Vairāki Ventspils brīvostas speciālās ekonomikas zonas ražošanas uzņēmumi plāno attīstību un palielina jaudu. Aizvien izaugsmi piedzīvo metālapstrādes un mašīnbūves nozare Ventspilī. Kārtējo paplašināšanos iecerējis uzņēmums Malmar Sheet Metal.

Augsne attīstībai sagatavota

Ražošana Ventspilī attīstās ne vien, pateicoties jaunu ražotņu izveidei,, bet arī paplašinoties jau esošajām veiksmīgi strādājošajām ražotnēm. Šobrīd Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā top divas jaunas tehnoloģiju ēkas. Vienā no tām tiek plānota elektronikas nozares attīstība Ventspilī. Ventspils elektronikas fabrika (VEF) izteikusi vēlmi nomāt platību vienā no topošajām ēkām. To VEF iecerējusi apgūt nākamo divu gadu laikā, tādējādi palielinot arī uzņēmumā strādājošo darbinieku skaitu. Ieceri palielināt ražošanas jaudu atklājusi arī SIA Diana Sveces. Uzņēmuma nākotnes plānos ietilpst jaunas noliktavu ēkas būvniecība, kā arī investīcijas iekārtās. Jau ticis rakstīts par uzņēmumu Bucher Schoerling Baltic, kas veicis kārtējās investīcijas un paplašinājis ražošanu ar jaunu piebūvi. Investīcijas veiktas, jo līdz ar vērienīgu līgumu par komunālo ielu tīrāmo mašīnu piegādi Maskavai audzis ražošanas apjoms, līdz ar to arī darbinieku skaits. No šā gada februāra līdz jūnijam strādājošo skaits uzņēmumā palielinājies no 180 līdz 246 cilvēkiem. Arī Ventspils metināšanas rūpnīca palielina darbinieku skaitu, jo pieaug pasūtījumu apjoms.

 

Jaudu kāpinās arī Malmar

Kārtējo paplašināšanos plāno veikt arī uzņēmums Malmar Sheet Metal. Beļģu izveidotais Ventspils brīvostas industriālās zonas uzņēmums ieguvis jaunus klientus un iespēju saņemt vairāk pasūtījumus no pasaules mašīnbūves grandiem. Līdz ar to no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētās Eiropas struktūrfondu Augstas pievienotās vērtības investīciju programmas uzņēmums piesaistījis finansējumu, lai investētu jaunās iekārtās un palielinātu ražošanas jaudu. Tuvākajā nākotnē netiek izslēgta arī iespēja paplašināt esošo ražošanas ēku. Taču jau šobrīd, lai palielinātu ražošanas jaudu, uzņēmums iegādājies jaunu metāla lokšņu lāzergriešanas iekārtu, kas darbosies līdztekus jau četrām strādājošajām Malmar lāzeriekārtām. Tāpat iegādātas divas elektriskās lokšņu liekšanas iekārtas, viena hidrauliskā lokšņu liekšanas iekārta un viena jauna frēzēšanas iekārta.

 

Paplašināšanos būtiski veikt, jo Malmar no mātesuzņēmuma Beļģijā ražošanu pilnībā pārcēlis uz Ventspili. Beļģijas pilsētā Gentē, no kurienes uzņēmuma īpašnieks Dorsāns de Bišērs pamazām sāka pārorientēt smago automašīnu detaļu ražošanu uz Ventspili, palicis vien loģistikas centrs un atsevišķu detaļu montāžas darbagaldi. Ventspils rūpnīcā detaļas top tādiem mašīnbūves grandiem kā Volvo/Renault Group. Tāpat starp Malmar lielākajiem pasūtītājiem minami arī Caterpillar, Atlas Copco, CargoTec. Ventspils ražotne savu darbības gadu laikā iekarojusi klientu uzticību, tādēļ pavērušās iespējas ražot vēl plašāku detaļu klāstu nekā līdz šim, atklāj uzņēmuma pārstāve Elga Vīgrieze. Tieši tādēļ piesaistīts finansējums 1,5 miljonu eiro apjomā ražošanas attīstībai.

 

Efektivitāte atmaksājas

Vīgrieze neslēpj, ka jaunā – Austrumeiropas reģionā modernākā metāla krāsošanas līnija, kas tika atklāta 2012. gadā, aizvien tiek apgūta. Pagaidām pieredze vēl jāuzkrāj, lai sasniegtu tādu efektivitātes un jaudas līmeni, kādu modernais krāsošanas cehs spēj nodrošināt. Tāpat Vīgrieze stāsta, ka uzņēmuma attīstībā būtisks punkts ir arī profesionāli, motivēti darbinieki. Neskatoties uz to, ka SIA Malmar Sheet Metal ir viens no uzņēmumiem, kas iesaistījies duālās profesionālās izglītības programmā, ko pilotprojekta veidā īsteno Ventspils Tehnikums, un tāpat ir uzņēmums, kas ir atsaucīgs jaunajiem praktikantiem, tas saskaras ar profesionālu darbinieku trūkumu. Ja sākotnēji uzņēmums darbā ņēma, piemēram, metinātājus ar augsta līmeņa prasmēm un apmācīja tikai uzņēmuma specifikā, tad šobrīd tiek apsvērta iespēja pašiem veikt apmācības ciklu uzņēmumā. Šobrīd uzņēmumā strādā 105 darbinieki, bet paplašinoties darbinieku skaits varētu pieaugt līdz 120, atklāj uzņēmuma pārstāve.

 

Malmar Sheet Metal darbību Ventspilī sāka 2006. gadā, ražojot detaļas automašīnu šasijām no lokšņu metāla. Šobrīd sērijveida ražošanā esošo metāla detaļu veidu skaits uzņēmumā sasniedzis jau 1500, bet apgrozījums pieaudzis līdz 9 692 263 eiro 2013. gadā. Modernajā automātiskajā krāsošanas līnijā, kas izveidota Malmar ražotnē, līdz sīkumam padomāts gan par vides un cilvēku veselības drošību, gan par to, lai ķīmiskais materiāls, kas tiek izmantots metāla virsmas priekšapstrādē, paliktu tikai uz detaļām, nevis gaisā, ūdenī vai zemē. Uzņēmumā Malmar Sheet Metal darbs rit trijās maiņās divdesmit četras stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: