Šogad Ventspils brīvostas pārvaldei izdevies veiksmīgi īstenot vienu no pēdējos gados vērienīgākajām investīciju programmām ostas konkurētspējas uzturēšanai. Kopējais apgūto investīciju apjoms sasniedzis 32 miljonus eiro. Šogad tika pabeigti Eiropas Savienības fondu līdzfinansētie projekti ar maksimālu atbalsta līmeni 85%. Šajā gadā apaļas jubilejas svinējuši stividorsabiedrība, Ventspils brīvostas nodibinājums un ekskursiju kuģis.

Atklāts jaunais Elektronikas centrs

Šogad strauji attīstījušās brīvostas industriālās zonas, kas nodrošina pilsētai papildu darbavietas. Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā uzbūvēta Elektronikas centra ēka, bet Kustes dambī 30a – uzņēmēja vajadzībām piemērota ražošanas ēka, kurā nākamā gada sākumā Krievijas uzņēmums Pobeda Confectionary sāks ražot augstas kvalitātes šokolādi un attīstīt mūsu pilsētai pilnīgi jaunu pārtikas rūpniecības nozari. Savukārt Elektronikas centra 99 telpās uzņēmēji jau sākuši ražot augstas tehnoloģijas inovatīvu produkciju klientiem visā pasaulē. Elektronikas centrā strādā Ventspils Elektronikas fabrika, kas ietilpst Hansamatrix uzņēmumu grupā, kā arī uzņēmumi Aspired un Oram Mobile. VATP teritorijā turpinās jaunā Tehnoloģiju centra celtniecība.

 

Pabeigts 5 gadu projekts

Šogad tiek pabeigts grandiozs piecgades Ventspils brīvostas termināļu un industriālo zonu pievedceļu rekonstrukcijas projekts, kas tika aizsākts 2010. gadā. Šogad darbi noritēja 15 objektos, apgūti 11 miljoni eiro! Bet, tā kā pievedceļi un tranzītceļi skar pilsētas ielas, tad ieguvēji no Ventspils brīvostas pārvaldes projektiem ir visi iedzīvotāji, kuri tiek pie ērtām, mūsdienīgām un labiekārtotām ielām. Piecu gadu laikā, pateicoties projektam, sakārtotas un labiekārtotas 40 pilsētas ielas un laukumi! Kopējie izdevumi 5 gadu programmas izpildei bijuši aptuveni 35,9 miljoni eiro, no tiem 30,5 miljoni eiro ir piesaistītais ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

 

Ventspilī salikta pirmā mašīna

Brīvostas industriālajās zonās labi jūtas investori un ražošanas uzņēmumu darbinieki. Viens no spilg­tākajiem piemēriem – Šveices ­koncerna Bucher Industries mei­tas­uzņēmums. Šis gads Ventspils uzņēmumam Bucher Municipal bijis jo īpašs. Un runa nav tikai par nosaukuma maiņu (agrāk uzņēmuma nosaukums bija Bucher Schoerling Baltic). Uzņēmums, kas ražo komunālo mašīnu komponentes, turpināja attīstīties, aizsākot otro gadu desmitu. Šogad tas paplašinājis savas ražošanas platības Ganību ielā 105 vēl par 3000 m2, un tagad tā kopējā platība ir 10 000 m2. Pēc uzņēmuma paplašināšanas uz Ventspili varēja pārcelt daļu ražošanas jaudu no Šveices un uzstādīt jaunas iekārtas. Bet šā gada novembrī no Bucher Municipal konveijera nonāca pirmā ielu tīrāmā mašīna, kas pilnībā sakomplektēta mūsu pilsētā!

 

IT industrijas pirmā desmitgade

Savu pirmo apaļo jubileju nosvinējis nodibinājums Ventspils Augsto tehnoloģiju parks (VATP). Vēl pirms desmit gadiem Kaiju ielā bija redzams purvains lauks, bet tagad šeit ir īsts industriālais parks. Desmit gadu laikā pilsētā izdevies izveidot jaunu informācijas tehnoloģiju (IT) un elektronikas industriju. VATP kļuvis par mājām arī Latvijas kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu klasterim, kas izvirza Ventspili līderpozīcijās kosmosa jomā. Par ambiciozo un oriģinālo ideju īstenošanas vietu kļuvis Kurzemes Democentrs, kas ieguvis zinātnes un tehnoloģiju muzeja statusu. To ap­meklē skolēnu grupas, ģimenes ar bērniem un uzņēmēji no visas Latvijas un ārzemēm. Jaunajā gadā līdz ar democentra jaunās ēkas celtniecības pabeigšanu tas tiks paplašināts un piedāvās jaunus un interesantus eksponātus. Par jaunu ražotņu dzimšanas un tapšanas platformu kļuvis Biznesa inkubators, kas sniedzis atbalstu jau vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumiem.

 

Lai kuģiem būtu droši

Lai ostā droši varētu ienākt kuģi un pietauvoties pie piestātnēm, Ventspils brīvostas pārvalde rūpējas par hidrotehnisko būvju nostiprināšanu. Šogad tika pabeigtas pirmās divas 34. piestātnes rekonstrukcijas kārtas. Pie šīs piestātnes pietauvojas kuģi, kuri ienāk ostā, lai uzņemtu ķīmiskās kravas. Tāpat ir pabeigta Ziemeļu mola viļņlauža atjaunošana. Viļņlauzis pasargā akvatoriju no smilšu sanesumiem un viļņošanās, tā rekonstrukcijas laikā tika izmantota jauna tehnoloģija, kas nodrošina lielāku iekārtu izturību. Hidrobūvju nostiprināšanas darbi ar to vēl nebeidzas. Pilnā sparā notiek grunts stiprināšana pie 2. un 3. piestātnes, sākušies krasta līnijas nostiprināšanas un pilsētas krastmalas septiņu piestātņu atjaunošanas darbi. Kā turpinājums šim projektam būs pilsētas krastmalas labiekārtošana līdz Ostas kapteiņa dienestam.

 

Atzinība pasaules līmenī

Šogad Ventspils brīvosta tikusi pie kārtējās starptautiskās atzinības – britu izdevuma Financial Times žurnāls FDI Intelligence publicējis globālo brīvo ekonomisko zonu pētījumu 2015. gadā. Starp uzvarētājiem minēta arī Ventspils brīvostas ekonomiskā zona, kas saņēmusi trīs speciālas balvas – par darbību globālā mērogā, kā arī par ražošanas ēku un infrastruktūras attīstību. Pasaules līmenī augstu novērtēts Ventspils brīvostas darbs, rekonstruējot un attīstot ostas termināļu un industriālo zonu pievedceļus, piesaistot investīcijas ražošanas attīstībai ostas rūpnieciskajā zonā.

 

Vecās Vintrāfenes jaunā seja

Ostā tagad ir vēl viens mūsdienīgs un sakopts objekts, savukārt ventspilnieki un tūristi ieguvuši jaunu pastaigu un atpūtas vietu. Vecā Ziemas osta jeb Vintrāfene, kā to pieraduši dēvēt vecie jūras vilki, ir rekonstruēta un gatava turpmāk kalpot par Ventspils brīvostas pārvaldes kuģu stāvvietu. Šis projekts paredzēja arī Ziemas ostai piegu­lošās teritorijas labiekārtošanu, ­iz­būvējot veloceliņu, uzstādot ­de­­ko­ra­tīvos elementus, soliņus, apgaismojumu, izbūvējot jaunu automašīnu stāvlaukumu. Pateicoties rekonstrukcijai, pilsētas krastmalas promenādes maršruts tapis garāks – tas stiepjas līdz pat Jūras mehāniskajām darbnīcām.

 

No nulles līdz terminālim

Divdesmit gadus ostā darbojas koksnes un tās pārstrādes produktu pārkraušanas terminālis Ventplac. Atšķirībā no citiem ostas termināļiem tas savu darbību uzsāka no nulles – bez gatavas infrastruktūras un pieredzes. Uzsākot koksnes pārkraušanu purvainā vietā pie vecajām Krimuldas piestātnēm, terminālis pakāpeniski nostiprinājās, iegūstot arvien jaunus klientus, investējot iekārtās un sagatavojot speciālistus. Daudzus gadus Ventplac dalīja teritoriju ar universālo termināli Noord Natie Ventspils Terminal, bet 2014. gada sākumā pārcēlās uz jaunu mūsdienīgu termināli, kuru uzbūvēja Ventspils brīvostas pārvalde. Patlaban tas ir viens no modernākajiem koksnes pārkraušanas kompleksiem Baltijas jūras reģionā.

 

Hercogs Jēkabs – miljonārs!

Kā jubilejas gads 2015. izvērties arī ventspilnieku un pilsētas viesu iemīļotajam ekskursiju kuģītim Hercogs Jēkabs. Šogad tas aizvadīja savu 20. sezonu. Divdesmit gadu garumā Hercogs Jēkabs uzticīgi strādājis visas atpūtas un tūrisma sezonas, kļūstot par miljonāru – pārvadāts vairāk nekā 1 miljons pasažieru! Kuģis būvēts Holandē, un sākumā to izmantojuši kā pārceltuvi starp Ventas labo un kreiso krastu, bet kopš 1995. gada Hercogs Jēkabs vizina pasažierus un tūristus pa Ventspils ostas akvatoriju. Šajā sezonā uz kuģa klāja atpūtušies 49 300 pasažieru – par 250 vairāk nekā pagājušajā gadā. Tas tikai apstiprina, ka Hercoga Jēkaba popularitāte arvien pieaug starp ventspilniekiem un pilsētas viesiem. Šajā sezonā Hercoga Jēkaba kapteiņi bijuši Osvalds Zemels un Raitis Blumbergs.

 

Osta un pilsēta ir nedalāmas

Osta ir vecākā un dinamiskākā pilsētas daļa. Visam, kas notiek ostā, ir saikne ar katra ventspilnieka dzīvi – vai tie ir nodokļu ieņēmumi no ostas nodevām pilsētas budžetā, pilsētas ielu labiekārtošana, vai jaunu darbavietu izveide industriālajās zonās. Pilsētas pašvaldība augstu vērtē ostas ieguldījumu iedzīvotāju labklājības izaugsmē. Šogad Pilsētas balva tika pasniegta Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietniekam Igoram Udodovam – par aktīvu investoru piesaistīšanu, Biznesa inkubatora attīstību un mērķtiecīgu rūpnieciskā sektora pilnveidošanu. Par ieguldījumu darba vides attīstībā un pilsētnieku nodrošināšanā ar darbavietām pilsētas dome apbalvojusi arī dāni Larsu Olesenu – sveču rūpnīcas Diana Sveces īpašnieku un vadītāju –, kurš jau 11 gadus sevi dēvē par ventspilnieku.

 

Šogad ostas termināļu un rūpniecisko zonu pievedceļu sakārtošanas darbi notika 15 pilsētas ielās, bet pavisam piecu gadu laikā, pateicoties īstenotajam projektam, sakārtotas 40 ielas.

 

Uzņēmuma Bucher Municipal un visas pilsētas dzīvē svarīgs notikums – Ventspilī pilnībā sakomplektēta pirmā ielu tīrāmā mašīna, kuru demonstrē viens no uzņēmuma vadītājiem Mikus Brakanskis.

 

Šogad nodots ekspluatācijā Elektronikas centrs, kurā inovatīvu produkciju ražo četri elektronikas nozares uzņēmumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: