Ventspils brīvostas pārvalde sniedz daudzpusīgu atbalstu vietējiem uzņēmējiem, toskait veicina viņu izglītotības līmeņa paaugstināšanu. Jau trešo gadu ar Ventspils brīvostas pārvaldes, SEB bankas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) atbalstu Ventspilī notiek informatīvi izglītojošo semināru cikls Biznesa rīts. 2015. gadā seminārus apmeklēja 420 cilvēku, no kuriem 65% ir uzņēmumu vadītāji vai vadošie speciālisti.

Konkurentu veiksmes – mūsu ikdiena

Biznesa rīta semināri, kas līdz šim notika katra mēneša pēdējā ceturtdienā, veicina uzņēmēju sadarbību, informācijas apmaiņu, uzņēmēju vidē aktuālu jautājumu apspriešanu. Uz tādām tikšanās reizēm tiek aicināti uzņēmēji ar veiksmes stāstiem, dažādu nozaru speciālisti, finanšu iestāžu darbinieki un citas interesantas personības. Visvairāk tiek apmeklēti tie semināri, kuros tiek apspriestas daudziem uzņēmumiem aktuālas un svarīgas tēmas. Tās ir pārdošana, mārketings, personāla vadība, individuālie un kolektīvie treningi jeb tā saucamie koučingi, mentorings, darbinieku motivēšana, komandas izveide un citas.

 

Viens no pirmajiem Biznesa rīta semināriem bija veltīts stratēģiskajai biznesa plānošanai. Viens no uzņēmējiem, kas dalījās savā pieredzē, bija Andris Vanags, kurš pārstāv celtniecības maisījumu ražo­tāju Sakret. Kompānija Sakret, pa­teicoties stratēģiskajai plānošanai, pratusi saglabāt ražošanu krīzes gados, kad celtniecības tirgus sabruka un daudzi uzņēmumi tika slēgti. «Mēs strādājam tā, lai mūsu konkurentu vājās puses kļūtu par mūsu spēcīgajām. Bet mūsu konkurentu spēcīgās puses būtu mūsu ikdiena,» ar saviem veiksmes panākumiem dalās Andris Vanags.

 

Kā aizsargāt informāciju

Uzņēmēji, toskait uzņēmumu vadītāji, ne vienmēr novērtē, cik svarīgi ir droši uzglabāt un aizsargāt informāciju. Taču nereti no pirmā acu uzmetiena veiksmīga biznesa izgāšanās var būt saistīta tieši ar informācijas noplūdi vai tās bojājumu. Šai tēmai bija veltīts vēl viens Biznesa rīta seminārs. Semināru vadīja uzaicinātie lektori – vadības konsultants Raimonds Rullis un Ventspils Digitālā centra direktors Egons Spalāns. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, riski saistībā ar informācijas drošību kļūst arvien ievērojamāki, seminārā norādīja Rullis. «Vairāk nekā puse visu pasaules uzņēmumu informācijas uzglabāšanai izmanto tā saucamo mākoņu tehnoloģiju. Tas nozīmē, ka visas informācijas uzglabāšanas ierīces nonāk citu personu rokās, kas apdraud informācijas drošību,» uzsvēra Spalāns. Viņa vadītais Digitālais centrs jau vairākus gadus nodarbojas ar šādu problēmu risināšanu, kas ar laiku kļūs arvien aktuālākas.

 

Necildiniet dārgo pulksteni

Interesants un saturīgs izvērtās seminārs, kas bija veltīts lietišķās etiķetes multikulturālajām atšķirībām. Vietējās etiķetes īpatnību nezināšana var novest līdz pikantām situācijām vai var būt pat vesela līguma vērtas, apliecina starptautiskā tulkošanas uzņēmuma Skrivanek Baltic direktore Aiga Veckalne, kurai ir liela pieredze, strādājot visos pasaules reģionos. Kādā no Biznesa rītiem viņa lasīja interesantu lekciju par lietišķo etiķeti dažādās valstīs. Kāpēc arābu pasaulē nedrīkst cildināt dārgu sarunas biedra pulksteni? Tādēļ, ka pēc sarunas viņš būs spiests to uzdāvināt tam, kas ir pateicis labus vārdus par to. Taču arī tam otram vajadzēs uzdāvināt līdzvērtīgu dāvanu. Neveiksmīgi izrunāts vārds, nepareizi saprasts žests var gūt tālejošākas sekas, nekā sākumā varētu šķist. Ja jums Malaizijā pavaicā, vai esat šodien ēdis rīsus, tas nenozīmē, ka sarunbiedrs interesējas par jūsu gastronomiskajām kaislībām. Šis jautājums ir līdzvērtīgs parastajam Kā klājas? Ienākot zviedru biznesa partnera mājā, noteikti ir jānovelk apavi. Un nav jābrīnās, ja Honkongā jūsu darījuma partneris vēlēsies uzzināt, kāda ir jūsu alga vai cik maksā jūsu krekls. Tā semināra dalībnieki atklāja, ka darījumu partneru individuālo īpatnību un to valstu nacionālās paražas, kur viņi plāno attīstīt savu biznesu, pārzināšana noteikti spēlē zināmu lomu veiksmīga biznesa izveidē.

 

Kad pienācis laiks kaut ko mainīt...

Pēdējā laikā lietišķajā ikdienā parādījies modernais vārds koučings. Šajā vārdā tiek dēvēti individuāli vai kolektīvi treningi potenciāla un slēpto spēju atklāšanai un aktivizēšanai. Biznesa rīta dalībniekiem par koučinga organizēšanu stāstīja ventspilniece Vēsma Uzuleņa – konsultante un pasniedzēja ar 15 gadu darba pieredzi. Viņa vadījusi personāla vadības un kvalitātes sistēmu izveidi un ieviešanu vairāk nekā 40 uzņēmumos. Nereti koučinga konsultanti un treneri paši piedzīvojuši situācijas, kad bijuši spiesti vērsties pēc palīdzības pie individuālā treninga speciālistiem, lai kaut ko mainītu savā dzīvē. Ar tādu situāciju saskāries arī personīgās izaugsmes un ģimeņu attiecību eksperts Tālivaldis Vilnis, kurš dalījās ar ventspilniekiem dažās pārmaiņu mākslas metodēs. Par to, ka katrs var ietekmēt savu dzīvi, un par to, kā izveidot pareizu attieksmi pret sevi, apkārtējo pasauli un savu dzīvi, ventspilnieki varēja uzzināt, apmeklējot seminārus no cikla Centrā – cilvēks, kurus vadīja Latvijā pazīstamā lektore un konsultante Ieva Kalve.

 

Biznesa rītu tēmas 2014.–2015. gadā:

 

  • Aktīvā pārdošana
  • Mana projekta plāns un realitātē notiekošais
  • Pārdošanas komandas vadīšana
  • Uzņēmuma biznesa riski un informācijas aizsardzība
  • Multikulturālās atšķirības lietišķajā etiķetē
  • Veiksmīga kontakta dibināšana tikšanās laikā
  • Cilvēka spēka avots
  • Tipiskākās kļūdas pārdošanā
  • Komandas veidošana
  • Sava un uzņēmuma budžeta plānošana
  • Laba laika pārvaldība
  • Jaunākie Google risinājumi biznesam un sociālo mediju tendences
  • LEAN uzņēmuma procesu efektivitātes uzlabošanai
  • Attālināti un droši
  • Dizaina domāšanas kā stratēģiskas pieejas pielietojums uzņēmējdarbībā
  • Kā uzbūvēt Formula 1 cienīgu komandu savā biznesā
  • Interneta mārketinga rīki
  • Godīgās tirdzniecības principi
  • Maza uzņēmuma personāla vadība
  • Koučings kā vadības, domāšanas un rīcības stils
  • Franšīze Jūsu biznesa izaugsmei
  • Panākumu arhitekts jeb mana personīgā atbildība veselīgas komandas veidošanā

 

 

Dzīvesveids vai peļņu nesošs bizness

 

Salvis Roga

 LTRK Ventspils filiāles vadītājs

 

– Var diskutēt, vai radoša nodarbe ir tikai dzīvesveids vai arī peļņu nesošs bizness, vai uzņēmējdarbība ir tikai sadzīves preču ražošana vai tomēr radošu ideju pārdošana. Divās trīs stundās uzņēmēji ieklausās citu veiksmes stāstos, atziņās un uzkrātajās zināšanās, gūstot arī sev kādu ideju vai atbildi uz interesējošu jautājumu. Par apmeklētāju atsaucību Biznesa rītos nevar sūdzēties, ņemot vērā to, ka uzņēmēji ir ļoti aizņemti. Parasti viņiem darbs dzen darbu, tomēr daudzi saprot, cik svarīgi reizēm no ikdienas riteņa izrauties. Atsaucība atkarīga no tēmas, viskuplāk apmeklētie bija pārdošanas semināri. Esmu patīkami pārsteigts, ka arī semināri, kuros tiek stāstīts par radošumu, dizainu, interesē būvuzņēmējus, tirgotājus, tūrisma, banku un citu nozaru pārstāvjus.

 

Šajā gadā pirmais Biznesa rīts plānots martā. Turpinot pagājušajā gadā iesākto, šogad uzņēmējiem tiks piedāvāts katra Biznesa rīta ietvaros apmeklēt un iepazīt kādu Ventspils uzņēmumu. Tēmas un lektori tiks piemeklēti tā, lai tie spētu sniegt gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas. Mūsu mērķis šajā gadā ir padarīt Biznesa rītus apmeklētājiem vēl saistošākus un interesantākus.

 

 

Biznesa rītos aicināts piedalīties ikviens uzņēmējs, kurš vēlas rast atbildi uz sev aktuālu ar biznesu saistītu jautājumu, satikt sadarbības partnerus un domubiedrus vai vienkārši tikties ar cilvēkiem, kuriem ir svarīgi, lai uzņēmējs būtu pārliecināts par šodienu un zinātu, ko darīt rīt.

 

Pieteikties dalībai Biznesa rītā var pa e-pastu: seminari.ventspils@chamber.lv

 

Daži komentāri pēc Biznesa rītu apmeklēšanas

 

Sanita Giptere, SIA MGS Factory izpilddirektore:

– Mēs vienmēr esam aktīvi un iesaistāmies dažādos tematiskos semināros, jo viens dzirdēts vārds tur, otrs citur – un kopā, iespējams, jau sanāk labs atrisinājums kādam mums aktuālam jautājumam. Tāpēc mēs noteikti turpmāk apmeklēsim Biznesa rītus, lai smeltos idejas un padomus no piesaistītajiem speciālistiem un citiem uzņēmējiem.

 

Imants Martinsons, SIA Pauks valdes priekšsēdētājs:

– Viens no pamatmērķiem šeit ir atrast jaunus kontaktus un sadarbības partnerus, kā arī rast atbildes uz mums interesējošiem jautājumiem.

 

Gatis Ginters no LIAA Norvēģijas pārstāvniecības:

– Kopējās ainas ieskicēšana, noderīga informācija, pamatsoļi, kas nepieciešami, lai realizētu projektus, kā arī vienotība uzņēmēju starpā... Esmu priecīgs, ka ierados.

 

Benita Rozevska, SIA Ventspils elektronikas fabrika pārstāve:

Patīkama atmosfēra, diskusijas, labi padomi no pieaicinātiem speciālistiem un pieredzējušiem uzņēmējiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: