Vītoliņš atgādināja, ka pilsētas pašvaldības finanšu iespējas ir būtiski ierobežotas pieņemtās Ventspils un Rīgas ostu reformas rezultātā. Pilsētas vadītājs vairākkārt ir skaidrojis, ka reformas apstākļos Ventspils pašvaldība nevar brīvi rīkoties ar savu īpašumu aktīviem, kuru vērtība ir 160 miljoni eiro, tai skaitā ar ievērojamu daļu pilsētas teritorijas.

«Mums būs jālemj, ko darīt ar investīcijām, kas plānotas uzņēmējdarbības attīstībā, tajā skaitā valsts nozīmes industriālā parka izveidē,» spiests atzīt Vītoliņš. Lēmums par industriālo parku aizvien nav pieņemts. Pilsētas domei attiecīgais lēmums būs jāpieņem līdz šī gada beigām.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Gārfilds 17.11.2023, 18:42:19

    "Minimālās algas un pedagogu likmes pieaugums

    Ventspils pašvaldības 2024. gada budžetu ietekmē valdības lēmumi, kas prasīs papildu tēriņus 3 miljonu eiro apmērā. Vispirms jau minimālās algas palielināšana no 620 līdz 700 eiro. Pēc sākotnējām aplēsēm, minimālās algas paaugstināšanai tikai pilsētas pašvaldības darbiniekiem būs nepieciešami papildu izdevumi pilsētas budžetā līdz 500 tūkstošiem eiro. «Runa ir ne tikai par minimālās algas paaugstināšanu. Ir nepieciešams izlīdzināt algas tiem pašvaldības darbiniekiem, kuri saņem mazliet vairāk par minimālo, lai nesanāktu, ka tehnisko darbinieku algas ir tādas pašas kā speciālistu algas,» skaidroja pilsētas domes priekšsēdētājs." - sanāk, ka domei šie cilvēki ir nasta un uzskata, ka tie ir jānodarbina par esošo tarifu.

  • 0
    Viktors + 18.11.2023, 15:01:52

    Visbiežāk tehniskais darbinieks-sētnieks,apkopējs,ielas bedrīšu remontētājs dara daudz nopietnāku un svarīgāku darbu par dažu labu speciālistu-varbūt kādu "sekretutku",kas prot labu kapiju vārīt un labi minetu taisīt priekšniekam zem rakstāmgalda...Tad kāda vella pēc tas,kurš strādā īstu darbu,saņems mazāk?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: