Pirms divarpus gadiem Dmitrijs Daude nomainīja jūras specializāciju – pārgāja no zvejas flotes uz Ventspils brīvostas pārvaldes hidrogrāfijas dienestu. Tagad viņš ir hidrogrāfijas kuģa "Kapteinis Orle" vecākais mehāniķis.

Salīdzinot pašreizējo darbu ar iepriekšējo, Dmitrijs saka, ka uz hidrogrāfijas kuģa ir mierīgāk un stabilāk. Uz zvejas kuģiem Dmitrijs nostrādāja deviņus gadus un pats pēc savas pieredzes zina, kāpēc zvejnieka darbu sauc par elles darbu. Ja runā par darba apstākļiem, tad hidrogrāfijas kuģis, protams, ir daudz ērtāks par zvejas kuģi, jo īpaši, ja ņem vērā, ka jāzvejo jebkuros laika apstākļos. Tomēr kuģošanas nosacījumi visiem jūrasbraucējiem ir vienādi. «Tiklīdz izej pa jūras vārtiem, tā uzreiz esi viens pret vienu ar stihiju,» saka Dmitrijs.

Vecākajam mehāniķim ir pietiekami liela atbildība arī uz paša kuģa. Viņam jārūpējas par visu kuģa mašīndaļu. Tāpat kā mašīnai katru gadu ir jāiziet tehniskā apskate, tā arī kuģim katru gadu jāiziet Latvijas Republikas Kuģu reģistrs. Tikai kuģa tehniskā apskate ir daudz skrupulozāka un detalizētāka. Pirms reģistra kuģim ir jābūt pienācīgā kārtībā, bet pēc tam – jānovērš visi atklātie trūkumi.

Pastāv uzskats, ka jūrnieki nelabprāt pavada savu atvaļinājumu ceļojumos – tāpat jau bieži iznāk būt prom no mājām un ģimenes. Dmitrijam ļoti patīk ceļot kopā ar sievu. Pēc bērna piedzimšanas ģimene vēl nav devusies tālos ceļojumos – pāris gaida, kad paaugsies viņu meitiņa, kurai tagad ir trīs gadiņi. Kad viņa būs lielāka, viņi noteikti atsāks ceļot. Jau trijatā.

Dmitrija Daudes visneaizmirstamākais ceļojums

Tas notika Taizemē, uz kurieni Dmitrijs kopā ar sievu devās savā atvaļinājumā. Ceļojuma programmā bija iekļauta nakšņošana džungļos – kokos stiprinātās būdiņās, kas karājās virs straujas upes un kurās nebija ne elektrības, ne citu ērtību. Tas bija eksotiskākais piedzīvojums, kādu Dmitrijam līdz šim nācies izbaudīt. Uz nakšņošanas vietu ceļotājus nogādāja ziloņi, bet, lai naktī varētu glābties no moskītiem, visiem bija jāguļ ietītiem speciālos tīklos. Nakts džungļos bija piepildīta ar dažādām neierastām skaņām un sajūtām. Citi tūristi vēlāk atzinušies, ka piedzīvojuši bailes. Tomēr Dmitrijs apgalvo, ka nav koncentrējies uz bailēm, tādēļ ātri vien aizmidzis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: