Aizejošais gads Ventspils ostas vēsturē ierakstījis vairākas jaunas lapaspuses, taču dažus no ostas infrastruktūras objektiem atstājis tikai cilvēku atmiņā. Atmiņas un ostas vēstures fakti šogad tika apkopoti skaistā grāmatā, bet pirmo nozīmīgo pastāvēšanas jubileju svinēja vairāki ostas industriālās zonas uzņēmumi. Piedāvājam ieskatu ostas dzīves gada apkopojumā.

Sauskravu terminālis sāk darbu

Pašā gada sākumā ekspluatācijā tika nodota viena no pēdējo gadu nozīmīgākajām ostas infrastruktūras būvēm – sauskravu terminālis. 19. februārī tajā piestāja pirmais kuģis. Kopš brīža, kadjaunā termināļa nomnieks SIA Ventplac sāka tajā darbu, Ventas kreisais krasts kļuvis par aktīvu zonu Ventspils ostā un paceļamais tilts savus vārtus kuģiem ver regulāri. Jāpiebilst, ka terminālī realizētas vairākas lietas, kas ir jaunums Latvijas ostās – piemēram, zemūdens stacija, no kuras var pieslēgties ūdensvadam un elektrībai. Izbūvēti jauni sliežu ceļi, lai koksni no vagoniem varētu iekraukt tieši kuģī. Upes gultne piestātnē padziļināta līdz 9 metriem, izbūvēts kravu laukums 5 ha platībā un 300 metrus gara piestātne.

 

Muliņš demontēts

Ostā noslēdzies vēl viens unikāls projekts. Pēc divu gadu ilga darba pabeigta ar naftas produktiem piesārņotā 1. naftas muliņa demontāža. Līdz ar to ostā atrisināti divi svarīgi jautājumi vienlaikus – likvidēts nopietns ostas naftas piesārņojuma avots, kā arī atbrīvota vieta slēgtā akmeņogļu pārkraušanas termināļa attīstībai. Projekta laikā kopumā tika attīrīti vairāk nekā 32 000 kubikmetru ar naftas produktiem piesārņotas grunts, kas ir lielākais līdz šim Latvijā attīrītais apjoms.

 

Tehnoloģiju nozare aug

Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, piesaistot Eiropas fondu finansējumu, sākta divu jaunu ražošanas ēku būvniecība, kuras ostas pārvalde tālāk iznomās uzņēmumiem. Elektronikas centru apdzīvos Ventspils elektronikas fabrika, kura paplašinās savu darbību Ventspilī. Arī Tehnoloģiju centram jau ir pirmais potenciālais nomnieks – vācu uzņēmums, kas ražo siltumapgādes sistēmas.

 

Ostas stāsti grāmatā

Par godu ostas 750 gadiem Ventspils brīvostas pārvalde sadarbībā ar Latvijas vēsturniekiem un tautā iemīļoto publicistu Ēriku Hānbergu apkopojusi ostas vēsturi no tās vissenākajiem laikiem līdz pat mūsdienām. Tajā vēstures fakti mijas ar stāstiem no dzīves. Ieskatu grāmatā nākamā gada garumā piedāvāsim arī Brīvostas ziņu lapaspusēs.

 

Jauna elpa

Sākts darbs pie pagājušā gadsimta 70. gados celto hidrotehnisko būvju atjaunošanas. Uz Ziemeļu mola tiks pārbaudīti visi un atjaunoti bojātie tetrapodi. Lai saglabātu kuģošanas drošību, šis darbs tiek veikts pakāpeniski, tiek nostiprināti arī mola pamati un tehnoloģiskie tiltiņi. Tāpat šogad turpinājās 34. piestātnes remonts, to amonjaka pārkraušanai izmanto SIA Ventamonjaks serviss. Sākti rekonstrukcijas darbi arī vecajā Ziemas ostā, kur šobrīd bāzējas brīvostas flotes kuģi. Turklāt tai līdzās Krišjāņa Valdemāra ielā – piestātnes piegulošajā teritorijā – tiks izbūvēts skaists skvērs.

 

Pirmā desmitgade

Vairāki brīvostas industriālās zonas uzņēmumi šogad atzīmēja pirmo nozīmīgo jubileju – 10 gadus. Šveices koncerna uzņēmums Bucher Schoerling Baltic to svinēja, noslēdzot kārtējo paplašināšanās posmu – uzbūvēta jauna ražošanas piebūve 800 kvadrātmetru platībā. Savukārt dāņu uzņēmums DianaSveces savu jubilejas gadu iezīmēja ar jaunām, modernām ražošanas iekārtām un plānu būvēt plašākas noliktavas telpas, lai operatīvi varētu reaģēt uz aizvien pieaugušo pieprasījumu pēc Ventspils svecēm.

 

Izbūvē ielas

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, izbūvēti jauni un rekonstruēti jau esošie ostas pievedceļi. Turklāt šī gada septembrī ceļu rekonstrukcijai no Eiropas fondu līdzekļiem saņemti vēl papildu 7,12 miljoni eiro. Tas dos iespēju rekonstruēt vēl vairākus nozīmīgus posmus, kas ir ieguvums ne vien ostas zonai, bet ko novērtē ikviens pilsētas iedzīvotājs. Šogad viens no nozīmīgākajiem rekonstruētajiem posmiem bija ilgi gaidītais Kustes dambja, kā arī Celtnieku ielas remonts, kas noslēgsies nākamajā gadā.

 

Uzņēmumi attīstās

Vairāki Ventspils brīvostas uzņēmumi plāno attīstību un palielina jaudu, saņemot finansējumu no ES fondu Augstas pievienotās vērtības programmas. Starp tiem ir gan ostas termināļi, gan ražošanas uzņēmumi. Kārtējo paplašināšanos iecerējis uzņēmums Malmar Sheet Metal, Ventspils elektronikas fabrika, Buc­her Schoerling Baltic, Diana Sveces, kā arī termināļi – «Ventspils nafta» termināls un Baltic Juice Terminal.

 

Ventamonjakam jauni īpašnieki

Līdz ar Ventamonjaka iegādi Ventspils ostā ienācis globāls spēlētājs pasaules minerālmēslu tirgū un lielākais amonjaka ražotājs un eksportētājs Krievijā – Uralhim. Uzņēmums Ventspils ostā ienācis, meklējot izdevīgāko amonjaka transportēšanas ceļu, tādēļ loģiska bijusi 55% Vent­amonjaka kapitāldaļu iegāde.

 

Cerība uz šokolādi

Par saviem plāniem sākt darbību Ventspils ostas industriālajā zonā šogad paziņoja viens no lielākajiem Krievijas šokolādes ražotājiem Pobeda Confectionary. Ja viss notiks pēc plāna, jau nākamgad ražotne sāks darbu, radot pilsētā jaunas darba vietas un eksportējot savus izstrādājumus uz Eiropas tirgiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: