Portāls Gudriem.lv dalās savā pieredzē un zināšanās par kredītu veidiem un to ņemšanu.

1. Līgumsoda ierobežošana

2014. gada 1. janvārī spēkā stājušies grozījumi Latvijas Civillikumā, kas ierobežo līgumsoda apmēru – 10% no parāda summas. Pieņemsim, ka cilvēks paņem kredītu, bet neatdod to laikā, kas ir noradīts līgumā (neizpilda savus saistības). Par to viņam pienākas līgumsoda procenti. No 1. janvāra maksimālais līgumsoda apmērs tiek noteikts, 10 % apmērā no parāda summas. Agrāk tāda ierobežojuma likumā nebija. Līgumsods varēja augt ģeometriskā progresijā un pārsniegt aizņēmuma summu. Nereti šādas situācijas nonāk līdz tiesai un parādnieks ir spiests samaksāt naudas sodu.

 

2. Kredītu deklarēšana

Latvijas iedzīvotājiem būs jādeklarē paņemtos kredītus un aizdevumus Valsts Ieņēmumu dienestā līdz 2014. gada 30. jūnijam, ja kredīta summa pārsniedz 15 000 € . Ja tas nebūs izdarīts laicīgi, būs jāmaksā ienākuma nodoklis.

 

Deklarēt vajag tikai tos kredītus, kas ir saņemti no privātpersonas vai juridiskas personas (piemēram, darba devēja). Tas neattiecas uz patēriņa kredītiem un kredītiem, kurus izsniegušas bankas un ātro kredītu kompānijas. Vēl jo vairāk, ja aizdevums, kas pārsniedz 15 000 €, ir saņemts no sveša cilvēka vai uzņēmuma un ticis izlietots ārstēšanai vai izglītībai, tad maksāt ienākuma nodokli nav nepieciešams. Bet obligāti jābūt atbilstošam dokumentam, kas to apliecina.

 

Aizņēmējam ir jāatdod kredītu 72 mēnešu laikā no saņemšanas brīža. Pretēja gadījumā VID lūgs samaksāt ienākuma nodokli no aizdevuma summas. Kā skaidro VID, tādas sankcijas palīdzēs cīnīties ar negodīgam algas izmaksām uzņēmumos.

 

Jāņem vērā, ka nav nepieciešams deklarēt visu summu, bet tikai neizmaksāto (līdz 2013. gada 31. decembrim) aizdevuma daļu, kas pārsniedz 15 000 eiro.

 

3. Nepaļaujies uz hipotekāro kredītu

Tiem, kas vēlējās 2014. gadā ņemt hipotekāro kredītu, vajadzētu pasteigties, jo martā un aprīlī bankas uz nenoteiktu termiņu var apturēt hipotekāro kredītu izsniegšanu. Šis process aizsākās pagājušā gada novembrī, kad Saeima apstiprināja otrajā lasījumā tā saukto "atstāto atslēgu principu" nekustamam īpašumam. Bankas brīdināja: ja princips būs pieņemts galīgajā lasījumā, hipotekārā kreditēšana Latvijā tiks slēgtas pilnībā.

 

4. Ātrie kredīti

Pēc diskusijām un debatēm pagājušajā gadā, ātrās kreditēšanas tirgū palikuši galvenokārt uzticamie un stabilie uzņēmumi, kuriem ir līdzīgi darbības principi: ja steidzami ir vajadzīga nauda neparedzētiem izdevumiem, tad ir iespējams to saņemt pietiekami ātri – pat pusstundas laikā. Gudriem.lv atgādina, ka labāk un ātrāk salīdzināt nosacījumus starp lielākajiem ātro kredītu uzņēmumiem var šeit.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -3
    MARTHA MARQUEZ 09.03.2017, 17:39:37

    Sveiki, jūs meklējat aizdevumu? Jums ir īstajā vietā. Brīvi Finance Limited, mēs esam spējīgi sniegt jums aizdevumu, lai paplašinātu savu biznesu, parādu konsolidācijai, hipotekāro kredītu, auto aizdevumu vai studējošā kredītu ar pieņemamām procentu likmi 2%. Jūs varat sazināties ar mums pa e-pastu caur marquezmartha911@gmail.com

  • 0
    Nif nifs 10.03.2017, 08:54:53

    Pacēla vecu tēmu, uzbāžoties ar saviem aizdevumiem! Tfu

  • -2
    Kerija87551542 18.10.2019, 21:08:49

    https://www.cityfinances.lv/kredits-uznemumiem/ ir uzņēmums, kas palīdz kā nakas un paskaidro precesus.Pats tikai priekš uzņēmumuma ņemu kredītu

  • 0
    Prof.Preobraženskis IV 19.10.2019, 07:14:38

    Visi šie žīdu augļotāju kantori pēc taisnības būtu likvidējami.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: