Lemberga farss tiesā

norge | 29.08.2016, 21:55:09 | 2053

Prokuratūra ir iesniegusi Rīgas apgabaltiesai grozītu apsūdzību smagos noziegumos apsūdzētā Aivara Lemberga krimināllietā. Uz apsūdzēto sola sēž arī Lemberga dēls Anrijs un vairāku tranzīta uzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss: “Apsūdzība ir grozīta sakarā ar faktisko apstākļu maiņu uz smagākiem apstākļiem, nemainoties noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijai. Beidzies viens noteikts tiesas procesa periods, kad izmeklēšanas laikā nopratināti visi liecinieki, ir iegūtas detalizētākas un pat precīzākas liecības, nekā tās bija sākotnēji. Faktiskie apstākļi atklājušies arvien precīzāk un pilnīgāk. Proti, liecinieki ir atklājuši vairāk nianšu, nekā tas bija līdz apsūdzības izsniegšanai. Līdz ar to ir iegūti papildu apstākļi par to, kādā veidā ir izdarīts noziedzīgs nodarījums. Vienkāršā valodā runājot, atklājās detalizētāk veids, kādā apsūdzētais ir veicis, mūsu ieskatā, kukuļu izspiešanas un legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Tas apsūdzībā uzrakstīts detalizētāk un skaidrāk.”

Prokurors, atbildot uz jautājumu, vai grozītā apsūdzība varētu būt saistīta ar ilgāka cietumsoda piemērošanu, sacīja, ka tas būšot atkarīgs no tā, vai tiesa piekritīs valsts apsūdzības argumentiem. “Ir jāpabeidz tiesas izmeklēšana, tad jau var pāriet pie sadaļas, kurā mēs varam domāt par nosakāmo sodu,” atzina prokurors un piebilda, ka liecinieku nopratināšana esot pabeigta un ka ir palikuši apsūdzētie, kas varot sniegt liecības, ja viņi tam piekritīs. Pēc tam varot pāriet pie tiesas debatēm. “Smagākais tiesas izmeklēšanā ir liecinieku uzklausīšana un rakstveida pierādījumu pārbaude,” sacīja prokurors Juriss.

A. Lembergs pirms tiesas sēdes vaicāts, vai viņš iepazinies ar papildināto apsūdzību, kura izsniegta viņa advokātiem, atbildēja: “Nē, tur nekas nemainās. Nezinu, neesmu iepazīstināts. Cik es zinu, tur būs tikai pamatojuma maiņa.” Kad paskaidroju prokurora sacīto, ka izvērstāk atklājies veids, kādā apsūdzētais ir izspiedis kukuļus, Lembergs ironizēja, ka “tās ir viņa fantāzijas, viņam iespējams fantazēt, cik vien viņš grib. Es pirms divdesmit un vairāk gadiem nekādus kukuļus neesmu izspiedis. Pilnīgas, absurdas blēņas”.

Vakardienas tiesas sēde, kurā prokuroram bija jānolasa grozītā apsūdzība Lemberga, viņa dēla Anrija un A. Sormuļa lietā, sākās ar Lemberga lūgumu nolasīt pieteikumu prokurora Jurisa noraidījumam. Taču noraidījuma pieteikumā izskanēja citu prokuroru uzvārdi, nevis noraidāmā Jurisa uzvārds.

Tiesnesis Boriss Geimans pārtrauca Lembergu, jautājot: “Vai varat nosaukt konkrētus apstākļus, kas nepieļauj prokurora Jurisa piedalīšanos tiesas procesā?”

A. Lembergs: “Man advokāts ir sagatavojis attiecīgu pieteikumu. Tas ir formulēts cēloņseku sakarībā, lai tam, kas grib, saprot cēloņseku sakarību, un kaut ko izraut no konteksta nav iespējams. Man Kriminālprocesa likums dod tādas tiesības (..).”

Kad tiesnesis vairākkārt bija pārtraucis Lembergu, norādot, ka apsūdzētais ļaunprātīgi izmanto savas tiesības, jo nespēj motivēt savu noraidījumu prokuroram, un jau bija aizritējusi gandrīz pusotra stunda, kopš Lembergs bija sācis lasīt savu pieteikumu,

apsūdzības uzturētājs prokurors Aivis Zalužinskis lūdza tiesu pārtraukt apsūdzēto, jo viņš nepasaka konkrētu motivāciju savam lūgumam. Turklāt runā par prokuroriem, kas šajā tiesas procesā nemaz nepiedalās. “Tiesai tomēr ir jāreaģē, un nav pieļaujams, ka vairāk nekā stundu procesā iesaistītā persona var motivēt pieteikto lūgumu ar to, kas ienāk prātā. Kriminālprocesa likums ir domāts ne jau tādēļ, lai pārējie klausītos kādus prātojumus, ko ir sarakstījuši apsūdzētā advokāti,” tiesas sēdē sacīja prokurors Zalužinskis.

Kad tiesa bija apmierinājusi prokurora lūgumu un nolēmusi pārtraukt Lemberga procesuālo darbību, nerimās viņa advokāte Irina Kauke, kas tomēr lūdza tiesu izklāstīt īsumā apsūdzētā lūgumu, nolasot noraidījuma pēdējo daļu. Advokāte savu lūgumu izteica tik žēlabainā balsī, ka tiesneši viņu nepārtrauca un atļāva dažas minūtes nolasīt uzrakstīto. Bet Lembergs ar prokurora noraidījumam sarakstīto sējumu devās pie tiesneša Geimana, lai to viņam atdotu, piebilstot, ka sējumu publicēšot grāmatā, lai visi varētu uzzināt patiesību.

Pēc pārtraukuma tienesis Geimans nolasīja tiesas kolēģijas lēmumu, ar kuru Lemberga lūgums noraidīt prokuroru Jurisu netika apmierināts, jo tas neatbilst likuma prasībām.

Ja Lembergs nebūtu ievilcinājis tiesas sēdi, tad prokurori būtu varējuši ātrāk sākt lasīt grozīto apsūdzību un to izdarītu vienas sēdes laikā. Apsūdzību turpinās lasīt šodien, lai pēc tam sāktu tiesas debates.

A. Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri Lembergam bijuši aizliegti dienesta stāvokļa dēļ, arī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un citiem noziegumiem.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā (tiesneši Boriss Geimans, Irina Jansone, Ligita Kuzmane, rezerves tiesnese Ārija Ždanova) sāka skatīt 2009. gada 20. augustā.

Komentāri (27)

  • -3
    norge 30.08.2016, 14:38:44

    interesanti kapec Ventas Balss neraksta par so bet gan tikai slavina mazo un vinu kompaniju ? vai ari ta ir izslaveta preses objektevitate un nelocisanas neviena prieksa pec venspilks zurnalistu un redaktores uzskata ????

  • -8
    Latvija pāri visām! 30.08.2016, 14:52:06

    Aivars pat kaut kur ir simpātisks savā mākā pazoboties par LR tiesu sistēmu:) Šie tēlo ka tiesā, Aivars tēlo apsūdzēto..
    Galu galā viņš pats ir viens no Otrās Republikas tēviem dibinātājiem.

  • -2
    Anita 30.08.2016, 15:48:56

    Gan jau šajā valstī būs izmaiņas uz labo pusi(ilgi pie varas izdzimteņi nevar būt) un sēdēs visi tautas ienaidnieki cietumā ar sāpošām pakaļām.Un ja kādam nepatiks sēdēt,tad būs jāpakaras-tad pēcpuse arī vairs nesāpēs.

  • -1
    Latvija pāri visām! 30.08.2016, 16:02:42

    Naticu vairs..
    Jo tie iesēdinātkārie politiķi ir tādi pat, badīgi un alkatīgi, tās pašas varas skolas audzēkņi.

  • 0
    Al Bundy 31.08.2016, 10:17:03

    Mani parasti lasot ziņas par šo tiesas procesu tirda jautājums vai līdzīgā situācijā, ja kāds no piem. pašvaldības kapitālsabiedrību vai nodaļu vadītājiem būtu nonācis, kad tiktu apsūdzēts par smagiem finanšu noziegumiem, vai A.L. nebūtu pirmajās rindās, kas bļautu, ka tādu no darba prom?!

  • 0
    norge 31.08.2016, 11:57:24

    te ari paradas musu valsts tiesiskums , ja piemeram es nozaktu riteni es savu dzivi un veselibu sabojatu pa tiesam un cietumiem , bet ta ka vini zog vagoniem tas ta pa minimumu tad viniem par to nekas nebus jo visur savi cilveki , piemeram jurmalas mera proces , latvenergo , bernu slimnicas , un ta talak , ja nu kas tad tie ir politiskie nelabveli bet pasi ir balti un pukaini

  • -4
    sranskis 31.08.2016, 13:04:31

    Norge- tāpēc jau Tevi arī netiesā, jo neproti latviski gramatiski pareizi rakstīt!

  • -1
    Novadnieks 31.08.2016, 13:42:56

    Ko piekasies cilvēka gramatiskām kļūdām?Tev viņa domu gājiens nav skaidrs?Ja esi gramatikas skolotājs,tad novēlu tev veiksmīgu jauno mācību gadu-pilnveidojies kopā ar bērniem.

  • -1
    norge 31.08.2016, 13:29:22

    to sranskis, tici kam man ir pie vienas vietas ko tu doma :-)))

  • -2
    sranskis 31.08.2016, 15:26:21

    To norge- tāpēc jau tu arī esi p.astulbs! Otrs- kur atsauce uz materiāla oriģinālu?

  • -1
    Latvija pāri visām! 31.08.2016, 16:00:34

    Nu bet tas jau ir izsenis bijis un būs - mazos zagļus sēdina, lielos ceļ godā.

  • 0
    norge 31.08.2016, 21:32:36

    to sranskis , tu laikam esi viens no tiem kas mazo pieludz un ar mieru vinam kajas bucot !

  • -5
    Elvis 02.09.2016, 09:04:19

    Jums nav apnicis rakt, rakt un visadas mulkibas rakstit,ko?
    Dzīvo cilvēks savu dzīvi un nevienam neko ļaunu nedara, un pēkšņi viņu ne par ko soda!
    Pietiek jau ar to, ka A.Lemberga kungam jau ir daudz veselības problēmas !
    Taču, cik muļķību un kļūdu esam izdarījuši mēs pasi?
    Latvija būtu bagāta valsts ja Lembergs nāktu pie valsts varas!
    Viņš ir racionāls un ir ļoti gudrs!

  • 0
    Novadnieks 02.09.2016, 11:17:33

    Ielien kaut kur dziļi alā un nokaunies par savu komentāru.

  • 0
    vai man dieniņ!!! 02.09.2016, 11:49:14

    Un kas tad viņam traucē nākt pie varas un realizēt Tavu pieminēto racionalitāti un gudrību, ja ZZS jau 25 gadus ir Saeimā?

    Lūdzu tikai nesaki, ka viņam kāds neļauj, jo naivums un lētticīgums ir viena no pavieglā stulbuma pazīmēm.

  • 0
    norge 02.09.2016, 09:17:03

    to Svetlana, nabadzins vinu tacu vajag iecelt baznica sveto karta un uztaisit svetbildi ka moceklis un tad varetu visi pieludzeji iet un pielukt vinu , bet ja pa veselibu problemam tad tiklidz tiesa vai cietums tad visiem politikiem uzreizi veselibas problemas , nau ta ka mirstigiem uz naram un kamera un vienalga kas tev kais .

  • 0
    Latvija pāri visām! 02.09.2016, 09:25:07

    Mīļā Svetlanta,
    iespējams, ka ja A.L., kas tiešām apveltīts ar vienu otru varas vīra talantu būtu toreiz aizgājis "pie valsts varas" ne tikai esot kuluāros, bet pa īstam, tad kad viņš to reāli varēja, Latvijā tiešām būtu šis tas labāk.
    Bet viņš diemžēl izvēlējās sev vieglāko ceļu.
    Otrkārt, neesmu pārliecināts, ka ,atvainojiet, Latvijas Satversme ar varas atdošanu tam simtiņam impotentu t.i. ne par ko neatbildīgu un nespējīgu cilvēciņu, reāli vispār spēj valstī radīt īstu valsts varu.
    Tāpēc A.L. vieglāk bija pašrealizēties vienā pilsētiņā.

  • 0
    norge 02.09.2016, 11:29:10

    musu valsti ir japienem normali likumi lai deputati un ieredni stradatu valsts laba nevis sev un savu sponsoru !! ja izkerde naudu vai neizpildi solijumus ko devi velesanu laika , uz cietumu un ar mats konfiskaciju , cik aceros latvijas 1 brivalsts laika bija likums ja ierena vai deputata del valsti radas zaudejumi vinam nacas pasam kompeset to no savas kabatas un triskarsigi vai nu cietums . re ka tagat leisos uztaisija spases ar iepirkumu skat cietuma un tiesa , igaunija nava paradu jo vienkarsi panema somijas likumus un mierigi strada visi valsts laba un uzkrajums ka musu valsts gada budzets , bet musu deputatiniem zagliem to jau nesaprast ka ir jastrada valsts laba un jarupejas par to iedzivotajiem , godigi var par so rakstit daudz bet jau sak noriepties skatoties un klausoties ko musu varas viri dara , jo vini laikam ir aizmirsusi kas notika janvari kad visi drebeja savos ofisos jo redz tauta beidzot sadumpojas bet par nozelu loti maz ,

  • 0
    Anita 02.09.2016, 13:31:34

    Nelaime tā ,ka tie pirmie ko Saeimā ievēlēja, sataisīja sev un savējiem vajadzīgus likumus, un tagad nākamie tikai šo to pielabo (protams par labu sev) un nabaga tauta tikai maksā nodokļus saviem KALPIEM - viņi taču ir tautas kalpi ,ko?

  • -2
    Novadnieks 02.09.2016, 19:22:55

    Anita! Vai tu aizmirsi,ko mēs vienojamies mūsu pirtiņā-ne viena slikta vārda par mūsu valdību!

  • 0
    Latvija pāri visām! 02.09.2016, 18:12:40

    norgem
    Likums ta' bija, bet lai atceramies no vēstures, ar kādu sajūsmu Latvijas iedzīvotāji uzņēma Ulmaņa apvērsumu - kā atbrīvošanu no visas šīs varzas!
    Laikam jau no kaut kā apkarošanas viedokļa valsts iekārta ar varas koncentrāciju kāda rokās - t.i. prezidentāla iekārta ir noderīgāka par neierobežotu, bet bezatbildīgu parlamentārismu.

  • 0
    Latvija pāri visām! 02.09.2016, 18:14:55

    Tikai lai neceram ka šie transformēs valsts iekārtas modeli, kas dod šiem maizi un privilēģijas, uz efektīvāku.

  • -1
    Novadnieks 02.09.2016, 18:33:59

    Lembergs ir mans draugs!

  • 0
    funky monky 02.09.2016, 21:33:15

    Novadniekam
    Tad jau tu palīdzi viņam pie sausiņu kaltēšanas.

  • 0
    Novadnieks 02.09.2016, 21:35:49

    pats tu fomky esi sausiņš-Aivars Lembergs ir mans draugs! Un viss!

  • 0
    norge 02.09.2016, 22:24:27

    to Novadnieks, interesanti ja tavs draugs iepazisies ar tiesas materjaliem atkal kakla vilks bandazu un telos slimo ? bet ja nopietni tad es gaidu to bridi kad kadam aizbrauks jumts un vins nobliezis dazus labus pasvaldibas vaditajus vai musu milas saimas deputatus vienkarsi ka vins bus visu zaudejis un berniem nebus ko es un aiz izmisuma un noguruma redzot ka ne ka savadak nevar neko izdarit atradis pec savam domam vainigos , bet kas zin ta var ari klut par tautas varoni , cik nu vesturi aceros tadi piemeri ir bijusi , vienkarsi ko cilvek berns nevar izdarit prata aptumsuma bridi .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: