Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (VATP) izveidota Kurzemes reģionā pirmā "Tīrā telpa" (Cleanroom), ko piedāvās izmantot augsto tehnoloģiju jomās - galvenokārt elektronikā un satelīttehnoloģijās - strādājošiem uzņēmumiem.

"Tīrā telpa" nodrošina īpaši tīru vidi, ko visbiežāk izmanto ražošanas un zinātniskās izpētes procesā. Pateicoties īpašai gaisa pieplūdes un nosūces ventilācijas sistēmai, tajā ir ārkārtīgi zems dažādu vides piesārņotāju, piemēram, putekļu, mikrobu un dažādu ķīmisko vielu daļiņu līmenis.

"Tīrā telpa" nodrošina pastāvīgu piesārņojuma kontroli, kā arī maksimāli precīzu, ārējās vides neietekmētu pētniecības un ražošanas vidi, uzturot stabilu temperatūru un mitruma un tīrības līmeni telpā.

"Izveidojot "Tīro telpu" Ventspilī, viennozīmīgi tiks sekmēta Baltijas reģiona uzņēmumu, kas darbojas augstajās tehnoloģijās, konkurētspēja. "Tīrā telpa" ļaus VATP klientiem - uzņēmumiem un pētniecības centriem - izstrādāt un ražot sarežģītākus produktus jaunās tirgus nišās, kā arī piedalīties Eiropas Kosmosa aģentūras un citos kopīgos satelītbūves projektos," pastāstīja VATP valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs.

VATP esošo "Tīro telpu" galvenokārt plānots izmantot elektronikas izstrādājumu un to komponenšu gala montāžā, kontaktmetināšanā, testēšanā un iepakošanā, kā arī satelīttehnloģijās - komponenšu komplektācijai un atsevišķu procesu veikšanai kontrolētas tīrības apstākļos.

Patlaban trīs uzņēmumi plāno izmantot VATP "Tīrās telpas" priekšrocības, - SIA "Ventspils elektronikas fabrika" tajā testēs specifisku elektronikas produkciju, SIA "LEO pētījumu centrs" izstrādās satelīttehnoloģiju produktus un to komponentes, savukārt VATP piedāvās dažādas apmācības.

VATP "Tīrā telpa" izveidota projektā "Ventspils un Tartu sadarbība kosmosa tehnoloģiju nozares pētniecībā un apmācībā", kopīgi sadarbojoties VATP, Ventspils augstskolai, Tartu Universitātei un Tartu observatorijai. Projektu finansē Norvēģijas valdības divpusējais finanšu instruments.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: