Brīvostas čaklais darbarūķis – zemessūcējs Dzelme, kas attīra gan ostas, gan jūras kanālu no smiltīm, nodrošinot nepieciešamo dziļumu kuģu ienākšanai ostā, – gatavojas doties uz dokošanu un remontu Rīgā. Taču vēl pirms tam darāmā daudz. Kad vien laika apstākļi atļauj, kuģa komanda dodas darbā, strādājot pilnu diennakti un lietderīgi izmantojot katru brīdi. Devāmies līdzi raudzīties, kā notiek Dzelmes darbs un dzīve uz kuģa.

Dzelmei darba uzdevumus dod Ventspils brīvostas pārvaldes Kuģošanas atbalsta dienests pēc dziļuma mērījumiem, ko savukārt veic hidrogrāfijas kuģītis Skauts. Dzelme vadās pēc Skauta datiem, dodoties pa pēdām «karstajiem punktiem» (jeb tiem, kur dziļumi ir nepietiekoši) un attīrot jūras vai upes gultni no smilšu sanesumiem. Tāpat zemessūkšanas darbs notiek arī tā dēvētajā Dienvidu kabatā kas atrodas blakus kanālam un visvairāk pakļauta smilšu sanesumiem.

Dzelmes stūres mājā darbu laikā notiek paša kuģa vadība, šoreiz stūrmaņa pienākumus pilda J. Auziņš. Visu darba procesu iespējams pilnībā kontrolēt, to palīdz datorizētā sistēma un neskaitāmie monitori, kuros nolasāma visa aktuālā informācija un mērījumi.

Dzelmes stūres mājā darbu laikā notiek paša kuģa vadība, šoreiz stūrmaņa pienākumus pilda J. Auziņš. Visu darba procesu iespējams pilnībā kontrolēt, to palīdz datorizētā sistēma un neskaitāmie monitori, kuros nolasāma visa aktuālā informācija un mērījumi.

Dzelme darbojas pēc putekļsūcēja principa. Grunts iesūknēšanas caurule atrodas uz kuģa labā borta klāja. Sūknējot pulpu – smilts un ūdens sajaukumu –, caurule ar trosēm tiek nolaista aiz borta ūdenī, un, velkot tās ķepu pa grunti, kravas tilpnē tiek iesūktas smiltis. Cauruli no kuģa stūres mājas vada operators. Šoreiz pie vadības pults – A. Šikovecs. Smiltis nogulsnējas apakšā, bet ūdens paliek virspusē. Turklāt liekais ūdens uzreiz pa speciālu atveri notek atpakaļ jūrā.

Kuģa kapteinis Uldis Jansons stāsta, ka Dzelmei darba nekad netrūkst, jo straumes un vēji jūras kanālu regulāri pienes ar smiltīm, bet Dzelmes uzdevums ir attīrīt gultni no tām līdz tādam dziļumam, kas ļauj Ventspils ostā ienākt kuģiem ar maksimālo Baltijas jūras iegrimi. Arī šobrīd pēc rudens–ziemas vējainās sezonas darba ir daudz.

Zemessūcēja galvenā darba vieta ir jūras kanāls. Tur norit aptuveni 80% no Dzelmes darba. Kapteinis Uldis Jansons stāsta, ka mēneša laikā Dzelme uz smilšu izgāztuvi, kas atrodas jūrā iepretim Staldzenei, izved 70000–100000 kubikmetru smilšu. Krava sākotnēji tiek uzkrāta tilpnē, kas izskatās līdzīga baseinam. To izgāžot, kuģa apakšā atveras slūžas un smiltis atkal noguļas jūras dzelmē.

Līdztekus uz kuģa notiek arī citi darbi, lai kuģis būtu tehniskā kārtībā. Neizpaliek maltītes, kas pagatavotas turpat kuģa virtuvē.

Strādājot diennakti no vietas, savs laiks nepieciešams arī atpūtai kajītē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: