Ventspils ostas termināļu kravu apgrozījuma prognoze arī šogad, tāpat kā pērn, ir ļoti piesardzīga. Ja pērn ostā tika pārkrauti 28,8 miljoni tonnu kravu, tad šogad 28 miljoni tonnu jau būtu labs rezultāts, šodien preses konferencē atzina Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

2012. gadā Ventspils ostas termināļi pērn kopumā pārkrāvuši 30,4 miljonus tonnu kravu, bet prognozes pagājušajam gadam jau gada sākumā bija ļoti pieticīgas, un tās ir izdevies pārsniegt. Pēc Lemberga teiktā, tas tikai apliecina, ka, piesardzīgi un pat pieticīgi plānojot pagājušā gada apgrozījumu un budžetu, ostas vadība ir rīkojusies pareizi. Kravu apgrozījums pērn ir samazinājies arī citās kaimiņu ostās, un lielu kravu apjomu ir pārņēmusi Ustjlugas osta Krievijā, piebilda Lembergs.

"Protams, ka Latvijas ostu darbība šajā gadā ir būtiski apgrūtināta, jo ieviestais ostu nodoklis padara Latvijas ostas mazāk konkurētspējīgas, salīdzinot ar kaimiņu konkurentu ostām Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā un Somijā," norādīja Lembergs.

Arī šim gadam Ventspils ostas termināļu kravu apgrozījuma prognoze ir ļoti piesardzīga. Galvenie kravu veidotāji atrodas Krievijā un Baltkrievijā, kur ekonomikā pašlaik nevarot prognozēt strauju izrāvienu un attīstības tempu. Krievijā šie ekonomiskie rādītāji, lai arī nav zemi, bet nav arī ļoti augsti, norādīja Lembergs. "Līdz ar to kravu bāze attīstīsies lēnāk. Vienlaicīgi arī Ustjlugas ostas kapacitāte šobrīd vēl ne tuvu nav izsmelta, līdz ar to skaidrs, ka Krievija savas kravas pēc iespējas pārorientēs uz savām ostām. Tāpēc mēs orientējamies uz tiem 28 miljoniem tonnu - mazāk nekā pagājušā gada fakts," norādīja Lembergs.

"Faktiski naudas plūsmā mēs orientējamies uz vēl zemākiem cipariem. Protams, lielu robu budžetā iesit tas, ka viens miljons latu tagad jāatdod valstij, pie tam tēriņiem, kam nav nekāda sakara ar ostu, ar ostas infrastruktūru. Es domāju, ka, ja būs 28 miljoni tonnu 2014. gadā, tas būs labs rezultāts, nevis slikts," Ventspils ostas rezultātus šim gadam prognozēja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: