Ventspils brīvostas industriālajā zonā debitējusi jauna nozare – līdzās kokapstrādes, mašīnbūves, elektronikas, metālapstrādes rūpniecības uzņēmumiem sākusi darboties šokolādes ražotne ar zīmīgu nosaukumu Pobeda (Uzvara). Iespējams, kādreiz fabrikā ražos šokolādi vai konfektes ar nosaukumu Ventspils.

Rekordīsā laikā

Ventspils brīvostas pārvaldes uzbūvētajā ražošanas angārā 4090 m2 platībā iekārtojusies viena no Eiropā modernākajām šokolādes ražotnēm Pobeda Confectionery – Krievijas ģimenes kompānijas Pobeda meitasuzņēmums. Jaunais uzņēmums ir sagatavots atvēršanai un sācis ražot pirmās šokolādes tonnas rekordīsā laikā – tikai 6 mēnešos. Pagājušajā nedēļā Kustes dambī 30a notika grandiozi ražotnes atvēršanas svētki. Par godu šim notikumam Ventspilī bija ieradušies konditorejas kompānijas Pobeda līdzīpašnieki dzīvesbiedri Olga un Vitālijs Muravjovi. Viņu vecākais dēls Andrejs vada Ventspils filiāli SIA Pobeda Confectionery, kas dibināta teju pirms diviem gadiem.

 

Par kompānijas un visas Krievijas konditorejas nozares vēsturē pirmās ārzemju ražotnes atklāšanu priecājās ne tikai uzņēmēju Muravjovu ģimene, bet arī daudzie viesi, kas pārstāvēja vairākas valstis – Latviju, Krieviju, Vāciju, Zviedriju, Itāliju, no kurienes uz Ventspili tika piegādātas vismodernākās šokolādes ražošanas iekārtas. Viesu vidū bija pilsētas domes, Ventspils brīvostas vadītāji, Ekonomikas ministrijas, Latvijas konditorejas nozares pārstāvji, Krievijas Federācijas vēstnieks Latvijā.

 

dzimst šokolāde

Ģimenes biznesa enerģiskā līdz­īpašniece Olga Muravjova izrādīja klātesošajiem uzņēmumu. Uzreiz jāteic, ka jaunajā ražotnē ļoti liela vērība tiek pievērsta sanitāro normu ievērošanai. Viesiem tika izdalīti sterili halāti, bet speciāla mašīna veikli ieģērba apavus celofānā. Taču arī tas vēl nebija viss. Uz ražošanas cehiem viesi varēja doties tikai pēc tam, kad nomazgāja un nodezinficēja rokas! Iepazīšanās ar ražotni iesākās ar šokolādes gatavošanas pamatkomponentu demonstrēšanu – rīvēts kakao, kuru iegūst kakao pupiņu skaldīšanas rezultātā, un kakao sviests, kas tiek izspiests no sarīvētā kakao. Viesi paši varēja pārliecināties, ka pēc garšas šīs sastāvdaļas nebūt negaršo pēc šokolādes! Kakao pulvera, kakao sviesta un piena uzglabāšanas cehā tāpat kā visā fabrikā valda tīrība, bet jaunie rezervuāri sastāvdaļu uzglabāšanai burtiski žilbina ar savām metāliskajām virsmām. Visas tilpnes ir aprīkotas ar speciāliem filtriem, kas novērš vissīkāko cukura un kakao pulvera daļiņu nokļūšanu gaisā un kakao smaržas parādīšanos šokolādes fabrikas tuvumā. Komponenti var uzglabāties rezervuāros līdz divām nedēļām pie konkrētas temperatūras, kas tiek uzstādīta katram ingredientam atsevišķi.

 

Lai pagatavotu šokolādi, sausie un šķidrie komponenti – cukurs, piens, kakao pulveris un kakao sviests – nonāk maisīšanas stacijā, kur viss tiek sajaukts vajadzīgajās proporcijās. Nākamā tehnoloģiskā operācija, kas netiek izmantota citās konditorejas ražotnēs, – cukura kristālu sasmalcināšana. Olga Muravjova saka, ka, pateicoties šai modernajai tehnoloģijai, var samazināt šokolādes tauku saturu. Dzirnavās sastāvdaļas tiek sasmalcinātas līdz viendabīgai šokolādes masai, bet nākamajā posmā tai tiek piešķirta vajadzīgā garša – no izteikti rūgtas līdz karameles. Pirms desmit gadiem, lai paveiktu šo operāciju, bija vajadzīgas 24 stundas. Ar mūsdienīgu iekārtu Ventspilī šis process norit tikai 5–6 stundas, un pateicoties tam ievērojami palielinās šokolādes ražošanas ātrums. Vācu šokolādes ražošanas līnija ļauj saražot līdz 2,5 tonnām saldās produkcijas stundā!

 

Ventspils fabrika Pobeda Confectionery ir 21. gadsimta uzņēmums un pilnībā atbilst šim statusam. Ar gudro ražošanas mašīnu un tehnoloģisko līniju palīdzību jau gada beigās sāks ražot ne tikai šokolādes tāfelītes, bet arī dažādas konfektes un šokolādes ar pildījumiem, poraino un ar skābekli pildīto šokolādi.

 

Pobedas stiprās puses

Par savas ražotnes know how Muravjova uzskata iekārtu, kas ļauj bez konservantiem uzglabāt šokolādi divreiz ilgāk nekā parasti – nevis 12 mēnešus, bet 18 un pat 24 mēnešus. Tehnoloģijas noslēpums – kristālu audzēšana šokolādē. No kristālu lieluma ir atkarīgs šokolādes derīguma termiņš. Šī pati mašīna ne tikai audzē kristālus šokolādē, bet arī bagātina to ar skābekli, kas padara Ventspils fabrikas produkciju daudz veselīgāku. Ražotnes īpašniece pastāstīja, ka ar skābekli bagātināta šokolāde veicina vielmaiņu un novājēšanu.

 

Kamēr notika ekskursija pa jaunās fabrikas ražošanas cehiem, uz konveijera līnijas bija tapušas pirmās maigās Ventspils šokolādes tāfelītes! Sveicot uzņēmuma kolektīvu ar šo ievērības cienīgo notikumu, pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs novēlēja, lai tā sortimentā noteikti parādītos šokolāde Ventspils. Starp citu, Krievijas kompānijas Pobeda sortimentā ir vairāk nekā 1000 dažādu šokolāžu un konfekšu veidu! Pobedas produkcija tiek eksportēta aptuveni uz 20 pasaules valstīm. No Ventspils šokolādes izstrādājumi tiks sūtīti uz Lietuvu un Igauniju, kur jau ir atvērtas pārdošanas daļas, uz Vāciju, kur drīzumā tiks atvērta tāda pati daļa, kā arī uz ASV, kur jau labi pazīst Pobedas produkciju. Latvijas tirgus arī ir labi pieņēmis Pobedas šokolādi un konfektes, Rīgā jau darbojas pārdošanas daļa, kas novirza saldumus uz tirdzniecības tīkliem, toskait arī Ventspili. Latvijā vispieprasītākā ir košļājamā marmelāde no dabīgajām sulām, norādīja Olga Muravjova.

 

Atklājot jauno ražotni Ventspilī, Olga Muravjova vēlējās izcelt lielisko sadarbību ar vietējo vadību un Ventspils brīvostas pārvaldi, pateicoties kurai Pobeda Confectionery varēja piesaistīt savam projektam ES līdzfinansējumu 2,5 miljonu eiro apmērā. Fabrikas līdzīpašnieks Andrejs Muravjovs savukārt personīgi pateicās mēram Aivaram Lembergam, Ventspils brīvostas pārvaldniekam Imantam Sarmulim un visiem Ventspils brīvostas pārvaldes darbiniekiem par atbalstu.

 

Vitālijs Muravjovs,

konditorejas fabrikas Pobeda prezidents:

 

– Mēs saprotam, ka bizness ir ārpus politikas, tādēļ mūs nebaida nekādi aizspriedumi starpvalstu attiecībās. Turklāt Latvijā un Ventspilī nesaskārāmies ne ar kādiem šķēršļiem, bet saņēmām tikai palīdzību un atbalstu.

 

Andrejs Muravjovs,

Pobeda Confectionery ģenerāldirektors:

 

– Ventspils ražotnē un pārdošanas daļā Rīgā šobrīd nodarbināti 25 cilvēki, divu gadu laikā palielināsim šo skaitu līdz 75 cilvēkiem. Jau esam sākuši ražot visus šokolādes veidus: rūgto, piena, balto, ar pildījumu, bez cukura – ar dabisko aizvietotāju stēviju. Mūsu šokolādes ražošana ir orientēta uz samazinātu cukura daudzumu, kas padara produkciju daudz veselīgāku. Otrajā posmā – jau šogad – sāksim ražot arī konfektes. Fabrikas personāls apmācības izgāja Krievijā, divās mūsu ražotnēs Jegorjevskas pilsētā. Ventspilī dzīvoju mazliet vairāk par gadu un jūtos jau kā ventspilnieks. Šeit ir svaigs gaiss, lieliska jūra, kolosāli un atsaucīgi cilvēki! Daudzi ar mani jau sveicinās.

 

Aivars Lembergs,

Ventspils mērs:

 

–Patīkami apzināties, ka pirms sešpadsmit gadiem pieņemtais Ventspils industrializācijas plāns turpina īstenoties, radot jaunas darba vietas pilsētā un nodrošinot papildu nodokļus pašvaldības budžetā. Mēs ļoti sekojām līdzi šī projekta īstenošanai, cenšoties palīdzēt Krievijas investoriem saņemt Eiropas līdzfinansējumu. Laiks bija ļoti ierobežots, taču mēs paguvām. Pobeda Confectionery ir labs piemērs tam, kā ļoti īsā laikā var iedarbināt nopietnu ražotni. Ļoti svarīgi, ka tas ir pirmais veiksmīgais Krievijas investoru projekts, kas īstenots Ventspilī. Ceram, ka viņu piemēram sekos arī citi Krievijas investori.

 

Igors Udodovs,

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks, Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs:

 

- Pateicoties pašvaldības lielajai ieinteresētībai un atbalstam, jau vairāk nekā 10 gadus viens no Ventspils brīvostas pārvaldes stratēģiskajiem uzdevumiem ir rūpniecības attīstība Ventspilī. Katrs šeit attīstītais projekts mums ir ļoti svarīgs, bet ir īpaši stāsti, un viens no tādiem ir Pobeda Confectionery. Mēs sastapāmies ne vien ar starptautiska līmeņa uzņēmuma ļoti konkrētām vajadzībām biznesa attīstībai, bet arī ar lielu cieņu pret Ventspili un Latviju un ļoti aktīvu iesaisti projekta realizācijā. Mērķtiecīgā biznesa stratēģija, kas iet soli solī ar augstas kvalitātes produktu, mums dod pārliecību par uzņēmēju ilgtermiņa plāniem Ventspilī. Mums ir prieks un gods būt daļai no tiešām laba projekta.

 

Šokolāde veicina laimes izjūtu, tāpēc Ventspils mērs Aivars Lembergs un Muravjovu ģimene tā priecājas par saldās ražotnes atklāšanu.

 

Pobedas ģenerāldirektore Olga Muravjova iepazīstināja viesus ar moderno ražotni.

 

Pirmā šokolāde, kas saražota Ventspilī.

 

Konditorejas fabrika Pobeda:

 

  • darbības sākums – 2000. g.
  • īpašnieki – Muravjovu ģimene
  • Krievijā – divas ražotnes 42 000 m2 platībā, 28 līnijas, 220 t šokolādes dienā
  • 42 pārdošanas filiāles Krievijā
  • eksports uz 20 pasaules valstīm
  • Ventspilī – meitasuzņēmums Pobeda Confectionery
  • dibināts – 2014. gada aprīlī
  • uzsāka produkcijas ražošanu – 2016. gada 17. februārī
  • jauda – 10 000 t šokolādes gadā
  • pārdošanas daļas – Rīgā, Lietuvā, Igaunijā, plānots – Vācijā
  • ieguldītas investīcijas – 10 milj. Eiro
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: