Skandāls ap bufernaftas jeb tehnoloģiskās naftas izsūknēšanu no naftas vada Polocka–Ventspils iet plašumā. Strīdu par naftas piederību papildinājušas arī aizdomas, ka tā varētu būt kontrabanda.

Latvijas un Krievijas uzņēmumam LatRosTrans (LRT) uzsākot tehnoloģiskas naftas izsūknēšanu no naftas vada, par savām tiesībām uz to paziņoja baltkrievu uzņēmums Družba. Daugavpils tiesa no šī uzņēmuma saņēma prasības pieteikumu par īpašuma tiesībām un aizliegumu izmantot kustamo īpašumu. Tiesa pieņēma pieteikumu, aizliedza LRT izmantot kustamo īpašumu un apķīlāja tehnoloģisko naftu, kas atrodas naftas vadā Polocka–Ventspils.

Līdz vakardienai Daugavpils tiesa vēl nebija noteikusi prasības izskatīšanas datumu. Toties vakar ziņu aģentūra LETA izplatīja Muitas departamenta bijušā direktora Kalvja Vītoliņa paziņojumu par to, ka no cauruļvada izsūknēto naftu var uzskatīt par kontrabandas preci ar visām no tā izrietošajām sekām, ja par to nav nomaksāts PVN un, iespējams, akcīzes nodoklis.

Saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības normatīviem, ir jābūt dokumentu apstiprinājumam par preces piederību pirms ievešanas ES un kādā veidā prece ir ievesta. Ja tāda apstiprinājuma nav, tad naftu var uzskatīt par nelegālu. Vītoliņš tāpat atgādina, ka par katru nozagto dīzeļdegvielas litru no cauruļvada LatRosTrans spiests maksāt valstij PVN un akcīzes nodokli. Tādas pašas prasības, kā uzskata Vītoliņš, šajā gadījumā piemērojamas arī no naftas vada izsūknētajai naftai.

Vairāk lasi šodienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: