Ventspils brīvostas pārvalde ir viens no nozīmīgākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem mūsu pilsētā, kas nodrošina būtisku ieguldījumu valsts un pašvaldības budžetā nodokļu izteiksmē.

Ventspils brīvostas pārvalde ar darbu nodrošina aptuveni 250 cilvēku, kas strādā dažādās pārvaldes struktūrās. Tāpat kā jebkurš uzņēmums vai iestāde, Ventspils brīvostas pārvalde maksā visus nodokļus saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. 2012. gadā Ventspils brīvostas pārvalde valsts un pilsētas pašvaldības budžetā nomaksāja aptuveni 3,4 miljonus latu. Toskait pašvaldības budžetā tā pārskaitīja 1,7 miljonus latu iedzīvotāju ienākuma nodokļa, īpašuma nodokļa un dabas resursu nodokļa veidā. Pērn Ventspils brīvostas pārvalde valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā pārskaitīja vairāk nekā 1 miljonu latu, iedzīvotāju ienākuma nodoklis veidoja 620 tūkstošus latu, pievienotās vērtības nodoklis bija 600 tūkstoši latu, nekustamā īpašuma nodoklis – 140 tūkstoši latu, ostas nodevas, kas nomaksātas pilsētas pašvaldības budžetā, – aptuveni 1 miljons latu, uzsver Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

 

Ventspils brīvostas pārvalde ir sarežģīts un precīzi strādājošs mehānisms, kas sastāv no dažādiem dienestiem, nodaļām un grupām. Ventspils brīvostas pārvaldes struktūrā ietilpst Dokumentu pārvaldības nodaļa un sekretariāts, Vides aizsardzības nodaļa, kurā ietilpst naftas atkritumu savācējkuģu grupa un piesārņoto ūdeņu savācējkuģu grupa, Īpašuma apsaimniekošanas nodaļa, Tehniskā nodaļa, Kuģu tauvotāju grupa, Juridiskā nodaļa, Finanšu un budžeta plānošanas nodaļa, Grāmatvedības nodaļa, Mārketinga un attīstības nodaļa, Kuģošanas atbalsta dienests (kurā savukārt ietilpst aprīkojuma uzturēšanas grupa, mērīšanas grupa, zemessmēlējs Dzelme, hidrogrāfijas kuģi Kapteinis Orle un Skauts), Ostas kapteiņa dienests, kas ietver sevī ostas kontroles dienestu, kuģu satiksmes dienestu, loču dienestu un loču kuģu grupu, kā arī ūdenslīdēju kuģis Neptūns un peldošais celtnis. Ventspils brīvostas pārvalde tāpat uzrauga un apkalpo trīs bākas un daudz citu navigācijas iekārtu un objektu, hidroiekārtas, kas kalpo ne tikai kuģu pietauvošanai ostā, bet arī to aizsardzībai. Patlaban ostā ir aptuveni 50 piestātņu, kuru kopējais garums sasniedz 11 kilometrus.

 

Ikviens no iepriekšminētajiem dienestiem, nodaļām un grupām pilda savas specifiskās funkcijas un uzdevumus, bet visi kopā tie nodrošina ostas sarežģītā mehānisma funkcionēšanu – ir atbildīgi par kuģu kustības drošību, nodrošinot apstākļus drošai kuģošanai; rūpējas par ostas un industriālo zonu infrastruktūras izveidi un attīstību, radot vislabākos nosacījumus termināļu un rūpniecisko ražotņu darbam; strādā, lai piesaistītu jaunus investorus Ventspils ostā un izveidotu pievilcīgu mūsu ostas tēlu pasaulē. Gan ārvalstu, gan Latvijas eksperti vairākkārt augstu novērtējuši Ventspils brīvostas darbu un tās stratēģisko virzību.

 

Ventspils brīvostas pārvaldes pārskaitītie nodokļi 2012. gadā

  • Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – vairāk nekā 1 miljons latu
  • Iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 620 tūkstoši latu
  • Pievienotās vērtības nodoklis – 600 tūkstoši latu
  • Nekustamā īpašuma nodoklis – 140 tūkstoši latu
  • Ostas nodevas pilsētas budžetā – vairāk nekā 1 miljons latu
  • Pavisam – aptuveni 3,4 miljoni latu
  • Toskait pašvaldības budžetā – 1,7 miljoni latu

Ostas artava pilsētas budžetā ir nozīmīga

Aivars Lembergs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs

– Plašsaziņas līdzekļos man uzdeva jautājumu: kāpēc ostas nemaksā nodokļus? Tas ir pilnīgi aplams priekšstats! Ventspils osta sastāv no vairākām daļām. Tā ir Ventspils brīvostas pārvalde, kā arī termināļi un ražošanas uzņēmumi un citas sabiedrības, kas darbojas brīvostas teritorijā. Katra no šīm Ventspils ostas daļām nodrošina savu būtisku ieguldījumu kā pilsētas, tā arī valsts budžeta ieņēmumu daļā. Ja paraugās kopumā uz visiem pašvaldības budžeta ieņēmumiem, tad pērn 30% no tiem jeb absolūtajā izteiksmē 5,7 miljonus latu pārskaitīja kapitālsabiedrības, kas darbojas Ventspils brīvostas teritorijā. Tās maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, dabas resursu nodokli. Ventspils brīvostas pārvalde tāpat ir ievērojams nodokļu maksātājs, kas maksā pilsētas kasē iedzīvotāju ienākuma nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, nodokli par zemes izmantošanu, turklāt 10% ostas nodevu arī nonāk pašvaldības budžetā. Ja saliek kopā Ventspils brīvostas pārvaldi un kapitālsabiedrības, kas darbojas brīvostas teritorijā, tad to kopējais ieguldījums pašvaldības budžetā nodokļu izteiksmē veido 40%. Tas ir ļoti nozīmīgs ieguldījums un būtisks elements pilsētas tautsaimniecības attīstībā. Turklāt, ja nedarbojas brīvostas, tad nedarbojas arī dzelzceļš, lielākā daļa starptautisko autopārvadātāju, pārstrādes rūpnīcu – jo tie nodrošina prāmju līniju un to apkalpojošo termināļu darbu; nestrādā ekspeditori, aģenti un visas citas kompānijas, kas apkalpo kuģus un kravas un pastāv tikai tādēļ, ka ir brīvostas un to pārvaldes. Tāpēc apgalvot, ka ostas nemaksā nodokļus, ir absolūti aplami un nepareizi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: