2015. gadā Ventspils brīvostā iecerēts apgūt lielus investīciju apjomus ostas konkurētspējas uzturēšanai. Ventspils brīvostas pārvaldes šā gada budžetā investīciju programma veido 25,6 miljonus eiro, no kuriem līdz pat 11,9 miljonus eiro plānots saņemt kā ES fondu līdzfinansējumu.

Šogad tiks pabeigti Eiropas Savienības līdzfinansētie projekti, kas nodrošināja ostas termināļu un industriālo zonu pievedceļu rekonstrukciju un izbūvi, hidrobūvju izbūvi un pārbūvi, industriālo zonu attīstību. Šī gada pirmajos mēnešos ekspluatācijā nodos jaunas un rekonstruētas hidrobūves, kuru būvniecība tika pabeigta pagājušajā gadā, stāsta Ventspils brīvostas pārvaldes Tehniskās daļas vadītājs Māris Petrovskis. Universālajām kravām paredzētā 12. dziļūdens piestātne tiek nodota ekspluatācijā pakāpeniski. Pagājušā gada novembrī tika nodots kanalizācijas dīķeris, kas ierakts Ventas gultnē dziļāk nekā iepriekšējais. Decembra vidū būvnieki nodeva ekspluatācijā piestātni un kravas laukumus, bet pagājušā mēneša beigās – piebraucamos dzelzceļus. Janvārī atlicis tikai pieņemt gultnes padziļināšanas darbus – un 12. piestātnē varēs pietauvoties pirmie kuģi, stāsta Petrovskis.

 

Pagājušajā gadā tika pabeigti Ziemeļu mola viļņlauža un 34. piestātnes rekonstrukcijas būvdarbi, drīzumā valsts komisija pieņems ekspluatācijā arī šos objektus. Turpinās Ventspils brīvostas flotes piestātnes jeb tā sauktās Ziemas ostas rekonstrukcija. Pavasarī Ventspils brīvostas pārvaldes kuģu stāvvieta būs pilnībā renovēta – atjaunos un stiprinās piestātnes elementus, bet līdzās tiks labiekārtota teritorija un izveidota vēl viena atpūtas vieta, kas šajā projektā visvairāk varētu piesaistīt ventspilniekus un pilsētas viesus. Turpat ierīkos arī ērtu autostāvvietu.

 

Turpinot rūpēties par hidrotehnisko būvju drošību arī nākamgad, paredzēts nodrošināt grunts stabilitāti aiz 2. un 3. piestātnes. Šā gada augustā tiks pabeigts vērienīgais ostas termināļu un industriālo zonu pievedceļu izbūves un rekonstrukcijas projekts. Iestājoties pavasarim, turpināsies Celtnieku ielas un Kustes dambja rekonstrukcijas darbi, kur atlicis vien ieklāt ceļa seguma virsējo kārtu. Šogad tiks izveidoti jauni pievedceļi Fabrikas ielā 12 – pie Robežsardzes bāzes, tiks savienota Dzelzceļnieku iela un Kustes dambis; rekonstruēs Inženieru ielas posmus – no Dzeņu ielas līdz Katoļu ielai un no Kuldīgas ielas līdz Pļavas ielai; turpināsies Lielā prospekta rekonstrukcija posmā no Lāčplēša ielas līdz Brīvības ielai, kā arī tiks rekonstruēti vēl divi prospekta posmi – no Poruka ielas līdz Saules ielai un no Aleksandra ielas līdz Kuldīgas ielai. Tiks rekonstruēts Kroņa ielas posms no Vasarnīcu ielas līdz Loču ielai un Brīvības iela no Latgales ielas līdz Lielajam prospektam. Plānots izbūvēt servitūtu Rūpniecības ielā – pie nekustamā īpašuma objekta nr. 24.

 

2015. gadam pieņemtā Ventspils brīvostas investīciju programma nodrošina turpmāku brīvostas industriālo zonu attīstību, kas savukārt radīs pilsētai jaunas darba vietas. Šogad turpinās un jau pavasarī pabeigs divu ražošanas ēku būvniecību Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā – Elektronikas centru un Tehnoloģiju centru. Rūpniecisko korpusu nākamie nomnieki ar lielu nepacietību gaida būvdarbu pabeigšanu, lai varētu uzsākt jaunu vai paplašināt jau esošo ražošanu.

 

Šogad Ventspils brīvostas pārvalde iecerējusi atjaunot un pabeigt ražošanas ēkas Kustes dambī 30a būvniecību. Jaunā rūpnieciskā ēka tiks iznomāta Krievijas kompānijai Pobeda, kas atvērs šeit šokolādes izstrādājumu ražotni. Jau esošo ražotņu vajadzībām Ganību ielas un Mičurina ielas industriālajos rajonos tiks radītas papildu elektroapgādes jaudas.

 

Ventspils brīvostas pārvaldes investīciju politika nodrošina trīs pamatprioritāšu ievērošanu – pašreizējo kravu plūsmu saglabāšanu, jaunu kravu piesaistīšanu un industriālo zonu attīstīšanu ar labvēlīgiem nosacījumiem jaunu darba vietu izveidei ventspilniekiem, stāsta Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: