Kopumā 2015. gadā sagaidāma mērena inflācija, un gada vidējā inflācija var būt ap 1% pie nosacījuma, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās mērenu dinamiku un nav sagaidāms to straujš pieaugums, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

2014. gada vidējā inflācija, salīdzinot ar 2013. gadu, pieauga par 0,6%. EM eksperte norāda, ka 2015. gada vidējais patēriņa cenu līmenis būs augstāks nekā 2014. gadā, ko ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori. "Inflācija būs saistīta ar ārējiem faktoriem - naftas un pārtikas cenu dinamiku pasaulē," uzsvēra Šnīdere.

Tāpat viņa informēja, ka 2014. gada decembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,6%, kas bija straujākais kritums šajā mēnesī kopš 1998. gada. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem tas pieauga par 0,3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām bija degvielas cenu kritumam (par 6,4%), kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem (par 3,2%) un alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai (par 0,9%).

2014. gada decembrī, salīdzinot ar 2013. gada decembri, kopumā cenas palielinājās par 0,2%. "Lielākā palielinošā ietekme uz patēriņa cenām gada laikā bija cenu kāpumam pakalpojumiem, kas pieauga par 3,3% un kopējo cenu līmeni paaugstināja par 0,9 procentpunktiem. Pakalpojumu grupā cenu pieaugumu būtiski ietekmēja cenu kāpums ar mājokļa uzturēšanu saistītiem pakalpojumiem, galvenokārt ūdens piegādei, kas saistīts ar tarifu paaugstināšanu no 2014. gada 1. jūlija. Cenas pieauga arī ar veselības aprūpi saistītiem pakalpojumiem, atpūtas, kultūras un ēdināšanas pakalpojumiem," sacīja EM eksperte.

Liela palielinoša ietekme bija arī cenu kāpumam tabakas izstrādājumiem (par 8,7%) saistībā ar akcīzes nodokļa palielināšanu no 2014.gada sākuma, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem.

"Lielākā pazeminošā ietekme gada laikā bija degvielas cenu kritumam (par 12,3%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,8 procentpunktiem. Decembra beigās pasaules naftas cenas bija noslīdējušas līdz zemākajam līmenim pēdējo piecarpus gadu laikā, pasaules naftas cenai gada laikā samazinoties par 50%. Tomēr straujāku cenu kritumu degvielai kavēja ASV dolāra kursa kāpums attiecībā pret eiro," teica Šnīdere.

Viņa atzina, ka liela ietekme bija arī pārtikas cenu kritumam (par 0,8%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni pazemināja par 0,2 procentpunktiem. Arī pasaules pārtikas cenas gada laikā samazinājās (par 8,5%), ko ietekmēja straujš cenu kritums piena produktiem.

"Pasaules cenas samazinājās visās nozīmīgākajās pārtikas produktu grupās, izņemot gaļas produktus. Latvijā vislielākā ietekme bija tieši cenu kritumam piena produktiem, cenas samazinājās arī gaļai, cukuram, dārzeņiem un kartupeļiem. Pārtikas cenu kritumu Latvijā ietekmēja arī Krievijas noteiktais embargo atsevišķiem pārtikas produktiem no 2014.gada augusta. Savukārt palielinoša ietekme pārtikas grupā bija cenu kāpumam kafijai un tējai (par 8%), ko ietekmēja straujš pasaules cenu kāpums šiem produktiem," uzsvēra Šnīdere.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2014. gada decembrī, salīdzinot ar 2013. gada decembri, palielinājās par 0,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Precēm cenas samazinājās par 0,9%, bet pakalpojumiem pieauga par 3,3%. 2013. gadā patēriņa cenas samazinājās par 0,4%.

2014. gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,6%. Precēm cenas samazinājās par 1,0%, bet pakalpojumiem palielinājās par 0,3%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,6%.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: