Ventspils pilsētas dome apstiprinājusi saistošos noteikumus par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību 2013.gadā.

Noteikumi nosaka, ka 2013.gadā nekustamā īpašuma nodoklis Ventspils pilsētas pašvaldībā netiks piemērots dzīvojamo palīgēkām ar platību lielāku par 25 kvm (izņemot garāžas). Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka daudzos gadījumos Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati par dzīvojamo ēku palīgēkām joprojām neatbilst dabā esošajam stāvoklim. Tādējādi iedzīvotājiem tiek dota iespēja nepieciešamības gadījumā sakārtot savu īpašumu datus, piemēram, dzēst no kadastra reģistra dabā neeksistējošas būves. 

 

Nolūkā veicināt nodokļa maksātājus sakārtot savus nekustamos īpašumus, vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm 2013.gadā tiks piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis 3% apmērā no būves vai šai būvei piekrītošās zemes kadastrālās vērtības.

 

Nekustamā īpašuma nodoklim par zemi 2013. gadā tiks noteikts 25% nodokļa pieauguma ierobežojums (pret 2012.gada nodokli). Jāatzīmē, ka šis nosacījums attieksies tikai uz to fizisko personu nodokļu objektiem, kuru deklarētā dzīvesvieta 2013. gada 1. aprīlī ir Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā, un uz to juridisko personu nodokļu objektiem, kuru reģistrētā juridiskā adrese 2013. gada 1. aprīlī ir Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā. Pārējiem nodokļa maksātājiem nodokļa pieauguma ierobežojums nodoklim par zemi 2013. gadā vairs netiks piemērots.

 

Noteikumi arī paredz nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu inženierbūvēm - laukumiem, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi. Kā arī, pašvaldības administratīvo resursu lietderīgas izmantošanas nolūkā (vairumā gadījumos parāda summas ir salīdzinoši nelielas), saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde tiek veikta 7 gadu laikā no maksājuma termiņa iestāšanās brīža.

 

Šie noteikumi pieņemti pamatojoties uz 2012. gada novembrī pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas stājās spēkā ar šī gada 1.janvāri un saskaņā ar kuriem pašvaldībām ir deleģētas tiesības pieņemt lēmumu par nodokļa piemērošanu, izdodot saistošos noteikumus likuma „Par pašvaldībām” 46.panta kārtībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: