Līdz 5. jūlijam Latvijā norisināsies Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) militāro mācību “Baltic Protector 2019” Latvijas sadaļa, kuru laikā Latvijas un sabiedroto bruņotie spēki trenēs sadarbību un savietojamību jūras un sauszemes operāciju uzdevumu izpildē.

No 29. līdz 30. jūnijam Ventspils novadā notiks Lielbritānijas Karalisko Jūras kājnieku izsēšanās krastā. Savukārt Sauszemes operācijas aktīvā fāze notiks poligonā “Mežaine” Skrundas novadā un Skrundas apkārtnē.

Mācībās “Baltic Protector 2019” Latvijā piedalīsies aptuveni 300 karavīru un zemessargu no Zemessardzes 3. Latgales brigādes, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes, Jūras spēkiem, Gaisa spēkiem un citām Nacionālo bruņoto spēku vienībām. Mācībās piedalīsies arī Jūras spēku kuģi P-09 “Rēzekne”, P-08 “Jelgava”, A-90 “Varonis”, kā arī A-53 “Virsaitis” un M-04 “Imanta” Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) sastāvā. Mācību uzdevumu izpildē atbalstu sniegs Gaisa spēki ar helikopteriem “Mi-17” un lidmašīnu “An-2”.

Mācību laikā tiks veikta Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona rotas nacionālā sertifikācija NATO uzdevumu izpildei.

Mācību mērķis ir stiprināt Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu un NATO sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, spējas strauji reaģēt, izmantojot Jūras, Sauszemes un Gaisa spēku spējas, kā arī demonstrēt apņēmību nodrošināt stabilitāti reģionā un gatavību aizsargāt Baltijas jūras reģionu.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, tādējādi attīstot praktisko partnerību un jaunas spējas, pilnveidojot dalībvalstu bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Video: Intervija ar Jūras desanta spēku kaujas grupas komandieri flotiles admirāli Džeimsu Pārkinu (James Parkin):

Iedzīvotāju ievērībai!

Militāro mācību “Baltic Protector 2019” laikā no 24. jūnija līdz 5. jūlijam būs novērojama intensīva Latvijas un sabiedroto karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, kā arī Latvijas gaisa telpā lidos Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģi.

Jūras desanta izsēšanās laikā no 29. līdz 30. jūnijam Ventspils novada Vārves pagastā periodiski tiks ierobežota pludmales teritorija, kurā plānota jūras desanta izsēšanās operācija.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs.

Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Latvijas gaisa telpa militāro kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -14
    Latvija pāri visām! 25.06.2019, 09:31:38

    Lai briti maksā miljonus kompensācijās, ja reiz vēlas te kariņus uzspēlēt.

  • -8
    gg65 25.06.2019, 10:48:45

    Krievi par kariņiem samaksāja mums?

  • -12
    Latvija pāri visām! 25.06.2019, 13:46:32

    Nu ja, ka samaksāja: uzcēla te pārtikušu industriālu valsti - LPSR.

  • 0
    U.M 25.06.2019, 23:45:31

    ku kū

  • 0
    yolo 26.06.2019, 08:26:53

    Gribēji teikt, radīja infrastruktūru kā bagātā un pārtikušā valstī, kuru neviens nekad nav mācējis efektīvi pārvaldīt un nu tas viss ir sena pagātne

  • -1
    Larijs Kukarans 25.06.2019, 13:54:18

    Krievi nesamaksāja,kāpēc šiem jāmaksā?Ja ir tādi muļķīši,kas atļauj jāt savu zemi,visiem kam gribas uzraut kariņu nečakarējot savu zemi!Bet,laikam jau te darbojas vecā labā sistēma,PIĶIS,un tad dariet visu ko gribat mūsu zemē.Kaut gan,kāda mūsu zeme,viss jau sen ir pārdots,latviešiem jau nekas nepieder.

  • -12
    Gunārs Pētersons 25.06.2019, 14:30:11

    Ōōō, kunkstētāji ierodas kā uz labi apmaksātu darbu! Kurzemniekam viena vieta joprojām pēc "PSR" smeldz! Senajā Romā ar esot bijuši labi laiki - ko ta nekaucat pēc tiem laikiem? Nu tas vairāk retorisks jautājums, jo Jūsu vēlme pēc maldu informācijas radīšanas par labajiem Padumjās savienības laikiem ir vairāk kā skaidra. Un jā, nabaga latviešiem nekas nepieder, neizdevusies valsts. Viss ir pārdots. Mjā, latvietis pēkšņi attapās, ka viņam guļot kāds kangars visu valsti pārdevis :) Uzaiciniet mani ar uz tiem kremļa troļļu mītiņiem - labprāt paskatītos, kā tādi kā jūs pelnat savu naudiņu darba laikā raudot pēc PSRS.

  • -11
    Latvija pāri visām! 25.06.2019, 15:23:03

    Kas ir LPSR?
    Tikai pagātne un vēsture.
    Vnk labāk savu vēsturi ir nenoniecināt.
    A' to brīvvalsts vietā tagad uzbūvējuši tādu LPSR parodiju - typa, toreiz nolika un atmaskoja buržuāzisko Latviju,
    tagad noliek un atmasko pad Latviju.
    Ideoloģija līdzīga, tikai akcenti samainīti vietām.

  • -1
    Larijs Kukarans 25.06.2019, 15:27:49

    Neviens nav pēkšņi attapies,man personīgi tas sen bija skaidrs un zināms.Redz lieta tāda,ka tu slēpies zem segvārda ar trampa ģīmi.Par Romas laikiem nemācēšu teikt,tos laikus neatceros biju maziņš.Bet,par maldu informāciju gan varētu parunāt(nejaukt ar strīdēšanos,vai kaut kā pierādīšanu)Tik un tā katrs paliks pie sava viedokļa.Krievu laiki man iemācījuši visu informāciju darīt kā minimums ar 2,bet šajos laikos vismaz ar 3.Un uz mītiņiem es neeju.Tev pašam galvā iesēdies krievu laiku darba laiks no 8-17,tā kā nevajag,ir arī citi darba laiki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: