Latvijas pirmais mākslīgais Zemes pavadonis "Venta-1" nogādājis kosmosā prototipu nanozondei, kādu britu zinātnieka Stīvena Hokinga un Krievijas miljardiera Jurija Milnera projektā "Breakthrough Starshot" paredzēts palaist uz Centaura Alfas zvaigznāju, vēsta portāls "Business Insider".

Šis nanozondes prototips, kuram dots nosaukums "Sprite", ir dažus milimetrus biezs un tā izmērs ir 12 kvadrātcentimetri. Tam ir Saules baterijas, centrālais procesors, antenas, žiroskops un magnētiskā lauka mērītāji.

Viens šāds nanozondes prototips ir piestiprināts pavadonim "Venta-1", bet otrs - Itālijas satelītam "Max Valier", kā arī vēl četri prototipi atrodas "Max Valier" iekšpusē, vēsta "Business Insider". Abi šie pavadoņi 23.jūnijā tika nogādāti kosmosā ar Indijas nesējraķeti PSLV-C38.

Projekts "Breakthrough Starshot" informējis, ka ar nanopavadoņu prototipiem tiek uzturēti radiosakari no Zemes stacijām Kalifornijā un Ņujorkā, kā arī ar tiem sakarus uztur radioamatieri. "Šīs misijas nolūks ir izmēģināt, cik labi orbītā darbojas "Sprite" elektronika," norādīts "Breakthrough Starshot" paziņojumā.

Projekts, kura vērtība ir 100 miljoni ASV dolāru, paredz šādas nanozondes apmēram pēc 25 gadiem palaist uz Zemei tuvāko zvaigznāju Centaura Alfu. Nanozondes pārvietosies, izmantojot tā dēvēto kosmosa buru, kas saņems enerģiju no jaudīgiem lāzeriem uz Zemes. Iecerēts, ka šādi nanozonde varētu sasniegt Centaura Alfu 20 gadu laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: