Zaudējumi no valdības atbalstītā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojuma par apgādājamām personām un neapliekamā minimuma palielināšanas būtu jāsedz valstij, nevis pašvaldībām - proti, jāmaina IIN sadales proporcija, palielinot to daļu, kas paliek pašvaldībām.

Tādu viedokli šodien preses konferencē pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Vakar valdības sēdē tika skatīts jautājums par valsts 2014. gada budžetu, un tika paziņots, ka panākta vienošanās starp VL-TB/LNNK, Reformu partiju un "Vienotību" pārstāvošajiem ministriem, ka nesamazināsies IIN likme - paliks tie paši 24%, kas no pašvaldību budžetu viedokļa neapšaubāmi ir pozitīvi. Līdz ar to tie apmēram 60 miljoni latu, kas [nodokļa likmes samazināšanas gadījumā] tiktu atņemti pašvaldībām ieņēmumu ziņā, netiek atņemti," atzina Lembergs.

Tomēr Ventspils mēru dara bažīgu tas, ka uz pašvaldību ieņēmumu rēķina neapliekamais minimums tiek palielināts līdz 53 latiem un atvieglojumi par apgādājamajiem - līdz 116 latiem.

"Ja IIN tiek sadalīts tāpat kā līdz šim, tad pašvaldības šos labos valdības žestus finansē par 34 miljoniem latu - par tādu summu samazinās visu Latvijas pašvaldību ieņēmumi, kas, protams, ir absolūti nepareizi, tāpēc ka šāda veida sociālās politikas pasākumi ir jāfinansē no valsts, nevis no pašvaldību pamatbudžeta, jo pašvaldībai ir sava sociālā politika, savi atbalsti maznodrošinātajiem, trūcīgajiem," norādīja Lembergs, piebilstot, ka šādā veidā pašvaldībām faktiski tiek atņemta nauda, par kuru var uzbūvēt 15 bērnudārzus.

"Protams, šo negāciju valdība vēl var labot, mainot IIN sadales proporciju starp valsti un pašvaldībām, palielinot to daļu, kas paliek pašvaldībām, bet par to, ka viņi to labos, pagaidām gan nekas nav bijis dzirdams," atzina Lembergs.

Valdība vakar apstiprināja darbaspēka nodokļu mazināšanas modeli, kas paredz nākamgad saglabāt IIN likmi pašreizējā apmērā, tā vietā samazinot sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), paaugstinot IIN atvieglojumu par apgādājamām personām un palielinot neapliekamo minimumu.

Atbalstītais variants paredz samazināt VSAOI likmi darba ņēmēju pusē no 11% uz 10,5% un samazināt VSAOI likmi darba devēju pusē no 24,09% uz 23,59%. IIN likme nākamgad tiks saglabāta 24% apmērā un samazināta līdz 22% 2016. gadā. Papildus tam plānots paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro) un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 līdz 53 latiem (75 eiro), aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: