Ventspils mēram Aivaram Lembergam pasniegts Svētā svētmocekļa Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa (Pommera) ordenis.

Ordenis Lembergam piešķirts par sniegto atbalstu Ventspils pareizticīgo baznīcas restaurācijai. Lembergs darbojas baznīcas pilnvaroto padomē, kas rūpējas par svētnīcas atjaunošanu. Ventspils pareizticīgo baznīcas restaurācijai pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu 35 000 eiro apmērā arhitektūras pieminekļa uzturēšanai.

Ventspils pareizticīgo baznīcā, kas šogad svin savu 115.gadadienu, noslēdzies kārtējais restaurācijas darbu posms. Visi rekonstrukcijas darbi tiek veikti ar metropolīta Aleksandra svētību.

Baznīcas ordenis Lembergam tika piešķirts 25.septembrī Ventspils pareizticīgo baznīcā, kur par godu Svētītājam Nikolajam Brīnumdarītājam notika Dievišķā liturģija, kuru vadīja Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs.

FOTO

Lasi vēl

Komentāri (45)

  • 0
    norge 26.09.2016, 12:11:59

    saprastu ja vins personigi butu ziedojis , tad jau vajadzeja pilsetai dot ordeni nevis brinumdaritajam moceklim

  • -1
    Ventiņheiteris 26.09.2016, 12:18:45

    Vergpils varēs papildināt pilsētas suvenīru klājienu ar jaunā svētmocekļa pribambasiem. Un vajadzētu izbūvēt pāris labiekārtotas vietas (piesaistot ES finansējumu), kur svecīti nolikt par godu svētajam.

  • 0
    Ragnar 26.09.2016, 14:17:07

    1.aprīlis vai?

  • 0
    Latvija pāri visām! 26.09.2016, 14:31:49

    Pravoslavi varai pielīst māk:)

  • -1
    norge 26.09.2016, 16:08:41

    nu jau vairs pa huti var nesaukt vinu , tagat tikai Brīnumdarītājs svētmoceklis

  • 0
    cits 26.09.2016, 16:50:54

    ...un šo jauno titulu vienmēr lietot,viņu pieminot,kā presē un citos plašsaziņas līdzekļos,tā arī oficiālos dokumentos un privātās sarunās!
    Tā tam būs būt.

  • -1
    Zobu Feja 26.09.2016, 20:05:54

    Kā baznīcas svētmocekļa ordeņa kavalieris Lembergs rūpējās par baznīcas apkarošanu

    Par godu Svētā svētmocekļa Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa (Pommera) ordeņa pasniegšanai Ventspils domes deputātam Aivaram Lembergam Pietiek šodien publicē saistošu dokumentu, kas datējams ar 35 gadus senu vēsturi, - 1981. gada nogalē tapušu Latvijas Kompartijas Ventspils pilsētas komitejas propagandas un aģitācijas nodaļas vadītāja Aivara Lemberga pasākumu plānu tās pašas ticības un baznīcas apkarošanai, no kā viņš tagad saņēmis svētmocekļa ordeni.

    „Slepeni

    Pasākumu plāns Latvijas Kompartijas CK biroja 1981. gada 3. novembra lēmuma Par ateistiskās audzināšanas pastiprināšanu izpildei.

    1. Izanalizēt ateistiskā darba stāvokli un efektivitāti katrā darba kolektīvā, mācību iestādē, pēc dzīves vietas. Izstrādāt konkrētus pasākumus iedzīvotāju, īpaši sieviešu, bērnu un jauniešu ateistiskās audzināšanas pastiprināšanai.

    2. Partijas sanāksmēs, partijas biroju sēdēs periodiski uzklausīt atsevišķu komunistu atskaites par PSKP Statūtu prasību izpildi – izlēmīgi cīnīties ar reliģiskajiem aizspriedumiem.

    3. Aktivizēt aģitatoru–ateistu līdzdalību darbaļaužu ateistiskajā audzināšanā, īpašu uzmanību pievēršot individuālajam darbam. Zinātniskā ateisma ideju propagandai plašāk piesaistīt lektorus un propagandistus.

    4. Partijas pirmorganizācijām paaugstināt amatpersonu atbildību par taisnīgu un iejūtīgu attieksmi pret pilsoņu ikdienas vajadzībām un prasībām, vēstuļu un mutisku lūgumu rūpīgu izskatīšanu, izrādīt rūpes par personisku problēmu māktiem cilvēkiem ar noslieci uz reliģiozitāti.

    5. Kadru ateistiskajai sagatavošanai aktīvāk izmantot partijas un komjaunatnes mācību sistēmu.

    6. Veicot partijas, arodbiedrību un komjaunatnes aktīva, saimniecisko kadru mācības, iekļaut aktuālu ateistiskās audzināšanas problēmu izpēti.

    7. Noteikt un veikt nepieciešamos pasākumus, lai tālāk pilnveidotu un aktīvāk ieviestu padomju pilsoniskos rituālus, galveno uzmanību vēršot uz veicamo pasākumu kvalitāti un emocionalitāti. Pilsētas bērnības svētku, pilngadības svētku un citu organizēšanā panākt aktīvu Latvijas ĻKJS pilsētas komitejas līdzdalību. Pilnveidot darbu, organizējot svinīgos apstākļos sudraba un zelta kāzas.

    8. Darba kolektīvos pastāvīgi pievērst uzmanību un atbalstīt kolektīva locekļiem viņu personiskās dzīves svarīgos notikumos (kāzās, bērēs, bērnu dzimšanā u.c.).

    9. Darba kolektīvos, mācību iestādēs izanalizēt kolektīva darba un pilsonisko tradīciju ieviešanas un attīstīšanas darba stāvokli. Ar kultūras un apgaismības iestāžu palīdzību ik gadu organizēt darba kolektīva profesijas dienu.

    10. Turpināt darbu, lai nodrošinātu konstitucionālā apziņas brīvības principa nelokāmu ievērošanu, dažādu administrēšanas formu iznīdēšanu. Pieprasīt pastāvošās reliģisko kultu likumdošanas ievērošanu.

    11. Kultūras un apgaismības iestādēm līdz 1982. gada jūnijam izstrādāt pasākumus, lai efektīvāk izmantotu kultūras namus, klubus, bibliotēkas, muzejus, ekskursiju–tūrisma darba iespējas ateisma propagandā. Nodrošināt tautas teātra, ansambļu, koru un citu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu repertuāros, koncertu programmās ateistiskas ievirzes darbus.

    12. Plašāk piesaistīt ārstus, medicīnas darbiniekus medicīniski bioloģisko, dabaszinātnisko un ateistisko zināšanu propagandas ateistiskajai audzināšanai. Veikt sistemātisku darbu ar māņticību. Medicīnas partijas pirmorganizācijām izveidot lektoru–ateistu grupu.

    13. Izpētīt esošo ateistu padomju sastāvu un darbu un izskatīt iespēju radīt šādas padomes uz vietām. Partijas pirmorganizācijās, kur nav ateistu padomju, izpētīt ateistiskā darba organizatoru darbu un ienest nepieciešamās korekcijas.

    14. Turpināt darbu, lai regulāri apmācītu ateistiskās audzināšanas organizatorus, aģitatorus–ateistus, lektorus un politinformatorus, kuri uzstājas zinātniskā ateisma jautājumos.

    15. Sistemātiski apgaismot ateistiskās audzināšanas praksi, turpināt meklēt piemērotas formas idejiskai un emocionālai ietekmei uz cilvēkiem. Avīzes Padomju Venta lappusēs publicēt aktuālus rakstus par zinātniskā pasaules uzskata formēšanās problēmām, par pozitīvu ateistiskās audzināšanas praksi pilsētas uzņēmumos, organizācijās.

    16. Latvijas ĻKJS Ventspils PK izstrādāt pasākumu plānu komjaunatnes organizāciju lomas palielināšanai jaunatnes ateistiskajā audzināšanā.

    17. Izpētīt un izskatīt partijas pilsētas komitejā ateistiskās audzināšanas stāvokli pilsētas mācību iestādēs.

    Latvijas Kompartijas Ventspils PK propagandas un aģitācijas nodaļas vadītājs A. Lembergs.”

  • 0
    No malas 26.09.2016, 20:26:24

    "Svētais moceklis"šo var mēģināt apstrīdēt-nav minēts personas kods!
    Tas nu tā...
    Bet ja nopietni-komunisti nemēdz būt BIJUŠIE.

  • 0
    Zobu Feja 27.09.2016, 08:59:02

    Vienārši šādikretīni, kā puzes čigāns, melo acīs skatīdamies, zog visu, kas nav piesiets un iet pāri līķiem.

    Tie ir šīs planētas slimi izdzimteņi un parazīti.

  • 0
    Latvija pāri visām! 26.09.2016, 20:16:22

    Ja kas,
    Aivars grēknožēlu un kristīgo ticību neapliecina.

  • 0
    karlito 26.09.2016, 20:24:34

    Nesaprotu baznīcu...pašvaldība iedala līdzekļus baznīcas remontam,bet Lembergam par to svētmocekļa ordeni...kāpēc ne visai pašvaldībai,bet tikai Lembergam? Nu bet protams,vairāk visā šajā pērkamās baznīcas lietā,ir humors..Lembergs svētmoceklis..ha,ha,ha...jautri!

  • -15
    Jana 26.09.2016, 21:14:12

    Riebjas. Riebjas lasīt negatīvos komentārus. Lai kas netiktu darīts-viss slikti,lai ko nepateiktu-par visu izņirgājas.....kas ar Jums, cienījamie ventspilnieki, notiek?

  • 0
    Parteigenosse 28.09.2016, 05:51:52

    Tad nelasi.Nav spiesta lieta.

  • 0
    norge 26.09.2016, 21:44:38

    to Jana , prieks turistiem un iebraucejiem seit ir govis pukes un brugis , bet prieks iedzimtiem mirusi pilseta kuru ir apzagusi partija latvijai un ventspiij biedri un vini lielaka dala ari ir vecie komunisti un cekisti

  • -14
    Jana 27.09.2016, 08:04:45

    Varu apbēdināt-esu ventspilniece. Un tik nesāc raudāt,cik te slikti-zinu kā ir.Sameklē vairākas darba vietas,nešķirojot kāda līmeņa un tt,un nebūs laika nīkt netā un apdirst visus pa labi pa kreisi. Jautājums-ko paši darāt lai kas mainītos? Diršat visiem uz galvas... Neredzu problēmu-sakrāmēt koferus un doties pie Ušakova zelta podiem,jeb citiem podiņiem-KUR PROBLĒMA? Nav auto ar ko aizbraukt?STRĀDĀT VAJAG!!!!Pieauguši cilvēki -rūpējieties par savām ģimenēm un esat laimīgi.

  • -1
    norge 27.09.2016, 08:41:22

    to jana , ta ka esmu pec lemberga vardiem laimes mekletajs un dzivoju norske un zinu un redzu kadai ir jabut valstij un to deputatiem nemaz nerunajot par komunu vadibu . neviena komuna nava tik daudz deputatu un merijas stradajoso ka latvija un te pa zaksanu liek cietuma ja neizpildi savus solijumus atnem mandatu un viniem nava deputata neaiskaramiba , vini ir tadi pasi pilsoni ka parejie likuma prieksa , ta ka nevajag jo naudinu palicejiem mes sutam nevis lembergs dod . un ja mainit tad tikai ar zobenu un uguni savadak so komunistu sergu neizkvepinat

  • -15
    keda 27.09.2016, 09:56:30

    Lembergam nav nekāda sakara ar mocekli, ordenis ir nosaukts tā vārdā! Pēc dažu loģikas sanāk, ka tie, kas saņem Trīszvaigžņu ordeni, kļūst par trim zvaigznēm. Kā var cilvēki sevi necienīt, ka apzināti tādu tuftu muld? Var padiskutēt par to, kāpēc iedeva (kāds ir ordeņa nolikumu redzējis?), bet tik tupi nosaukumam piesieties gan ir stulbi. Vispār tiem pareizticīgajiem daudz nosaukumi ir traki, bet ko darīt?

  • 0
    Ragnar 27.09.2016, 11:12:48

    Ko gan te cepties? Tāds mazliet uzjautrinošs pasākums. Lai gan Jēzus jau laikam piedeva romiešu leģionāriem,kas viņu krustā pienagloja.

  • -13
    Māris 27.09.2016, 12:56:48

    Nesaprotu, kas tur slikts atbalstīt reliģisku vēsturisku centru.Es šeit nevēlētos ieslīgt sazvērestības teorijās, ka tas jau uz tām vēlēšanām, ka tā jau sabiedrības nauda.Ja šie gudrie komentētāji, būtu vienu akmeni aiznesuši uz baznīcu , būtu daudz svētīgāk, par visām "gudrībām"ar ko nu te vesela plejāde lielās kā nu kurš māk.Nedaudz kauns, ceru, kā šādi domājoši nav daudz.

  • 0
    Ventiņheiteris 27.09.2016, 13:01:26

    Baznīca jau nu būtu pēdējā institūcija uz pasaules, kura varētu sūdzēties par akmeņu un līdzekļu trūkumu. Ņemot vērā n-tos īpašumus, apzeltītos pribambasus un ziedojumu summas, ko saņem no lētticīgiem ļaudīm (kuri tad nu cer, ka tad nu augšā kāds visas problēmas atrisinās).

  • 0
    reku 27.09.2016, 16:19:22

    "Bet ticīgo muļķu visvairāk ir radīts,
    Tie galviņas nodur un Dieviņam tic.
    Tāds rokas laiza, kad sists tiek un badīts,
    Un Dieviņam pateic, kad piekrāpj to cits."

    Citātu kartotēka: http://tikainesakinevienam.lv/tag/eduards-veidenbaums/page/6/

  • -11
    keda 27.09.2016, 16:28:19

    Kupolu apzeltīšanu apmaksāja Jurijs Bespalovs personīgi.

  • -1
    norge 27.09.2016, 13:05:51

    it seviski ja paskatas ar kadam masinam macitaji brauka

  • -1
    Zobu Feja 27.09.2016, 14:48:05

    Puzes čigāns piešķir ateistu un neticīgo nodokļu maksātāju naudu lētticīgajiem.

    Vietējais mahinators krāj vēlēšanām plusus jau pie baznīcu durvīm.

  • 0
    norge 27.09.2016, 16:37:42

    to keda , Jurijs Bespalovs tiesam ziedoja tas ir neapstridams fakts, bet jautajums cik ziedoja Brīnumdarītājs svētmoceklis ?

  • -8
    keda 27.09.2016, 16:53:14

    Gan jau necik, viņš mira un tika kanonizēts jau pirms Ventspils baznīcu sāka restaurēt un Bespalovs sāka ziedot.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: